Οι 9 πρωτοβάθμιες Ενώσεις εκπροσωπούμενες από την ΕΠΛΣ Αττικής-Πειραιά & Νήσων, κληθήκαμε χτες στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να καταθέσουμε τις θέσεις μας επί του Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ.
Με το Νομοσχέδιο επιλύονται χρονίζοντα θέματα που απασχολούσαν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ αφού αυτό περιλαμβάνει μία σειρά διατάξεων οι οποίες στο σύνολό τους ήταν προϊόν διαβούλευσης της Ομοσπονδίας εδώ και 2 χρόνια τόσο με τον νυν Υπουργό κ Κουρουμπλή Π., όσο και με τον πρώην υπουργό κ Δριτσα.Θ και έγιναν αποδεκτές καθώς αποτελούσαν δίκαια και διαχρονικά αιτήματα υπέρ των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Πολλές διατάξεις οι οποίες έχουν την έγκριση από το Ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας το οποίο είναι το Συνέδριο της αφού ψηφίστηκαν ομόφωνα από 122 συνέδρους ως πρόγραμμα Δράσης τον Μάιο του 2016. Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα 9 μελών του ΔΣ της ΠΟΕΠΛΣ από τη ΝΕΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, για πραγματοποίηση ΔΣ προκειμένου να εξετασθούν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας, δεν έγινε δεκτό.
Ευελπιστούμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα στηρίξουν αυτές τις διατάξεις αναγνωρίζοντας το τον πολλαπλό εθνικό ρόλο που διαδραματίζει το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και που είναι εκτός όλων των άλλων αρμοδιοτήτων του, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, η διάσωση της ανθρώπινης ζωής και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Τα άρθρα που εντάχθηκαν ύστερα και από δική μας πρόταση είναι τα εξής:
Άρθρο 65
Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό με δεδομένη την αναδρομική ισχύ για όλα τα στελέχη εκ Λ/Φ και ΥΠΑΞ που έχουν ως προσόν κατάταξης το στρατό.
Άρθρο 67
Δελτία Ταυτότητας Στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Άρθρο 68
Αποστρατευτικός Βαθμός Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..
Άρθρο 71
Άγιο Όρος
Άρθρο 72
Κατάταξη Λιμενικών Τμημάτων
Άρθρο 73
Εκπροσώπηση Στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Άρθρο 79
Μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής και εκπαίδευσης στελεχών σε παραγωγικές σχολές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Άρθρο 113
Ρύθμιση Θεμάτων Υπαξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων 33ου και 34ου
Αναφορικά με τα άρθρα των μεταθέσεων
- Θεωρούμε ως ιδανική εξέλιξη τη κατοχύρωση για πρώτη φορά με Νόμο των θετικών διατάξεων (ειδικά για ευπαθείς ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με σοβαρά θέματα υγείας ή γονείς που είναι άγαμοι ή χήροι, κτλ),
- Επίσης για πρώτη φορά καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια από το πλέγμα των παραγόντων που, συνυπολογιζόμενοι, επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού
- Για πρώτη φορά μέσα σε νόμο μπαίνουν βασικές αρχές για τις μεταθέσεις –αποσπάσεις- τοποθετήσεις και όποιες αλλαγές πάνω στις βασικές αυτές αρχές αντικειμενικά θεωρηθούν ότι πρέπει να γίνουν στο μέλλον θα πρέπει να κυρωθούν με νέο νομοσχέδιο και όχι με Π.Δ εν μία νυκτί όπως έχουν γίνει πολλάκις στο παρελθόν.
Ζητάμε τροποποιήσεις όσον αφορά:
Στο άρθρο 29 παρ1
Αποσπάσεις -Διαθέσεις
Η λέξη <γνώμη> να γίνει,<απόφαση>
Με την τροποποίηση αυτή αποκλείονται οι όποιες διαθέσεις να χρησιμοποιούνται οι αποσπάσεις για ίδιον όφελος εκείνου που τις διατάσσει αφού το συμβούλιο θα είναι αποφασιστικού και όχι γνωμοδοτικού χαρακτήρα όπως περιγράφεται τώρα.
To άρθρο 29 παρ1 :
Αποσπάσεις - Διαθέσεις
1. Απόσπαση στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επιτρέπεται, μόνο για την αντιμετώπιση
σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών προσωρινού χαρακτήρα, με απόφαση του Yπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από
γνώμη του οικείου Συμβουλίου Μεταθέσεων.
να τροποποιηθεί ως εξής :
Αποσπάσεις - Διαθέσεις
1. Απόσπαση στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επιτρέπεται, μόνο για την αντιμετώπιση
σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών προσωρινού χαρακτήρα, με απόφαση του Yπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από
απόφαση του οικείου Συμβουλίου Μεταθέσεων.
Με την τροποποίηση αυτή αποκλείονται οι όποιες διαθέσεις να χρησιμοποιούνται οι αποσπάσεις για ίδιον όφελος εκείνου που τις διατάσσει αφού το συμβούλιο.
Την παρ1 του άρθρου 30.
Αναφορικά με τα 8 έτη παραμονής στον τόπο συμφερόντων έχουμε ζητήσει τη αύξηση της στα 10 κατ αναλογία των χρόνων υπηρεσίας στο Σώμα από τα 25 στα 40 έτη .
