Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης των ταξιδιών χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Αμερικανούς. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την αποτυχημένη προσπάθεια των ΗΠΑ να συμφωνήσουν για την πραγματοποίηση ταξιδιών άνευ βίζας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ως μέρος μιας συμφωνίας αμοιβαιότητας.
Η νέα ψήφιση ζητά την ανάκληση του υπάρχοντος καθεστώτος εντός δύο μηνών, που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για επιπλέον έγγραφα, 12 μήνες μετά την εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας “κατ‘εξουσιοδότηση πράξης”, για να ισχύσει η αλλαγή.
Η Επιτροπή ανακάλυψε πριν από τρία χρόνια ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας αμοιβαιότητας, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε υποβεί σε κάποια νομική δράση. Η τελευταία ψηφοφορία, η οποία εκπονήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο μήνες για να δράσει, προτού οι Ευρωβουλευτές θελήσουν να αντιδράσουν στο Ευρωδικαστήριο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ανακοίνωση της νέα νέας ψήφισης της ΕΕ.
Η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Ιαπωνία και ο Καναδάς επίσης δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και οι τέσσερις έχουν αποσύρει, ή πρόκειται σύντομα να αποσύρουν τους περιορισμούς της βίζας για ταξίδια των πολιτών της ΕΕ.
Η Επιτροπή έχει τη νομική υποχρέωση να δράσει για να αναστείλει το πρόγραμμα “visa waiver” για τους Αμερικανούς πολίτες, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν ένσταση στην “κατ‘εξουσιοδότηση πράξη”.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Ευρωβουλευτές πίεσαν για να γίνει η κίνηση αυτή, προκειμένου να “ενθαρρύνουν” την Ουάσιγκτον να “παίξει τον δικό της ρόλο”, σύμφωνα με δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετανάστευσης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε για τυχόν “συνέπειες”, συμπεριλαμβανομένων πιθανών “αντιποίνων” και μείωσης του αριθμού των επισκεπτών από τις ΗΠΑ, που θα οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες για την τουριστική βιομηχανία της ηπείρου.
Μόλις λίγες μέρες πριν από το Συμβούλιο δήλωσε ότι θα την απελευθερώσει το καθεστώς θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Οι Γεωργιανοί μπορούν πλέον, με την επιφύλαξη της τελικής έγκρισης του κανονισμού, να παραμείνουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ για 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών χωρίς να χρειάζονται θεώρηση.
Επίσης, και οι Ουκρανοί πολίτες θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή στην ΕΕ, μετά τη σημερινή έγκριση από το ΕΚ της άτυπης συμφωνίας με το Συμβούλιο. Βάσει του νέου κανονισμού οι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων θα μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς βίζα για 90 ημέρες το πολύ κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών για λόγους επιχειρηματικούς, για διακοπές, ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, εκτός από την εργασία. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα ισχύσει για όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Τον περασμένο μήνα είχε αναφερθεί ότι η ΕΕ εξετάζει την υιοθέτηση ενός συστήματος “αμερικανικού τύπου” ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής αδειοδότησης, μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο εμπόδιο για τους Βρετανούς τουρίστες μετά το Brexit. Ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Robert Goodwill δήλωσε στο Κοινοβούλιο η ΕΕ συζητά το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός αμερικανικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης ταξιδιών (ESTA). Επί του παρόντος, οι ξένοι ταξιδιώτες πρέπει να καταβάλλουν ένα τέλος 14 δολ. στο σύστημα ESTA.
“Οι Βρετανοί είναι πλέον συνηθισμένοι στο σύστημα ESTA των ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, βλέπουμε με ενδιαφέρον το πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί αντίστοιχο ευρωπαϊκό σύστημα και ποιες ομοιότητες και διαφορές μπορεί να υπάρχουν με αυτό των ΗΠΑ”, είπε ο κ. Goodwill.
Λίστα χωρών των οποίων οι πολίτες απαλλάσσονται ή υποχρεώνονται στην έκδοση βίζας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
Πηγή:http://traveldailynews.gr