Μετά την αποψινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:
Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση ενώ συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς ο καθαρισμός των ακτών και του βυθού με μηχανικά μέσα στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, από ενισχυμένο προσωπικό εκατόν σαράντα επτά (147) ατόμων ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντών. Σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ διενήργησαν συνεχείς έλεγχους στις ανατολικές και νότιες ακτές της νήσου.
Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ έχουν καθαριστεί πλήρως οι παραλίες “ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ”, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής.
Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση στις ακτές παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. Επιχείρησαν συνολικά τριάντα (30) άτομα της αναδόχου εταιρείας.
Αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου επιχείρησαν άτομα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία διενήργησαν εργασίες καθαρισμού των ακτών. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου), επιχείρησαν συνολικά σαράντα (40) άτομα ιδιωτικού συνεργείου, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. Αναμένεται επίσης να διενεργηθούν εργασίες καθαρισμού του βυθού των εν λόγω περιοχών.
Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχείρησε συνεργείο συνολικά τριάντα οκτώ (38) ατόμων, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας και εθελοντές.
Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζει καθημερινή βελτίωση. Επιχείρησε συνεργείο είκοσι τεσσάρων (24) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες από δύο (02) πλυστικά μηχανήματα, δύο (02) βυτιοφόρα οχήματα και μία (01) αντλία του Πολεμικού Ναυτικού με χειριστές στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα σκάφη απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της αναδόχου εταιρείας επιχείρησαν προς έλεγχο της περιοχής.
Σημειώνεται δε ότι, από την ανάδοχο εταιρεία σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, εφαρμόστηκε η λειτουργία συσκευής νέων τεχνολογιών, προκειμένου να επιταχυνθεί η απελευθέρωση πετρελαιοειδών που πιθανόν να υπάρχουν στο βυθό και εν συνέχεια η τάχιστη περισυλλογή τους.
Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση,ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών.
Γνωρίζεται, επίσης, ότι επιχείρησαν πέντε (05) σκάφη απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, δύο (02) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, επτά (07) ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.
Σημειώνεται ότι με βάση την ενημέρωση από την εταιρεία που έχει αναλάβει τις εργασίες απάντλησης του φορτίου από το βυθισμένο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν συνολικά αντληθεί μέχρι στιγμής από το δεξαμενόπλοιο “ΣΥΡΟΣ”, περίπου εννιακόσια ογδόντα τέσσερα κυβικά μέτρα (984m3) φορτίου.