Υπάρχει μια ανυπόφορη, και άκρως επικίνδυνη, κατάσταση για τη δημόσια υγεία στην Κέρκυρα.
Επί 12 ημέρες τώρα, από τα ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου οπότε και κάηκε ολοσχερώς η επιχείρηση κατεψυγμένων Γογγάκης, δεν έγινε απολύτως τίποτα από πλευράς Κράτους.
Αφενός δεν έγινε τίποτα για τη διαχείριση της κατάστασης από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος για την σωστή απομάκρυνση και ταφή ή καύση των τόνων των αλλοιωμένων τροφίμων, με συνέπεια να έχουμε παράνομες εναποθέσεις του επικίνδυνου υλικού και συλλήψεις.
Και όλη αυτή η Οδύσσεια ενώ μαθαίναμε ότι γίνονταν συσκέψεις επί συσκέψεων με τον κ. Γραφάκο που τελικά πείτε μας πού οδήγησαν; Μαθαίνουμε τώρα και αφού ξεσηκώθηκε όλη η Κέρκυρα και η Ήπειρος απέναντι, σε έκταση της οποίας επιχειρήθηκε παράνομη εναπόθεση των αλλοιωμένων τροφίμων και καμένων πλαστικών και υλικών, ότι παρενέβη -εντέλει- ο κ. Γραφάκος.
ΕΥΓΕ!!!
Και -ω! του θαύματος- αποδείχθηκε ότι υπήρχε έγγραφη άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για τη μεταφορά των κατεστραμμένων προϊόντων ζωικής προέλευσης, από την Κέρκυρα στην Πρέβεζα με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου 2025, άδεια που ανακλήθηκε το βράδυ της επόμενης ημέρας!
Το έτερο όμως αρμόδιο Υπουργείο, αυτό του Περιβάλλοντος, στη σημερινή του ανακοίνωση καμώνεται ότι δεν γνώριζε για την άδεια που είχε δοθεί από το ΥΠΑΑΤ και αποποιείται και τις δικές του ευθύνες, που είναι τεράστιες, αναφορικά με τα τραγικά αργά αντανακλαστικά του.
Τι πράγματα είναι αυτά;
Και τέλος το Υπουργείο Υγείας, αρμόδιο για τη δημόσια υγεία, ουδέν έπραξε επί 12 συνεχείς ημέρες. Έμεινε απλός θεατής και καταδίκασε μια ολόκληρη περιοχή της Κέρκυρας, ένα προάστιο της πόλης πυκνοκατοικημένο και με πολλές επιχειρήσεις, την περιοχή της Αλεπούς, σε μια κατάσταση απίστευτης δυσοσμίας και φόβου των κατοίκων για όσα έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά.
Προκαλώ το Υπουργείο Υγείας να ενημερώσει ποια συγκεκριμένα μέτρα έλαβε, με ποιο συγκεκριμένο ορίζοντα και με ποιο σχέδιο αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς για τη δημόσια υγεία; Οι κάτοικοι και επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής της Αλεπούς στην Κέρκυρα πρέπει να γνωρίζουν ή τους αφήσατε να αναπνέουν δηλητήρια, επειδή η κυβερνητική ολιγωρία χτύπησε «κόκκινο» επί 12 συνεχείς ημέρες;
