ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Έρευνα του WWF για τους χώρους πρασίνου στην Ελλάδα: Στο 6,2/10 ο Μ.Ο. βαθμολογίας


4.500 πολίτες, 900 χώροι πρασίνου, 89 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί που προκύπτουν από την πρώτη έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το WWF Ελλάς, μέσα από τη νέα δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces, στην οποία οι πολίτες καταγράφουν και αξιολογούν τα πάρκα στις ελληνικές πόλεις. Ποια είναι η ετυμηγορία τους μέχρι στιγμής; Οι πράσινοι χώροι ξεπερνούν τη βάση με γενικό μέσο όρο βαθμολογίας 6,2.    

Από τις αρχές του 2016, το WWF Ελλάς έδωσε στα χέρια των πολιτών μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, πρώτη στο είδος της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μέσα από το WWF GreenSpaces, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων, καταγράφοντας και αξιολογώντας πάρκα με μοναδικό τους εργαλείο το κινητό τους.

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι ήδη εξαιρετική. Έως σήμερα περισσότεροι από 4.500 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τη δωρεάν εφαρμογή και έχουν καταγράψει και βαθμολογήσει σχεδόν 900 χώρους πρασίνου σε 89 πόλεις της χώρας.

Σε γενικές γραμμές, καταγράφηκαν χώροι πολλών επιπέδων. Χώροι πανέμορφοι, υπερτοπικής εμβέλειας, καθώς και μικρά πάρκα που κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Καταγράφηκαν όμως  και αρκετοί χώροι υποβαθμισμένοι ή ολότελα παρατημένοι και, ακόμα χειρότερα, βανδαλισμένοι. 

Από τους 887 χώρους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην εφαρμογή, 48 χώροι πρασίνου έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία (μεταξύ 9 και 10). Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα, ο δημοτικός κήπος Δράμας και το άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά.

Στον αντίποδα, 28 χώροι πρασίνου συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, κάτω από 3. Ενδεικτικά, αυτοί οι χώροι βρίσκονται στο Κορδελιό, στη Βουλιαγμένη, στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στον Πειραιά, στην Παλλήνη. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το Πεδίον του Άρεως βαθμολογείται από τους πολίτες μόλις πάνω από τη βάση με 5,04, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας όλων των καταγεγραμμένων πάρκων ανέρχεται στο 6,2, πράγμα που υποδεικνύει ότι σε γενικές γραμμές οι πολίτες πιστεύουν πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, προκειμένου να απολαμβάνουν και να επισκέπτονται χώρους πρασίνου υψηλής ποιότητας.

Σε επίπεδο δήμων, η Πετρούπολη, η Τρίπολη, το Ίλιον, η Καλαμάτα, το Αιγάλεω και η Βουλιαγμένη, η Πεύκη και το Ψυχικό είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας χώρων πρασίνου εντοπίζεται στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τη Λάρισα, τη Νέα Ιωνία, τη Ν. Φιλαδέλφεια, τον Εύοσμο, τον Πειραιά, την Παλλήνη και τη Γλυφάδα.

“Με το WWF GreenSpaces μπορούμε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας και να πούμε την άποψή μας για τους χώρους πρασίνου στις πόλεις μας. Προσκαλούμε τις δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα να μελετήσουν με προσοχή τα αποτελέσματα των καταγραφών και να δράσουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στους υποβαθμισμένους χώρους αλλά και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα οφέλη που προσφέρουν οι οάσεις των πόλεων”, σημειώνει ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Και συμπληρώνει: “Το WWF Ελλάς θεωρεί τους δήμους συμμάχους στην κοινή προσπάθεια να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου στην Ελλάδα. Η έκθεση, που έχει σταλεί σε όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας, μπορεί να είναι το εφαλτήριο για ανάληψη περισσότερων και καλύτερα συντονισμένων πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει η ενεργός συμμετοχή των πολιτών”.

Σημειώνεται ότι η βαθμολογία προέρχεται αποκλειστικά από τους επισκέπτες των χώρων. Αυτοί είναι οι τελικές κριτές και βαθμολογούν βάσει αυτού που βλέπουν και αντιλαμβάνονται. Οποιοσδήποτε συμφωνεί ή διαφωνεί μπορεί μέσα από το WWF GreenSpaces να βαθμολογήσει κατά το δοκούν τους χώρους πρασίνου της γειτονιάς του.