ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Α. Σαμαράς: Πρώτο βήμα για την ενίσχυση του τουρισμού η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
“Ανάμεσα σε χιλιάδες δυσκολίες, που τις ξέρω, τις ζούμε όλοι, και όλοι τις παλεύουμε  και τις παλέψαμε και θα τις παλεύουμε μαζί μέρα νύχτα. Εσείς πιστέψατε ότι η Ελλάδα μπορεί το καλύτερο αύριο. Και δώσατε ελπίδα σε όλους τους υπόλοιπους. Και θέλω εκ μέρους αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας, να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό… Και ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον ΣΕΤΕ για τη συνεχή και για τη γόνιμη επικοινωνία μας. Όπως θέλω να ευχαριστήσω και για τη μεγάλη της προσφορά, το έργο, το δυναμισμό της, την υπουργό η οποία ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις που είχε ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης”.

Πρώτο βήμα για την ενίσχυση του τουρισμού είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν πολλά περισσότερα.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στο περιβάλλον «Κι αν ο σεβασμός στο περιβάλλον έχει πρωταρχικό νόημα σήμερα σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, στον Ελληνικό Τουρισμό είναι πρωταρχική προϋπόθεση ύπαρξης. Γιατί χωρίς συνεχή περιβαλλοντική αναβάθμιση δεν μπορούμε να έχουμε τουρισμό!»
Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι το 2013 η τουριστική κίνηση ξεπέρασε τα 20 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των επιβατών κρουαζιέρας.

«Στόχος μας για το 2014- πρόσθεσε- είναι να συνεχίσουμε αυτή την επιτυχημένη πορεία. Να παραμείνουμε στην κορυφή. Τα μηνύματα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 αυξήθηκαν κατά 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, φθάνοντας στα 294,1 εκατ. ευρώ. Οι αφίξεις στο πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, κατέγραψαν αύξηση 23,2%».

Η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της και τη νέα τουριστική χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι «θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο εθνικό σχέδιο δράσης που έχουμε χαράξει».

Συνεχίζοντας, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «τολμάμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές και θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος».

Η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε τις παρεμβάσεις που έγιναν για να επιτευχτεί ο στόχος της τουριστικής ανάπτυξης και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, στην ταχύτερη προώθηση των επενδύσεων, και στη διευκόλυνση των θεωρήσεων visa.

Κάνοντας αναφορά  στο Ν.4179, τον πρώτο νόμο για τον Τουρισμό, υπενθύμισε ορισμένες από τις βασικές ρυθμίσεις του, όπως τους οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, τα ξενοδοχεία Συνιδιοκτησίας και τους ξενώνες νεότητας.

Η υπουργός Τουρισμού επίσης έκανε ειδική αναφορά στο νέο τουριστικό νόμο, που -όπως είπε - σύντομα θα έλθει στη Βουλή.

Όπως είπε, το νέο σχέδιο νόμου ρυθμίζει θέματα που αφορούν στην αποδοτικότερη λειτουργία ειδικών τουριστικών υποδομών. Προωθεί την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού. Εισάγει την καινοτομία στον τουρισμό και διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον.

Αναφερόμενη και στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, τόνισε ότι αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Το νέο χωροταξικό –είπε – προσδιορίζει αρχές, κανόνες και προτεραιότητες για το που και πως πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός.


Καταλήγοντας η κυρία Κεφαλογιάννη ζήτησε τη συνεργασία όλων των τουριστικών φορέων. «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό οφείλουμε να σκύψουμε πάνω στα μεγάλα θέματα, να αναζητήσουμε μαζί ρεαλιστικές λύσεις ενάντια σε ότι αναχρονιστικό, σε ότι αντιπαραγωγικό, τόνισε. Τώρα, σε καιρούς ανόδου και αισιοδοξίας, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών, ώστε να θέσουμε τις βάσεις μιας βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης».