ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Δεκάδες χιλιάδες λιγότεροι τουρίστες στο Αν. Αιγαίο λόγω κατάργησης προσωρινών θεωρήσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για Δεκάδες χιλιάδες λιγότεροι τουρίστες στο Αν. Αιγαίο λόγω κατάργησης προσωρινών θεωρήσεων

Το θέμα της μη επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου θέτει με ερώτημά του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης.

Ο Ευρωβουλευτής, που και στο παρελθόν έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα στήριξης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τόσο τον Σεπτέμβριο του 2016, όσο και τον Ιανουάριο του 2017, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει για ποιους λόγους αποφάσισε τη διακοπή αυτού του προγράμματος.

Όπως αναφέρεται και στην ερώτηση, η βασική πηγή εισοδήματος των νησιών αυτών είναι ό τουρισμός, τομέας που έχει πληγεί σημαντικά λόγω και της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Το πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα σε Τούρκους ή πολίτες τρίτων χωρών που επισκέπτονταν την Τουρκία και ήθελαν να επισκεφθούν τα νησιά  Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο για λιγότερο από 15 ημέρες, να βγάζουν βίζα είτε από τους Τούρκους ταξιδιωτικούς πράκτορες, είτε κατευθείαν στα λιμάνια των ανωτέρω νησιών. Η δυνατότητα αυτή είχε αυξήσει σημαντικά τις αφίξεις επισκεπτών από την Τουρκία, ενισχύοντας τις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών. (π.χ. Μυτιλήνη: 4.700, Χίο: 6.500 κ.λπ.)

Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί επίσης την Επιτροπή να δηλώσει αν έχει κάνει εκτίμηση των συνεπειών που μπορεί να έχει η απόφασή της στην οικονομία των νησιών, καθώς και αν έχει προγραμματίσει άλλες δράσεις στήριξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Με προηγούμενες ερωτήσεις μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχω θέσει επανειλημμένως το θέμα της ανάγκης στήριξης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της κοινής ανακοίνωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Ένωσης Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων και της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να σταματήσει το πιλοτικό πρόγραμμα παροχής βίζας στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, Τούρκοι ή άλλοι πολίτες τρίτων χωρών που επισκέπτονταν την Τουρκία και ήθελαν να επισκεφθούν τα νησιά  Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο για λιγότερο από 15 ημέρες, μπορούσαν να βγάλουν βίζα είτε από τους Τούρκους ταξιδιωτικούς πράκτορες, είτε κατευθείαν στα λιμάνια των ανωτέρω νησιών.

Έχοντας υπόψη πως η βασική πηγή εισοδήματος των νησιών αυτών είναι ό τουρισμός, τομέας που έχει πληγεί λόγω και της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας με τη συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Για ποιους λόγους αποφάσισε τη διακοπή του πιλοτικού προγράμματος;
Έχει στοιχεία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απόφαση αυτή στην οικονομία των νησιών;
Ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει για την στήριξη των κοινωνιών των νησιών;”
Και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη και μέλος της Ομάδας Εργασίας για τον Τουρισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή και τις δυνατότητες επανεξέτασής της. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται από το 2012 με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση των ελληνικών νησιών, καθώς και ότι η κατάργησή του έρχεται σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που εξακολουθούν να πλήττονται από τις συνέπειες της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο τομεάρχης Τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας έκαναν σχετική δήλωση: “Σε μια Ελλάδα που έχει ανάγκη αξιοποίησης του 100% των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της, η κυβέρνηση δεν δικαιούται να αφήνει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία ενίσχυσης του τουρισμού μας.

Στα περυσινά προβλήματα της διαδικασίας έκδοσης βίζας στη δυναμική για την Ελλάδα αγορά της Ρωσίας, έρχονται να προστεθούν δύο ακόμα φλέγοντα ζητήματα: α) η ανάγκη κάλυψης των απωλειών από την παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων για επισκέψεις Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά και β) η κυβερνητική αδράνεια στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων έως δύο μηνών, που παρατηρείται στην τεράστια αναδυόμενη τουριστική αγορά της Κίνας.

Την ώρα που εκατομμύρια τουρίστες αναζητούν νέους προορισμούς λόγω προβλημάτων ασφάλειας σε γειτονικές μας ανταγωνιστικές χώρες, η κυβέρνηση ΣΤΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δικαιούται να αδρανεί.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν έχει επιβάλει την υπερφορολόγηση στο τουριστικό προϊόν μας εδώ και δύο χρόνια”.