Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση World Wildlife Fund (WWF) προτρέπει τους τουρίστες να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση των πλαστικν, ιδίως σε χώρες της Μεσογείου, η οποία μετατρέπεται σε “πλαστική θάλασσα”, λόγω της αναποτελεσματικής διαχείρισης των αποβλήτων και της υπερβολικής χρήσης πλαστικών.
Σε μια έρευνά της, η WWF ανέφερε ότι η ρύπανση πλαστικών στη Μεσόγειο αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την άγρια πανίδα, την ανθρώπινη υγεία και την οικονομική δραστηριότητα.
Ο Οργανισμός παροτρύνει κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και τους πολίτες να καταφύγουν σε άμεσες ενέργειες για να μειώσουν την ποσότητα πλαστικού που εισέρχεται στη θάλασσα. Η έρευνα κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή, 8 Ιουνίου, όποτε ήταν και η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.
Σύμφωνα με αναφορές, κάθε μέρα εκτιμάται ότι 730 τόνοι πλαστικών αποβλήτων εισέρχονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ένα σημαντικό μέρος των αποβλήτων προέρχεται από την Ισπανία και την Τουρκία ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Οι τουρίστες του καλοκαιριού, εκτιμώμενοι πάνω από 200 εκατ., είναι αυτοί που ευθύνονται για την άνοδο κατά 40% των απορριμμάτων που εισέρχονται στη Μεσόγειο, η πλειοψηφία των οποίων είναι πλαστικό, σύμφωνα με το WWF.
Η ηγεσία του WWF προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτό για την κοινωνία και το περιβάλλον. Ο John Tanzer, επικεφαλής του προγράμματος των ωκεανών του WWF International, θεωρεί ότι ο αντίκτυπος της ρύπανσης των πλαστικών στη Μεσόγειο έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι καταστροφικός στην υγεία του ανθρώπου και της φύσης συνολικά.
Μετά την Κίνα, η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών ειδών στον κόσμο. Η Γηραιά Ήπειρος παράγει ετησίως 27 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτων, μόνο το 1/3 των οποίων ανακυκλώνεται. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ευρώπη ρίχνει περίπου 500.000 τόνους μακροπλαστικών και 130.000 τόνων μικροπλαστικών στη θάλασσα κάθε χρόνο.
Η Μεσόγειος φιλοξενεί σχεδόν 25.000 φυτικά και ζωικά είδη, περίπου τα 2/3 των οποίων είναι μοναδικά στην περιοχή. Μικροπλαστικά, υπολείμματα μικρότερα από πέντε χιλιοστά, μπορούν να καταναλωθούν από ψάρια ή άλλα θαλάσσια ζώα, όπως τα μύδια και τα στρείδια, τα οποία στη συνέχεια καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Η έρευνα προειδοποίησε ότι ένας μέσος άνθρωπος στην Ευρώπη που τρώει οστρακοειδή μπορεί να καταναλώνει μέχρι και 11.000 τεμάχια μικροπλακιδίων κάθε χρόνο. Ωστόσο, είναι επί του παρόντος άγνωστο αν αυτά τα πλαστικά σωματίδια είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.