«Σε τέτοιες στιγμές, ιστορικές για τον τόπο, χρειάζεται μετριοπάθεια και σωφροσύνη», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης, μιλώντας σήμερα στην Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέδειξε θάρρος, αναλαμβάνοντας το βάρος μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης και προχωρώντας σε μια έντιμη λύση, με έναν έντιμο συμβιβασμό, ώστε να απαλλαγεί η χώρα από μελλοντική δεινά. Όπως είπε τέτοιο δεινό είναι η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια, διείσδυση «που έχει φτάσει ως την Ορθόδοξη Σερβία».
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η πραγματική απειλή για την Ελλάδα δεν είναι από το βόρειο γείτονά της, την ΠΓΔΜ, αλλά από τον ανατολικό, πράγμα που η αντιπολίτευση δημοσίως αποσιωπά στην συγκεκριμένη συζήτηση. Ο Υπουργός Ναυτιλίας θύμισε ότι στα χρόνια που διατηρείται η εκκρεμότητα του ονοματολογικού, η ΠΓΔΜ έχει αναγνωριστεί από 135 χώρες, διμερώς, με το όνομα Μακεδονία, ενώ έχει δικαιωθεί σε προσφυγή της στο Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, για την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, λόγω της αντίρρησης που προέβαλε η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση Τσίπρα γι αυτά, δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής. Τόνισε ότι τη συμφωνία για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1991, υπέγραψε ο κ. Σαμαράς, τον οποίο απέπεμψαν στη συνέχεια οι κκ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο κ. Κουρουμπλής καυτηρίασε την έλλειψη γενναιότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή και τον μόνιμο αρνητισμό σε περιπτώσεις κρίσιμες για την Ελλάδα. Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι την απάντηση για τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης Τσίπρα να διαπραγματευτεί το Σκοπιανό θα δώσει αύριο η Βουλή κι «έτσι θα τελειώσει το παραμύθι των εκλογών», τις οποίες δεν θέλει η αντιπολίτευση, αλλά με τις οποίες καλλιεργεί προσδοκίες,
Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, όπως η κατάργηση του ονόματος «Μακεδονία» και η αντικατάστασή του με γεωγραφικό προσδιορισμό, η αλλαγή των συμβόλων και του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και η αποκοπή της από την αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον από τυχόν διάλυση της ΠΓΔΜ, κάτι που θα συνέφερε τους ανατολικούς και δυτικούς της γείτονες, τροφοδοτώντας τους εκεί μεγαλοϊδεατισμούς. Σημείωσε ακόμα την πολιτική ενίσχυση της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο από την εν λόγω συμφωνία, την ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη των Βαλκανίων, τα κέρδη που θα αποκομίσει από το άνοιγμα οικονομικών δρόμων, καθώς και την ανάπτυξη που θα έχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ως διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων και υπηρεσιών προς την Κεντρική Ευρώπη.
Ο κ. Κουρουμπλής καταλήγοντας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντί για καλόπιστη κριτική ταυτίζεται με τους εθνικιστές των Σκοπίων, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να απογαλακτιστεί από τον πατέρα του που ήταν ένας σημαντικός πολιτικός της χώρας, υπεργαλακτίζεται από τις ακραίες πολιτικές του κ. Σαμαρά και αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Ν.Δ. και για την πατρίδα.