ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο με 30 εκατ. ευρώ


Αποτέλεσμα εικόνας για Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο με 30 εκατ. ευρώ

Το αναπτυξιακό μοντέλο και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρουσίασε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με θέμα “Σύνδεση Εθνικής Στρατηγικής και Περιφερειακών Στρατηγικών για τον Ελληνικό Τουρισμό”. Η συνάντηση ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού, με στόχο την επίτευξη συνεργασιών και συνεργειών για την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό.

Στη συνάντηση, η υπουργός Τουρισμού  Έλενα Κουντουρά, η οποία ευχαρίστησε τους αντιπεριφερειάρχες για την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των αιρετών περιφερειών με το υπουργείο και τον ΕΟΤ, γεγονός το οποίο έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα σε επίπεδο επικράτειας. Η υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των περιφερειών ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά έτσι ώστε όλοι μαζί να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο το μεγάλο όπλο της χώρας μας που είναι ο τουρισμός. Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έχει προβεί για την ανάπτυξη νέων αγορών στόχων μέσω συγκεκριμένων δράσεων. Επίσης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αποτυπώνουν λανθασμένα την τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα με δεδομένο ότι παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις. Η ίδια ενημέρωσε μάλιστα ότι το υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλία δημιουργίας δορυφόρων λογαριασμών τουρισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, έτσι ώστε για πρώτη φορά στη χώρα μας να υπάρξουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

Στη συνάντηση με πρωτοβουλία της υπουργού Τουρισμού, παρουσιάστηκε η εθνική στρατηγική του Υπουργείου και πώς αυτή θα εφαρμοστεί περιφερειακά για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο, ασφαλή πολυνησιακό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο που προσφέρει μοναδικές και ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε κάθε προορισμό. Οι εκπρόσωποι των Περιφερειών παρουσίασαν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τους και συμφωνήθηκε η συνεργασία στην διαμόρφωση ενιαίας εθνικής τουριστικής ταυτότητας  της χώρας, με στοχευμένη στρατηγική επικοινωνίας και προώθησης-προβολής. Στο πλαίσιο του Έτους Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018 που ξεκινά τον Οκτώβριο, παρουσιάστηκαν οι αρχικές προτάσεις για την προώθηση σε τουριστικούς άξονες και ζητήθηκαν επιμέρους προτάσεις ανά περιφέρεια με βάση τα τουριστικά προϊόντα προτεραιότητας της κάθε περιφέρειας για την αγορά της Ρωσίας.

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό στα οποία συνέβαλε η διαρκής τα δύο τελευταία χρόνια στενή συνεργασία του υπουργείου με τις περιφέρειες, τονίζοντας ότι “η επιτυχία του τουρισμού μας είναι επιτυχία όλων μας”. Διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία αυτή θα στηριχθεί και θα συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά. Κάλεσε τις περιφέρειες να διαμορφώσουν και να διατυπώσουν τις ειδικότερες προτάσεις τους για τις ταξιδιωτικές εμπειρίες- προϊόντα κάθε περιφέρειας, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη όλο το χρόνο και με οφέλη που διαχυθούν στους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε περιφέρεια.

Η γενική Γραμματέας Τουρισμού κα Ευρυδίκη Κουρνέτα αναφέρθηκε εκτενώς στο νομοθετικό έργο στον τομέα του τουρισμού και στην επικείμενη μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης. Τη στρατηγική για την ανάπτυξη, προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού παρουσίασαν αναλυτικά η αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου και η προϊσταμένη του Τμήματος Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού κα Ελίνα Προύντζου.

Θα ακολουθήσει στο προσεχές διάστημα νέα συνάντηση για τον καθορισμό του εθνικού σχεδιασμού  της τουριστικής ταυτότητας της Ελλάδας, και την επικοινωνιακή υλοποίηση από τον ΕΟΤ σε συνεργασία με τις περιφέρειες στην ενιαία προώθηση -προβολή της Ελλάδας για το 2018 ανά αγορά-στόχο.




Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ειδική αναφορά στην άψογη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την υπουργό, τα στελέχη του υπουργείου και του ΕΟΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα που δεν επιτρέπει σε κανέναν στείρα αντιπολίτευση με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και λαϊκισμούς. Η κα Νικολάκου αναφέρθηκε στην πάγια πολιτική θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλη για την αναγκαιότητα εξωστρεφών και καινοτόμων δράσεων που αφορούν τον τουρισμό καθώς και σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα δίνουν τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδύσεων και θα ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες. Η αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε το σχέδιο δράσης της περιφέρειας, καθώς και συγκεκριμένα στοιχεία για την αύξηση του τουρισμού στη Πελοπόννησο, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία της περιφέρειας για προσέλκυση πτήσεων κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” να παρουσιάζεται ως ένα από τα πρώτα αεροδρόμια σε αύξηση αφίξεων στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της επιχειρηματικότητας της νέας προγραμματικής περιόδου η Περιφερειακή Αρχή σχεδιάζει την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης του επιχειρηματικού κόσμου με έμφαση στις τουριστικές επιχειρήσεις και προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης περίπου 30 εκατ. ευρώ και αντίστοιχη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Η κα Νικολάκου έθεσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες τουρισμού και απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις, αναφέροντας ειδικά την έντονη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων- Διαμερισμάτων Πελοποννήσου και Κυθήρων για την εφαρμογή άρθρου 84 του ν. 4472/2017, που απελευθερώνει πλήρως το καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης, καταργώντας ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του υπουργείου για την πρόθεση της κυβέρνησης της επίλυσης του μεγαλύτερου προβλήματος για τον τουρισμό της Πελοποννήσου που είναι η υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας τη θετική συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των Διαπεριφερειακών Συνεργασιών, ενώ παράλληλα ζήτησε από την υπουργό να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος των αιρετών περιφερειών σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τα θέματα του Καλλικράτη κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Περιφερειών που παρευρίσκονταν στη συνάντηση. “Όλοι μαζί οφείλουμε να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά και ο τουρισμός είναι η μεγάλη μας δύναμη”, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης κλείνοντας την τοποθέτησή της.

Ακόμη, στη σύσκεψη συμμετείχαν και παρουσίασαν το αναπτυξιακό μοντέλο ανά περιφέρεια, οι αντιπεριφερειάρχες Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Δυτικής Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Καρπέτας, Ηπείρου κ. Στράτος Ιωάννου, Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιος Παιδής, Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόφιλος Ζυμπίδης, Νοτίου Αιγαίου κα Μαριέττα Παπαβασιλείου, Πελοποννήσου κα Ντίνα Νικολάκου, η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κα Αγγελική Σαραντινού και ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης. Την Αττική εκπροσώπησε ο κ. Αλέξανδρος Λευτεριώτης, συνεργάτης της Περιφέρειας. Επίσης, παρέστησαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους  και επιστημονικοί συνεργάτες των Περιφερειών.