Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2025 στο Hellas House στη Σαγκάη η παρουσίαση του χοροδράματος “Το Έπος της Κίνας” (Tiangong Kaiwu) του Jiangxi Cultural Performances Group, με Χρυσό Χορηγό τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και σκηνοθεσία του διεθνώς καταξιωμένου δημιουργού Lu Chuan. Η εκδήλωση αποτέλεσε προωθητική δράση ενόψει των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν στην Αθήνα από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Θεατρικού Φεστιβάλ Κίνας – Ελλάδας.
Στην παρουσίαση συμμετείχε το καλλιτεχνικό επιτελείο του Jiangxi Cultural Performances Group, συμπεριλαμβανομένου του διεθνώς αναγνωρισμένου πρωταγωνιστή Ma Jiaolong, δίνοντας στο κινεζικό κοινό μια πρώτη γεύση του έργου που θα ταξιδέψει στην ελληνική πρωτεύουσα.
Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ Κίνας, Π. Μούρμας, στη διάρκεια της συνέντευξής του στο Shanghai TV.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ Κίνας, κ. Παύλος Μούρμας, παρουσίασε την πολιτιστική κληρονομιά και τον πλούτο του ελληνικού τουρισμού, επισημαίνοντας ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνο το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, αλλά και ένας αγαπημένος προορισμός για τους Κινέζους ταξιδιώτες. Το πρωτοποριακό αυτό μοντέλο “τέχνη + ταξίδι” επιτρέπει στο κοινό να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου τέχνη ενώ ταυτόχρονα βιώνει την ελληνική φιλοξενία, τη θάλασσα και την ιστορία, κάνοντας την τέχνη γέφυρα που ενώνει τις καρδιές των δύο λαών”.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Μούρμας παραχώρησε συνέντευξη στο Shanghai TV, η οποία προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και συνοδεύτηκε από αποσπάσματα της ομιλίας του, προβάλλοντας ακόμη περισσότερο την Ελλάδα σε ένα ευρύ κοινό.
Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Lu Chuan σημείωσε ότι “η ορθολογική σκέψη της ελληνικής φιλοσοφίας και η εμπειρική λογική της αρχαίας κινεζικής τεχνολογίας αποτελούν βαθιές αναζητήσεις για τη σχέση ανθρώπου και φύσης”», εκφράζοντας την ελπίδα ότι “η παράσταση θα βρει απήχηση στο αθηναϊκό κοινό και θα προσφέρει έναν διάλογο πολιτισμών μέσα από την τέχνη”.
Από τις ομιλίες του X. Guanhua και της Fl. Wang Wanping.
Ο πρόεδρος του Jiangxi Cultural Performances Group, Xu Guanhua, ανέφερε ότι “το Tiangong Kaiwu, από τη Σαγκάη έως το Σίδνεϊ και τώρα την Αθήνα, ταξιδεύει πέρα από ωκεανούς και ηπείρους, μεταφέροντας την κινεζική τέχνη και την αναζήτηση της τελειότητας“.
Η Flora Wang Wanping, εκπροσωπώντας τον Σινο-Ελληνικό Σύνδεσμο Παραστατικών Τεχνών, υπογράμμισε ότι “η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνει τον σταθερό ρυθμό πολιτιστικής σύγκλισης Κίνας και Ελλάδας και αποτελεί πρότυπο “τέχνης + ταξιδιού” που εμπλουτίζει και τις δύο πλευρές”.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, κ. Σπυρίδων Κρητικός, ακαδημαϊκοί του ΑΠΘ, καθώς και εκπρόσωποι κορυφαίων τουριστικών οργανισμών και πρακτορείων της Σαγκάης, όπως Spring Tour International, Jin Jiang Travel, Caissa Touristic, UTour Group, China International Travel Service, Shanghai CYTS και Bloom Travel Group, καθώς και influencers με ειδίκευση στον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο της αποστολής του, ο κ. Μούρμας είχε επίσης συνάντηση με τον καθηγητή Wang Yong, γενικό γραμματέα του Center for the Chinese and Greek Civilizations, όπου συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργασίας σε εκπαιδευτικές δράσεις προβολής της Ελλάδας, όπως σεμινάρια, διαλέξεις και προγράμματα συμμετοχής φοιτητών.
Η σχετική δημοσιότητα υπήρξε σημαντική: το άρθρο της Tencent News / Shangguan News συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατ. προβολές σε δύο ημέρες, ενώ το ρεπορτάζ της Shanghai TV έφτασε σε κοινό εκατομμυρίων τηλεθεατών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την προβολή της Ελλάδας στην κινεζική αγορά.
.jpg)