ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

Καλλιόπη Βέττα: Αποκλεισμός μικρών τουριστικών επιχειρήσεων από τον νέο αναπτυξιακό νόμο

 

Η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και την υπουργό Τουρισμού, με θέμα: «Κατώτερος των προσδοκιών ο «νέος» αναπτυξιακός νόμος. Εκτός στρατηγικής στόχευσης παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας ο Τουρισμός»

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από 15 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.,  η κ. Βέττα αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την πολιτική της κυβέρνησης να νομοθετεί προνομιακά για τα μεγάλα συμφέροντα, και στον χώρο του τουρισμού.

Ειδικότερα, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις στον αναπτυξιακό νόμο, συνεχίζει να εισάγει σειρά περιορισμών  που θέτουν εκτός ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων τις χαμηλότερες κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων.

Όπως αναδεικνύει η βουλευτής, με την πρόσφατη απόφαση, πρώτη προκήρυξη του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης, η κυβέρνηση περικόπτει το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης στον τομέα του τουρισμού στα 22,5 εκατ. €, και αποκλείει εξ αρχής την υποβολή επενδυτικών σχεδίων για το 90% των περιοχών της χώρας.

Παράλληλα, κατευθύνει την επιχειρηματική τουριστική δραστηριότητα μόνο στο Βόρειο Αιγαίο, τη Σαμοθράκη και σε ελάχιστα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα στην φέρουσα ικανότητα των νησιών αυτών, στην πλειονότητά τους μικρής κλίμακας, με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και χωρίς χωροταξικά σχέδια.

Επιπρόσθετα, με το ελάχιστο ύψος των  δύο εκατομμυρίων (2.000.000€) ευρώ  επιλέξιμου κόστους επενδυτικού σχεδίου που απαιτείται, περιορίζει ακόμα περισσότερο τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους και θέτει εκτός αναπτυξιακού τις μικρές ξενοδοχειακές επενδύσεις στις περιοχές αυτές.

Επίσης, συνεχίζει να κατευθύνει τους οικονομικούς πόρους για ίδρυση ή επέκταση στις μεγάλες κατηγορίες ξενοδοχειακών μονάδων, από 4 αστέρια και άνω, ενώ παράλληλα θέτει ασφυκτικά κριτήρια αναβάθμισης σε ξενοδοχειακές μονάδες μικρότερων κατηγοριών, για τις οποίες η αναβάθμιση  και  η δυνατότητα συμμετοχής τους στον αναπτυξιακό νόμο περιορίζεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της αδυναμίας δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα.

Όπως αναφέρει η Βουλευτής, ο τουρισμός δεν ανήκει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, παρά την συμβολή του στο Α.Ε.Π., στην εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου συναλλαγών και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία και χωρίς ειδικό καθεστώς που να τις διευκολύνει παρέχοντας εξειδικευμένα κίνητρα και ρευστότητα, οι μικρές επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον με την Πολιτεία να απουσιάζει εκκωφαντικά.

Η Βουλευτής καλεί την ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων να προχωρήσουν στην αύξηση στον αναπτυξιακό νόμο του ποσοστού της συμμετοχής του τουρισμού στο συνολικό κονδύλι ενίσχυσης, και να βοηθήσουν τις μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που και αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» του κλάδου.