ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

2o Sustainable Talks για σπατάλη τροφίμων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου



Αποτέλεσμα εικόνας για 2o Sustainable Talks για σπατάλη τροφίμων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου


Η Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου οργανώνει σειρά συζητήσεων με συγκεκριμένη θεματολογία, που στόχο έχουν μέσω της ανάπτυξης εποικοδομητικών διαλόγων να ενσωματώσουν στην Ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα τους στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο Sustainable Talks. 

Στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 2ο  στη σειρά με θέμα τη σπατάλη τροφίμων (Food Waste) και με βασικούς ομιλητές τους κ.κ. Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, Συνιδρυτή του Μπορούμε και Δημήτρη Νέντα, διευθυντή Λειτουργιών της Τράπεζας Τροφίμων και τη συμμετοχή εκπρόσωπων από διάφορους κλάδους της αγοράς. 

Στόχος του 2ου Sustainable Talks ήταν να παρουσιασθεί το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα,ο τρόπος λειτουργίας των οργανώσεων Μπορούμε και Τράπεζα Τροφίμων, καθώς και οι επιμέρους στόχοι και επιτυχίες τους μέχρι στιγμής. Ο ευρύτερος σκοπός του διαλόγου ήταν να αναδείξει καθημερινές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από καθέναν ξεχωριστά προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της σπατάλης των τροφίμων.


Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε με την ευγενική χορηγία της Μύλοι Λούλη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κερατσίνι. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Λούλης, πρόεδρος της Μύλοι Λούλη και ο Πάκης Παπαδημητρίου, διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τη συζήτηση συντόνισε η Αγγελική Παπαδοπούλου, υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων της Nestlé Ελλάς και μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η Αγγελική Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι «η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που αγγίζει το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας, με επιπτώσεις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές. Εξετάζοντας όλες τις πτυχές του ζητήματος αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι φανταζόμαστε. Ευτυχώς που υπάρχουν οι οργανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν καθώς και μικρές ενέργειες που αν ενταχθούν στην καθημερινότητα όλων μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Συζητήσεις όπως η σημερινή, που περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλους τους αρμόδιους τομείς, σίγουρα ενισχύουν το διάλογο και τις δράσεις προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης τόνισε ότι «η μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια ως μια καινοτόμος μέθοδος διάσωσης και διάθεσης κάθε είδους φαγητού ανά πάσα στιγμή και σε κάθε σημείο της Ελλάδας, συνδέοντας έτσι όλους όσους μπορούν να προσφέρουν φαγητό με τους κοινωφελείς φορείς που έχουν ανάγκη να λάβουν. Επιπλέον επισήμανε ότι το επόμενο λογικό βήμα είναι η δημιουργία μιας Εθνικής Συμμαχίας κατά της Σπατάλης Τροφίμων, η οποία, στα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών ευρωπαϊκών χωρών, θα φέρει κοντά όλους τους αρμοδίους πάνω στο ζήτημα με στόχο την ουσιαστική στροφή της κοινωνίας και της οικονομίας μας προς τη μείωση της σπατάλης τροφίμων».
Ο Δημήτρης Νέντας δήλωσε ότι «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, 344 Τράπεζες Τροφίμων δέχονται τρόφιμα που δεν μπορεί να απορροφήσει η αγορά. Οι Τράπεζες Τροφίμων παραλαμβάνουν, αποθηκεύουν και διανέμουν προϊόντα. Αναλαμβάνουν όλα τα πρακτικά θέματα για την διάσωση τροφίμων και τα προσφέρουν σε συσσίτια και ιδρύματα της περιοχής τους, με τα οποία έχουν σταθερές συνεργασίες. Με αυτή την εμπειρία, βλέπουμε ότι και στην Ελλάδα η δημιουργία περισσότερων Τραπεζών Τροφίμων στην περιφέρεια θα είχε πολλαπλά οφέλη στην διαχείριση και διάσωση περισσότερων βρώσιμων προϊόντων διευκολύνοντας τις εταιρείες και προσφέροντας στην κοινωνία».

Στο πλαίσιο του 2ου Sustainable Talks, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν πρώτοι στο πλήρως ανακαινισμένο Μουσείο Λούλη, θαυμάζοντας εκθέματα και συλλογές 27 αιώνων, τα οποία αποδεικνύουν   την βαθιά παράδοση και ιστορία που διαθέτει η οικογένεια Λούλη στο χώρο της άλεσης. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα όλα τα στάδια εξέλιξης της παραγωγής ψωμιού μέσα στον χρόνο, καθώς και τη σημασία του άρτου στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και στην ελληνική παράδοση.

Τo Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η εταιρεία Μύλοι Λούλη υποστηρίζουν έμπρακτα όλες τις δράσεις που συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών για την υιοθέτηση των πρακτικών εκείνων που οδηγούν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.



photo: Θεοδωρίδης Αλέξανδρος - Παπαδημητρίου Πάκης - Μάνου Όλγα - Λούλης Νίκος - Παπαδοπούλου Αγγελική - Νέντας Δημήτρης