Κατά 1,5% αυξήθηκαν οι αφίξεις μη κατοίκων τον Μάιο, έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο 5μηνο Ιανουαρίου- Μαΐου, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2016, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 0,9%.
Σχολιάζοντας την ισχνή αύξηση των τουριστικών εσόδων στο 5μηνο, ο έμπειρος τουριστικός παράγοντας γράφει στη στήλη:Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της σεζόν και όλα δείχνουν ότι θα είναι μία πολύ καλή τουριστική χρονιά, με τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, τους δυνατούς μήνες μπροστά.
Όμως, θα είναι μία χρονιά ίδια με την περυσινή, όπου τα έσοδα θα υπολείπονται σημαντικά σε ποσοστό αύξησης από τις αφίξεις.Το ότι θα συμβεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρέπει να ανησυχήσει το Υπουργείο Τουρισμού και από τώρα να δρομολογήσει δράσεις για τη βελτίωση της μέσης παραμονής των επισκεπτών, με παράλληλη αύξηση της κατά κεφαλήν καταναλωτικής δαπάνης.
Εάν προγραμματισθούν σωστά, από τώρα, ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση, μπορεί πολλά να γίνουν με αφετηρία το Φθινόπωρο, παίρνοντας για παράδειγμα τις προωθητικές ενέργειες και πολιτικές που εφάρμοσε η Κύπρος, που έχει έσοδα από τον τουρισμό ποσοστιαία μεγαλύτερα σε αύξηση από τις αφίξεις , διανύοντας την καλύτερη τουριστική σεζόν ever. Οι συγκυρίες ευνόησαν την Ελλάδα στον τουρισμό εφέτος, γεγονός που δεν πρόκειται να συμβεί και το 2018.Όλοι οι ανταγωνιστές παρουσιάζουν σημάδια ισχυρής ανάκαμψης.
Η Τουρκία κάνει ένα μεγάλο come back, η Κύπρος θα πάει ακόμα καλύτερα, η Αίγυπτος προωθεί νέους προορισμούς στη Βόρειο Μεσογειακή Ακτή, η Τυνησία και το Μαρόκο σε ζήτηση, η Κροατία η μεγάλη κερδισμένη.
Το πρόβλημα έχει εντοπισθεί, απομένει ο προγραμματισμός και η ανάληψη των ενδεδειγμένων δράσεων, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με ορίζοντα έναρξης των ενεργειών το φθινόπωρο.Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!