ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Αύξηση 7% στις παγκόσμιες αφίξεις σύμφωνα με τον ΠΟΤ



Αποτέλεσμα εικόνας για Αύξηση 7% στις παγκόσμιες αφίξεις σύμφωνα με τον ΠΟΤ


Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2017, οι προορισμοί παγκοσμίως κατέγραψαν 901 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις (διανυκτερεύσεις), 56 εκατ. περισσότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2016. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 7%, πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση των προηγούμενων ετών. Με “δυνατές” προοπτικές για τους εναπομείναντες μήνες του χρόνου, το 2017 θα είναι η όγδοη συνεχή χρονιά σταθερής ανάπτυξης για τον διεθνή τουρισμό.

Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη σε πολλούς προορισμούς, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη εκείνων που επλήγησαν από ζητήματα ασφάλειας τα τελευταία χρόνια.

Βλέποντας κάθε περιοχή χωριστά, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στην Αφρική (+9%) και στην Ευρώπη (+8%), ακολουθούμενη από την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (+6%), τη Μέση Ανατολή (+5%) και την Αμερική (+3%).

Αυτά τα πολύ καλά αποτελέσματα επιβεβαιώνονται από εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν στην έρευνα UNWTO Confidence Index, η οποία αξιολόγησε πολύ θετικά την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου. Οι προοπτικές για τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2017 παραμένουν επίσης θετικές σύμφωνα με τους ειδικούς.

“Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός οικονομικός μηχανισμός και παραγωγός απασχόλησης, που συμβάλλει στη βελτίωση των μέσων διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai, από το Λονδίνο, ενόψει της World Travel Market. “Καθώς φτάνουμε στο τέλος του ‘Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού για Ανάπτυξη’, πρέπει να σκεφτούμε το πως θα διαχειριστούμε τον τουρισμό με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο και μετά το 2017. Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη του, να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στις κοινότητες των προορισμών και ταυτόχρονα να έχουμε το περιβάλλον στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας τα επόμενα χρόνια, με τους πολιτικούς αρμόδιους, τις επιχειρήσεις και τους ταξιδιώτες να συμβάλλουν σε αυτόν τον κοινό στόχο”, πρόσθεσε ο κ. Rifai.

Αποτελέσματα ανά περιφέρεια
Στην Ευρώπη (+8%) οι διεθνείς αφίξεις ανέκαμψαν τόσο στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (+12%) όσο και στη Δυτική Ευρώπη (+7%) μετά από ένα αδύναμο 2016. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6% στη Βόρεια Ευρώπη και κατά 4% στην Ανατολική Ευρώπη το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017.

Η Αφρική (+9%) κατέγραψε την ταχύτερη ανάπτυξη και από τις πέντε ηπείρους, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη στη Βόρεια Αφρική (+15%) και τα υγιή αποτελέσματα της υποσαχάριας Αφρικής (+5%).

Η Νότια Ασία (+10%) ήταν επικεφαλής στην ανάπτυξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (+6%), ακολουθούμενη από τη Νοτιοανατολική Ασία (+8%) και την Ωκεανία (+7% ), ενώ τα αποτελέσματα στη Βορειοανατολική Ασία (+3%) ήταν πιο μικτά.

Οι περισσότεροι προορισμοί στην Αμερική (+ 3%) συνέχισαν να σημειώνουν θετικά αποτελέσματα, με επικεφαλής τη Νότια Αμερική (+ 7%), ακολουθούμενη από την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική (+ 4%). Στη Βόρεια Αμερική (+ 2%), τα ισχυρά αποτελέσματα στο Μεξικό και τον Καναδά αντιτίθενται με τη μείωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο προορισμό της περιοχής.

Τα αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή (5%) είναι μικτά, με ορισμένους προορισμούς να ανακάμπτουν από την αρνητική εικόνα των προηγούμενων ετών, ενώ άλλοι να σημειώνουν μείωση έως τον Αύγουστο.

Ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενο τουρισμό από μεγάλες αγορές-πηγές, ανάκαμψη από Ρωσία και Βραζιλία
Η αύξηση των τουριστών σε διεθνείς προορισμούς τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενο τουρισμό στην πλειονότητα των αγορών-πηγών.

Μεταξύ των 10 κορυφαίων αγορών, οι διεθνείς δαπάνες για τουρισμό αυξήθηκαν ταχύτερα στην Κίνα (+19%), τη Δημοκρατία της Κορέας (+12%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (+8%) και τον Καναδά (+7%). Οι δαπάνες από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ιταλία και το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) αυξήθηκαν μεταξύ 3% και 5%, ενώ η Γαλλία παρουσίασε μέτρια αύξηση 1%.

Αυτό που αξίζει να παρατηρηθεί πέρα από τις 10 κορυφαίες αγορές-πηγές, είναι η σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης από τη Ρωσία (+27%) και τη Βραζιλία (+35%) μετά από μερικά χρόνια πτώσης των τουριστικών δαπανών στο εξωτερικό.