(Σε κάθε περίπτωση όμως η παραμονή στον τόπο συμφερόντων δεν πρέπει να περιορίζεται αυστηρά από την συμπλήρωση του μεγίστου χρόνου αλλά πάντα σε συνάρτηση με τις οργανικές θέσεις, τα μόρια, χωρίς να αλλάξει επί της ουσίας η ερμηνεία του μεγίστου χρόνου παραμονής όπως αυτή προσδιορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία).
Άρθρο 71
Ζητάμε επιπρόσθετα το Λιμενικό Φυλάκιο Βατοπαιδίου να μετατραπεί σε Λιμενικό Τμήμα.
Ζητάμε επίσης το Λιμενικό Τμήμα Ν.Μουδανίων να αναβαθμιστεί σε Λιμεναρχείο και την προσάρτηση του Λιμενικού Τμήματος Νέου Μαρμαρά στην δικαιοδοσία του
Άρθρο 72
Κατάταξη Λιμενικών Τμημάτων
- Ειδικά λόγω της δυσκολίας διαβίωσης και της νησιωτικότητας για τα στελέχη που υπηρετούσαν στα Λιμενικά Τμήματα α) Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. β) Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κυθήρων του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών, γ) Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κέας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου, δ) Α΄ Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας ο χρόνος παραμονής τους να λογίζεται πριν την έναρξη ισχύος του Π.Δ 81/2014.
- Μετατροπή Λιμενικού φυλακίου του Αγαθονησίου σε Λιμενικό Σταθμό.
Άρθρο 79
Εισαγωγή μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Νομοθετείται ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας που θα διασφαλίσει από την μία την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια στις προσλήψεις και από την άλλη τη σταθερή εισροή στελεχών στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Υποστηρίζουμε την ψήφιση και την άμεση εφαρμογή της διάταξης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς από ιδρύσεως ομοσπονδίας Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίζουμε ότι με την πρόσληψη 200 λιμενοφυλάκων συμπληρώνονται στο 100% οι οργανικές θέσεις για την βαθμίδα των ΛΦ αναδεικνύοντας περίτρανα την ανάγκη της αύξησης των οργανικών θέσεων κυρίως για τα κατώτερα στελέχη.
Άρθρο 69
Παροχή Υπηρεσιών Υγείας από Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Ειδικά για την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης προτείνουμε οι πληρωμές που αφορούν τα στελέχη του Λ.Σ –ΕΛ.ΑΚΤ να πραγματοποιούνται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ με χρήματα όμως που θα λαμβάνει από το Υ.Ν.Α.Ν.Π και προβλέπονται από τον ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές παροχών στο υπάρχον καθεστώς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Στρατού στο οποίο και εντάσσονται τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό κ.Κουρουμπλή για την θετική εξέλιξη αναφορικά με τα αιτήματα μας για:
1. Κλιμάκια Εδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α)
Την νομοθέτηση της εργασίας που έχει εκπονήσει η Ομοσπονδία για τον κανονισμό των Κ.Ε.Α ως επιτυχία σχετικής επιτροπής της απερχόμενης διοίκησης της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
2. ΤΑΛΣ
Κατάθεση πρόταση για το ΤΑΛΣ προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο μισθολόγιο χωρίς προβλήματα στην εφαρμογή του και επιζήμια για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΚ.ΑΚΤ.
3. Λιμενικά Τμήματα σε Νησιά
Για τα στελέχη που υπηρετούσαν στα Λιμενικά Τμήματα α) Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. β) Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κυθήρων του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών, γ) Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κέας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου, δ) Α΄ Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας ο χρόνος παραμονής τους να λογίζεται πριν την έναρξη ισχύος του Π.Δ 81/2014.
Τέλος, επανακαταθέσαμε την πρότασή μας για την εξέλιξη των Λ/Φ σε ΥΠΑΞ. Συγκεκριμένα τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συμπλήρωση τουλάχιστον τριών (03) ετών στο βαθμό του Λιμενοφύλακα, μέσω προαγωγικών εξετάσεων και με ταχύρρυθμη εκπαίδευση, να προάγονται στο βαθμό του Κελευστή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Τέλος, επανακαταθέσαμε την πρότασή μας για την εξέλιξη των Λ/Φ σε ΥΠΑΞ. Συγκεκριμένα τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συμπλήρωση τουλάχιστον τριών (03) ετών στο βαθμό του Λιμενοφύλακα, μέσω προαγωγικών εξετάσεων και με ταχύρρυθμη εκπαίδευση, να προάγονται στο βαθμό του Κελευστή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
1. ΕΠΛΣ Αργολίδας – Κορινθίας – Αρκαδίας
2. ΕΠΛΣ Αττικής – Πειραιά & Νήσων
3. ΕΠΛΣ Δυτικής Κρήτης
4. ΕΠΛΣ Δωδεκανήσου
5. ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας
6. ΕΠΛΣ Κεντρικής Μακεδονίας
7. ΕΠΛΣ Κεφ/νίας – Ιθάκης – Ζακύνθου – Ηλείας
8. ΕΠΛΣ ΝΔ Ελλάδας
9. ΕΠΛΣ Χίου – Σάμου