Την 12/09/2017 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η 3η Συνάντηση Κοινής Ομάδας Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας επί θεμάτων επιθεωρήσεων Κράτους Λιμένα (Port State Control) και Κράτους Σημαίας (Flag State Control) στη βάση του υφισταμένου διμερούς συμβατικού πλαισίου για την ναυτιλιακή συνεργασία.
Κατά την έναρξη της διμερούς τεχνικής συνάντησης εργασίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, υπογραμμίζοντας το υφιστάμενο διμερές θεσμικό πλαίσιο στο ναυτιλιακό τομέα, το οποίο έχει επιτρέψει την ανάπτυξη δομημένης ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Καλαματιανός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενεργοποίηση της Ομάδας Εργασίας, μετά από 4 χρόνια, κατόπιν της επιτυχούς σύγκλησης των δυο προηγούμενων Συναντήσεων στον Πειραιά και την Αλικαρνασσό αντίστοιχα. Κατά την παρέμβαση του ο κ. Καλαματιανός επιβεβαίωσε τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας επί θεμάτων επιθεωρήσεων Κράτους Λιμένα (Port State Control) στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου Κατανόησης των Παρισίων (Paris MοU) και Κράτους Σημαίας (Flag State Control), υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας μας στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα μέσω της εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων και της ενωσιακής νομοθεσίας. Περαιτέρω, έμφαση απέδωσε σε θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού στο πλαίσιο του κοινού στόχου ενδυνάμωσης της ναυτιλιακής συνεργασίας και ανάπτυξης των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών προς αμοιβαίο όφελος των οικονομιών των παράκτιων κοινοτήτων τους.
Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του τουρκικού Υπουργείου Μεταφορών, Θαλασσίων Υποθέσεων και Επικοινωνιών απέδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, κάνοντας ειδική μνεία στην προστιθέμενη αξία των συναντήσεων της Κοινής Ομάδας Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα. Συναφώς, απέδωσε προτεραιότητα στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών ως παράγοντα ανάπτυξης οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος, αναφέρθηκε στην συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού η οποία αποφέρει αμοιβαία οικονομικά οφέλη για τις παράκτιες περιοχές των δύο χωρών του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι εργασίες της Τεχνικής Συνάντησης εμπειρογνωμόνων διεξήχθησαν υπό την συμπροεδρία του κ. Β΄Υ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχου ΛΣ Παρασκευά Παναγιώτη και του Αναπλ. Γενικού Γραμματέα Τουρκικού Υπουργείου Μεταφορών, Θαλασσίων Υποθέσεων και Επικοινωνιών κ. Ahmet Selçuk SERT και συντονίσθηκαν από την Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας και Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του ΥΝΑΝΠ. Στις εργασίες της υπόψη συνάντησης συμμετείχαν εκπρόσωποι των συναρμοδίων Διευθύνσεων του ΥΝΑΝΠ (Διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων, Διεύθυνση Μελετών & Κατασκευών Πλοίων και Διεύθυνση Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Θαλασσίου Τουρισμού) και των λιμενικών αρχών του Ανατολικού Αιγαίου και η Διπλωματική Σύμβουλος του Γρ. κ. ΥΝΑΝΠ. Από πλευράς Τουρκίας συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών Θαλασσίων Υποθέσεων και Επικοινωνιών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, λιμενικών αρχών Φώκαιας και Μαρμαρίδας και της Πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της Τεχνικής Συνάντησης Εμπειρογνωμόνων οι δύο πλευρές είχαν τη δυνατότητα να διαβουλευθούν και να ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων: (α) διμερούς συνεργασίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών και θαλάσσιου τουρισμού στη βάση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, (β) ελέγχων πλοίων από το κράτος λιμένα (PSC) στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων και της ενωσιακής νομοθεσίας, (γ) ελέγχων πλοίων από το κράτος σημαίας (FSC) και (δ) συνεργασίας στον τομέα του θαλασσίου τουρισμού.
Με το πέρας των εργασιών, υπεγράφησαν αμοιβαίως συμφωνηθέντα πρακτικά (Agreed Minutes) από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών Β΄ Υπαρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχο ΛΣ Παρασκευά Παναγιώτη και τον Αναπλ. Γενικό Γραμματέα Τουρκικού Υπουργείου Μεταφορών, Θαλασσίων Υποθέσεων και Επικοινωνιών κ. Ahmet Selçuk SERT.