ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στο επίκεντρο


Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ τέθηκε στο επίκεντρο,Την Πέμπτη, 7 Φεβ 2013,στο συνέδριο «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Επιταχύνοντας την ανάπτυξη & την ανταγωνιστικότητα», που οργάνωσε ο economist.
Το Συνέδριο εξέτασε τις πραγματικές δυνατότητες της αγροτικής παραγωγής ως μέσου οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με ένα ευρύ κύκλο ομιλητών, μεταξύ των οποίων ο Επίτροπος D. Ciolos, ο ΥπΑΑΤ καθ Α. Τσαυτάρης, ο ΥΜΑΘ κ Θ. Καράογλου, ο Υφυπουργός Ολλανδίας κ S.Smits, επίλεκτοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου, καθώς και έγκριτοι επιστήμονες από το Γεωπονικό Παν. Αθηνών, το Wageningen University Ολλανδίας, το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών, και το ΕΚΕΤΑ.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος εισηγήθηκε , για την οπτική των Νέων Αγροτών, όσον αφορά τις δυνατότητες και τις νέες ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα. Καθώς και στα προαπαιτούμενα για την αγροτική επιχειρηματικότητα και τις σημερινές συνθήκες, τους σκοπούς και τους στόχους της ΠΕΝΑ.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία αναζητά στηρίγματα σε παραδοσιακούς και συγχρόνως πολλά υποσχόμενους παραγωγικούς τομείς, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα οι επιχειρηματικές προοπτικές στον αγροτικό τομέα. Κατ’ επέκταση, οι εργασίες του συνεδρίου εστιάσαν σε θέματα που άπτονται της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2020, του ΕΣΠΑ, της μεθοδολογίας στην παραγωγή τροφίμων, της νεανικής αγροτικής επιχειρηματικότητας και της ευρύτερης ανάπτυξης στην περιφέρεια.
Οι θεματικές του Συνεδρίου «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Επιταχύνοντας την ανάπτυξη & την ανταγωνιστικότητα» ήταν:
  • ΚΟΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (CAP 2020) ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, Παραγωγή τροφίμων, Κλιματική αλλαγή & διαχείριση υδάτινων πόρων, Βιοενέργεια & βιοποικιλότητα
  • ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Επιχειρηματικά κίνητρα για ανάπτυξη, Φορολογικό περιβάλλον: προσπερνώντας τα εμπόδια, Η ευρωπαϊκή προοπτική. Η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ; Η ανάγκη για νέα αγροτική πολιτική & μεταρρυθμίσεις, Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς-ΕΣΠΑ 2007-13, Γιατί όχι μεγαλύτερη παραγωγή;
  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΓΙΑΤΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ; Νέοι επιστήμονες & επαγγελματίες στρέφονται προς την αγροκαλλιέργεια
  • ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ;
  • ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, Υδροπονική τεχνολογία, Εκμοντερνισμός της αγροτικής ανάπτυξης, Έρευνα & ανάπτυξη, Μέθοδοι φιλικές προς το περιβάλλον
  • ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Που βρισκόμαστε, Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει το κέντρο παραγωγής βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη;
  • ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ & ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις παραμέτρους της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, στον ρόλο των επιχειρηματιών, όπως και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από ενδεδειγμένες μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα.