ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Χάρης Λοϊζίδης, Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ: Το κράτος, να σταθεί δίπλα μας


Πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 13/2/13, με μεγάλη επιτυχία, το 35ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, στο Ξενοδοχείο HILTON PARK στη Λευκωσία.
Ο κ. Λοϊζίδης, κατά στην ομιλία του ζήτησε την υποστήριξη του κλάδου από το κράτος.
Να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες έχοντας όραμα αναλαμβάνουν το ρίσκο της δημιουργίας.

Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, μπορεί να έρθει ξανά η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΞΕ.


Αποφεύγοντας ερμηνείες και αναλύσεις για τους λόγους που οδήγησαν την Κύπρο στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση και την κοινωνία σε αδιέξοδα και πρωτοφανείς δυσμενείς συνθήκες ο κ. Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε:

Καλούμαστε να κάνουμε κάτω από συνθήκες αφόρητων πιέσεων, όσα οφείλαμε να είχαμε κάνει από μόνοι μας, αναλαμβάνοντας έγκαιρα πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας διορθωτικά μέτρα και κινήσεις.

Αναπόφευκτα η παρούσα κατάσταση επηρεάζει αρνητικά και την τουριστική μας βιομηχανία. Θα ήταν εγκληματική αφέλεια να ερμηνεύσουμε τη θετική επίδοση της προηγούμενης χρονιάς, ως απόδειξη ότι ο τουρισμός παρέμεινε αλώβητος από την κρίση.

Όχι μόνο γιατί ακόμη και με τα περσινά δεδομένα, παραμένουμε μακριά από προηγούμενες επιδόσεις μας και πολύ πιο μακριά από τους στόχους που κατά καιρούς θέσαμε.

Αλλά γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να διασφαλίσουμε τα περσινά επίπεδα, κάναμε μεγάλες προσφορές και ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς.

Αυτό που σίγουρα απέδειξε η περσινή χρονιά, είναι ότι η τουριστική μας βιομηχανία, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παραμένει η ατμομηχανή της οικονομίας και βαρόμετρο για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Όμως, το δεδομένο αυτό, ούτε εφησυχασμούς και πανηγυρισμούς επιτρέπει, ούτε ασφαλώς κινήσεις αφαίμαξης της βιομηχανίας για να καλυφθούν άλλες ανάγκες του κράτους.

Πρέπει να αναλύσουμε σε ποιο βαθμό η αυξητική τάση που παρουσίασαν το 2012 οι αφίξεις, οφείλεται και σε εξωγενείς παράγοντες που σχετίζονται περισσότερο με προβλήματα ανταγωνιστικών μας προορισμών,

Ενώ, παράλληλα, πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ακόμη δεν βρήκαμε τρόπους επιμήκυνσης της τουριστικής μας περιόδου. Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, όχι απλώς δεν κρατηθήκαμε στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, αλλά με απώλειες που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν το 15 με 16%, διαβρώσαμε τα οφέλη των μηνών του καλοκαιριού, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση χειμερινής περιόδου της τελευταίας 20ετίας.

Παρόλα αυτά, με ικανοποίηση σημειώνουμε την πρόσφατη απόφαση για επέκταση της περιόδου των ναυλωμένων πτήσεων από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, εξέλιξη για την οποία θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας τόσο προς τον Υπουργό Εμπορίου όσο και προς τον ΚΟΤ.

Κυρίες και κύριοι,

Ο τουρισμός παρουσιάζει και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα σημάδια ανθεκτικότητας που έδειξε η δική μας βιομηχανία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 2012 οι αφίξεις των τουριστών στην Ευρώπη ήταν κατά 17 εκατομμύρια περισσότερες από το 2011, ενώ εντός του 2013, το τουριστικό ρεύμα αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση της τάξης του 3%.

Όλα αυτά τα δεδομένα, μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τον δρόμο της στήριξης της τουριστικής μας βιομηχανίας, της αναβάθμισης και του εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος, της επέκτασής μας σε νέες αγορές, εξού και το θέμα του σημερινού μας συνεδρίου.

Ακόμη και η τρόικα, σημειώνει ότι ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός εξαγωγικός τομέας και είναι ύψιστης σπουδαιότητας για την πρόσθετη εγχώρια αξία και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και απαριθμεί σειρά ενισχυτικών δράσεων.

