Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρενέβη πρόσφατα στη Βουλή για το ζήτημα της παραχώρησης έκτασης στο Δήμο Γλυφάδας για ίδρυση Κοιμητηρίου.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τη συζήτηση σχετικής τροπολογίας, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η οριστική επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος των πολιτών της Γλυφάδας που αφορά στη δημιουργία Κοιμητηρίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σημερινές αυξημένες πληθυσμιακές ανάγκες της πόλης.
Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατά το παρελθόν, έχει αναδείξει το θέμα της ίδρυσης νεκροταφείου, τόσο Κοινοβουλευτικά όσο και Αυτοδιοικητικά, προτείνοντας το χώρο που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία στην περιοχή «Τερψιθέα» ως την πλέον ενδεδειγμένη τοποθεσία, κάτι άλλωστε που προβλέπει και η σχετική τροπολογία. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Θα ήθελα να πω μια τελευταία κουβέντα, κύριε Πρόεδρε, λόγω εντοπιότητας. Συζητάμε χρόνια το νεκροταφείο της Γλυφάδας. Πάντοτε –και στην προηγούμενη Βουλή- πέρασαν δέκα τροπολογίες για την ανακούφιση των νεκρών της Γλυφάδας. Μια από αυτές ήταν να παραχωρηθεί μέρος του Κοιμητηρίου του Ελληνικού για χρήση της Γλυφάδας. Ο τότε Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης δεν το δέχθηκε. Πάντοτε λέγαμε ότι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τον Υμηττό, χωρίς να αλλάξουμε καμία από τις ρυθμίσεις, ήταν -αντί να κάνουμε πρωτοβουλίες παράνομες και για ακατάλληλους χώρους όπως είχε επιλέξει η προηγούμενη δημοτική αρχή- να πάμε μέσα στο στρατόπεδο. Το υπουργείο Άμυνας λύνοντας αυτό το θέμα μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος σήμερα φέρνουν μια τροπολογία που επιτέλους 80.000 άνθρωποι θα μπορέσουν να βρουν ένα χώρο θα θάψουν τους οικείους τους. Αυτοί οι 80.000 άνθρωποι έχουν ένα κορεσμένο νεκροταφείο 8 στρεμμάτων. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Είναι βαριές οι ευθύνες, βέβαια, και του Συμβουλίου της Επικρατείας που στα Προεδρικά Διατάγματα που συζητήθηκαν για τον Υμηττό αρνήθηκαν τη χωροθεσία. Τα κοιμητήρια, ακόμη και αυτά που λειτουργούν νόμιμα, όπως το νεκροταφείο του Παπάγου, λειτουργεί από το 1969 με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, με παραχωρούμενη στρατιωτική έκταση. Πρέπει να τελειώνουμε με το θέμα των νεκρών στην Αττική. Πρέπει να τελειώνουμε ομόφωνα και να μην το κάνουμε ούτε θέμα διαξιφισμών ούτε θέμα αντιπαραθέσεων».