ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2025

Βουλευτές της ΝΔ ζητούν διαφάνεια για τα τέλη ανθεκτικότητας – κρουαζιέρας: “Πόσα εισπράξαμε;”



 Επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – οι κ. Μάνος Κόνσολας, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, κ. Μάρκος Καφούρος, κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, κ. Γιάννης Πασχαλίδης, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και κ. Φίλιππος Φόρτωμας – κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί από το τέλος ανθεκτικότητας και το τέλος κρουαζιέρας, καθώς και για τον τρόπο διάθεσής τους.

Οι βουλευτές ζητούν να δοθούν αναλυτικά στοιχεία εισπραξιμότητας ανά περιοχή, τόσο για τα έσοδα του 2024 όσο και του 2025, ενώ θέτουν ζήτημα διαφάνειας και ορθής αξιοποίησης των εσόδων που προέρχονται από τους δύο αυτούς πόρους.

Στην ερώτησή τους προτείνουν επίσης τη θεσμοθέτηση και εκχώρηση συγκεκριμένου ποσοστού από τα έσοδα του τέλους ανθεκτικότητας σε Δήμους και Περιφέρειες, αναλογικά και με βάση τα έσοδα κάθε περιοχής, ώστε να χρηματοδοτούνται δράσεις και έργα που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα των τουριστικών προορισμών.

Όπως υπενθυμίζεται, το τέλος ανθεκτικότητας επιβλήθηκε από το 2024 σε όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της χώρας, ενώ από τις αρχές του 2025 εφαρμόζεται με αυξημένο ύψος επιβάρυνσης. Σκοπός του είναι η χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με την προστασία των τουριστικών προορισμών από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η αντιπλημμυρική προστασία και η πρόληψη της διάβρωσης των ακτών.

Αντίστοιχα, από τον Ιούνιο του 2025 έχει τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό τέλος κρουαζιέρας, που επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη κρουαζιερόπλοιου ο οποίος αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι το οποίο αποτελεί προορισμό κρουαζιέρας. Το τέλος αυτό θεσπίστηκε με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων βελτίωσης λιμενικών υποδομών και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Οι επτά βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την υπουργό Τουρισμού, στα εξής ζητήματα:

  1. Ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει εισπραχθεί το 2024 και το 2025, συνολικά και ανά νομό, από το τέλος ανθεκτικότητας;
  2. Πού διατέθηκαν τα έσοδα του 2024 και ποιος είναι ο προγραμματισμός για τα αυξημένα έσοδα του 2025;
  3. Προτίθεται η Πολιτεία να θεσμοθετήσει την εκχώρηση ποσοστού εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας σε Δήμους και Περιφέρειες, ώστε να χρηματοδοτούνται τοπικά έργα;
  4. Ποιο είναι το συνολικό και ανά λιμάνι ποσό που έχει εισπραχθεί από το τέλος κρουαζιέρας;
  5. Πότε θα αποδοθούν τα αναλογικά έσοδα από το τέλος κρουαζιέρας στους Δήμους και στα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού;
  6. Ποιος είναι ο σχεδιασμός των δύο Υπουργείων σχετικά με την αξιοποίηση των εσόδων που τους αναλογούν; Ποια έργα και δράσεις προγραμματίζονται;

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, με την αυξημένη τουριστική κίνηση των τελευταίων ετών, τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη στοχευμένης και διαφανούς διάθεσής τους για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των προορισμών και την αναβάθμιση των υποδομών.