Αντί ενισχυτικών δράσεων, εκείνο που δυστυχώς βλέπουμε, είναι μια σειρά φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων στην τουριστική βιομηχανία, που ανατρέπουν και στραγγαλίζουν την όποια προοπτική. Αντί για ανάπτυξη οδηγούν στη συρρίκνωση. Αντί της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καλλιεργούν κλίμα περαιτέρω ανασφάλειας και περισσότερη ανεργία.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ως ξενοδοχειακός κόσμος αντιδράσαμε έντονα στην πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση, στο δεκαπλάσιο, του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Στο όνομα του Μνημονίου, το οποίο επαναλαμβάνω προέβλεπε τη λήψη μέτρων που να δίνουν ώθηση στον τουρισμό, επιλέγηκε η εύκολη λύση της φορολογίας, η οποία θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες, αφού τυχόν υλοποίησή της, θα καθιστούσε την Κύπρο εξωπραγματικά ακριβό προορισμό.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν αρνούμαστε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Έχουμε τονίσει ότι οι ξενοδόχοι δεν ζητούν εξαίρεση από τη φορολογία. Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στα οικονομικά του κράτους με μιαν έκτακτη εισφορά η οποία θα κινείται σε λογικά πλαίσια. Σε πλαίσια που μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις μας και τα οποία δεν θα εξουδετερώνουν τις προσπάθειες της οικονομίας μας ως σύνολο, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Όχι όμως πολλαπλασιασμό του ετήσιου φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, όταν για τις άλλες χώρες οι ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζονται ως εργαλεία παραγωγής που συνεισφέρουν στα κρατικά έσοδα μέσω σειράς άλλων φορολογιών.

Για να συγκρατήσουμε την τιμή του ξενοδοχειακού μας πακέτου, απορροφήσαμε το μεγαλύτερο μέρος κατακόρυφων αυξήσεων, που αφορούσαν είτε το κόστος ενέργειας είτε το κόστος του χρήματος.

Γιατί, περαιτέρω αύξηση της τιμής των διακοπών στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, θα μείωνε τις αφίξεις ξένων περιηγητών οι οποίοι σε περιόδους κρίσης αναζητούν ακόμη πιο έντονα, οικονομικά πιο συμφέρουσες επιλογές.

Εκείνο που εμείς αναμένουμε από το κράτος, είναι να σταθεί δίπλα μας. Να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες έχοντας όραμα αναλαμβάνουν το ρίσκο της δημιουργίας. Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπορεί να έρθει ξανά η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος.

Για τη δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικράτηση της εργατικής ειρήνης, μέσα σε πνεύμα σύνεσης και αυτοσυγκράτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, λόγω και της ευαίσθητης φύσης του τουριστικού τομέα.

Εάν συμφωνούμε όλοι ότι αποτελεί κοινό στόχο η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, θα πρέπει να συμφωνούμε και στο ότι οι εργασιακές σχέσεις διαδραματίζουν σημαντικό συστατικό για την επίτευξη ή μη της επιθυμητής ανταγωνιστικότητας.

Δεν νοείται από τη μια να ζητείται η μείωση του κόστους του τουριστικού μας πακέτου, αλλά να παραμένουμε δογματικοί σε κεκτημένα άλλων εποχών και άλλων οικονομικών δεδομένων.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Η ιστορία μας διδάσκει ότι ο λαός μας διαθέτει τα αποθέματα για να αντιμετωπίζει τα δύσκολα. Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δοκιμασία. Φτάνει να αντιληφθούμε ότι ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση μόνο των ξενοδόχων ή των άλλων επιχειρηματιών της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά υπόθεση που αφορά όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και σε τελευταία ανάλυση την ίδια την οικονομία του τόπου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους διακεκριμένους εισηγητές μας οι οποίοι με τις ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες παρουσιάσεις τους μας περιέγραψαν το περιβάλλον και το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και να τους εκφράσω την εκτίμησή μας για τη διαχρονική στήριξη και συμβολή τους στην ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού.

Ευχαριστώ τον συντονιστή της συζήτησης, κ. Άγγελο Λοΐζου, τέως Πρόεδρο του International Society of Hospitality Consultants και συνέταιρο της PwC Cyprus, καθώς και τους χορηγούς μας που στηρίζουν έμπρακτα τις δραστηριότητες του Συνδέσμου.

Θερμές ευχαριστίες, επίσης, εκφράζω και προς τους εκθέτες και τους συνεργάτες μας, για την υποστήριξή τους προς το Σύνδεσμο και τα Μέλη μας.

Τέλος, ευχαριστίες και συγχαρητήρια θα ήθελα να εκφράσω προς τη Διεύθυνση και το Προσωπικό της Γραμματείας του ΠΑΣΥΞΕ για την άψογη διοργάνωση τόσο του Συνεδρίου όσο και της Έκθεσης Προϊόντων & Υπηρεσιών.

Εύχομαι ότι με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ θα έχουμε όλοι σχηματίσει μιαν καλύτερη εικόνα για τα μελλοντικά μας βήματα, με στόχο πάντοτε το καλό της Κύπρου μας και την ευημερία του λαού της.