ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Γενική Συνέλευση 2013 της Ένωσης Λιμένων Ευρώπης (ESPO)

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα λιμάνια της Ευρώπης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης 2013 της Ένωσης Λιμένων Ευρώπης (ESPO) στη Βάρνα Βουλγαρίας.
Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Slim Kallas, ο οποίος παρουσίασε τιε νέες προτάσεις της Ε.Ε. για τη μετεξέλιξη των Ευρωπαϊκών Λιμένων και τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική για τα Λιμάνια.
Ο κ. Slim Kallas ονόμασε τα λιμάνια «Μηχανή Ανάπτυξης» και ζήτησε πλήρη οικονομική διαφάνεια στο σύνολο των λειτουργιών τους, των διαδικασιών ανάπτυξης και του μετασχηματισμού τους. Όπως είναι γνωστό οι βασικές αρχές πολιτικής της ESPO στα λιμάνια από το 2007 είναι ο ανταγωνισμός, η αποδοτικότητα, η διαφάνεια και η προστασία του περιβάλλοντος. Μετοχικά τα 319 βασικά λιμάνια της Ευρώπης ανήκουν κατά 97% στο Δημόσιο, την Αυτοδιοίκηση , τα Επιμελητήρια και τους χρήστες, ενώ μόνο το 3% βρίσκεται εξολοκλήρου σε χέρια ιδιωτών.
Παράλληλα με τις αποφάσεις της ESPO για το νέο σχέδιο της Επιτροπής συμμετείχαν σε Συνέδριο και κατέθεσαν τις απόψεις τους, η Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών, η EMSA, η IDC (Διεθνής Οργάνωση Εργαζομένων στα Λιμάνια), oι Ενώσεις των Πλοηγών, των Πρακτόρων, των Επιμελητηρίων, της EPCSA, της ECSA, ο OOΣΑ και πολλά Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια.
Του Συνεδρίου προηγήθηκε ειδική ημερίδα για τη συνεργασία και ανάπτυξη στα Λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Το επίσημο κείμενο (Varna 31.05.2013) που εξέδωσε η ESPO για τις αρχικές απαντήσεις της Ένωσης στην πρόταση της Ε.Ε. καταχωρείται ολόκληρο στο τέλος της ανακοίνωσης.

Όπως είναι γνωστό ο ΟΛΠ Α.Ε., ο ΟΛΘ Α.Ε. και η ΕΛΙΜΕ, στα πλαίσια της “λιμενικής διπλωματίας” συμμετέχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και fora με κεντρικό στόχο τη συμμέτοχη στη λήψη των ευρωπαϊκών αποφάσεων και στην παρακολούθηση του ανταγωνισμού στον χώρο της λιμενικής βιομηχανίας.