Σύμφωνα με στοιχεία από την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων «European Tourism: Trends & Prospects», οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα έως και το Μάρτιο του 2025 παρουσιάζουν αύξηση 27% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και 5,4% σε σχέση με το 2024, ενώ σε επίπεδο διανυκτερεύσεων η αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι ανέρχεται στο +4,4%.
Ειδικότερα, στο κομμάτι των αφίξεων για το 2025, μέχρι και τον Απρίλιο, η Ελλάδα σημειώνει Ευρωπαϊκό ρεκόρ ανόδου, σε σχέση με πέρυσι, από την αγορά της Γερμανίας (περίπου +20%) και από την αγορά του Ην. Βασιλείου (+41,8%) αλλά αρνητικό ρεκόρ από την αγορά της Γαλλίας (περίπου -49%), ενώ και η Κύπρος είχε μεγάλη μείωση αφίξεων από τη Γαλλία (-32%). Όπως σημειώνεται στην έκθεση, στην πορεία προς το καλοκαίρι, φαίνεται ότι οι Γάλλοι τουρίστες επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό «δοκιμασμένους» προορισμούς, κάτι που ενδέχεται να είναι σε όφελος μεγαλύτερων και πιο καθιερωμένων τουριστικών προορισμών όπως η Ελλάδα.
Επιπλέον, η Ελλάδα σημειώνει την τέταρτη πιο υψηλή άνοδο στην Ευρώπη αναφορικά με τις αφίξεις από την Ιταλία (άνω του +20%), μετά το Λουξεμβούργο (+75,9%), την Τουρκία και την Εσθονία.
Από τις ΗΠΑ, οι αφίξεις για Ελλάδα παρουσίασαν άνοδο 16,2%, την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη μετά την Κροατία και το Μαυροβούνιο.
+3,3% οι αφίξεις στην Ευρώπη το β’ τρίμηνο
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 3,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, ενώ στις διανυκτερεύσεις σημειώθηκε πτώση κατά 0,7%, οφειλόμενη σε ημερολογιακές συγκυρίες όπως η σύμπτωση του Πάσχα τον Απρίλιο και οι αλλαγές των σχολικών διακοπών, παρά σε μείωση της ζήτησης.
Οι αυξημένες τιμές στα ταξίδια είναι πιθανό να επιδράσουν στην πρόθεση δαπάνης των καταναλωτών, ωστόσο η έκθεση αναφέρει ότι η συνολική ταξιδιωτική δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 13% το 2025 σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Επιπλέον, εφόσον περισσότεροι ταξιδιώτες βρίσκονται στο κυνήγι του value for money, ενδέχεται να επωφεληθούν λιγότερο γνωστοί προορισμοί με ανταγωνιστικές τιμές με αποτέλεσμα τα διάσημα τουριστικά «hotpost» να ανακουφιστούν από την υπερσυγκέντρωση τουριστών.
Το «ήλιος και θάλασσα» ανεβάζει τη ζήτηση εκτός σεζόν
Οι αναζητήσεις για ανοιξιάτικες αποδράσεις αυξήθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση μεταξύ των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, υποδεικνύοντας αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια εκτός σεζόν, με τους περισσότερους να αναζητούν προορισμούς «ήλιου – θάλασσας». Ενώ η μετατόπιση του Πάσχα στα τέλη Απριλίου συνέβαλε σε αυτήν την αύξηση, η τάση αντικατοπτρίζει επίσης τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των ταξιδιωτών και ιδιαίτερα την επιθυμία αποφυγής της περιόδου αιχμής και της υπερυσγκέντρωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Μάλτα σημείωσε αύξηση αφίξεων κατά 19%, χάρη στη βελτιωμένη συνδεσιμότητά της και η Κύπρος +16% λόγω της ευνοϊκής τοποθεσίας και της ελκυστικότητάς της όλο το χρόνο - και οι δύο προορισμοί αναπτύσσονται από χαμηλότερη βάση. Μεγαλύτεροι καλοκαιρινοί προορισμοί όπως η Ισπανία (+7%) και η Πορτογαλία (+3%) επωφελήθηκαν επίσης από αυτήν την τάση.
Οι προορισμοί της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας (+16%), της Λιθουανίας (+15%) και της Ουγγαρίας (+14%), σημείωσαν επίσης ισχυρές αυξήσεις αφίξεων σε ετήσια βάση, πιθανώς λόγω της αυξημένης συνδεσιμότητας που διαθέτουν, ενδεικτικό της συνεχιζόμενης πορείας ανάκαμψης από την πανδημία και από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Ευάλωτοι στις τιμές αλλά με αυξημένες δαπάνες οι ταξιδιώτες
Το κόστος για πολλές υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, με πιθανές περαιτέρω αυξήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την επιλογή προορισμού των ταξιδιωτών αυτό το καλοκαίρι. Οι τιμές των διεθνών πτήσεων προς τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο παρουσιάζουν αύξηση κατά 5% κατά το πρώτο τετράμηνο του 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ το κόστος των διεθνών οργανωμένων διακοπών έχει αυξηθεί κατά 7%.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι τιμές καταλυμάτων και ξενοδοχείων στη Νότια Ευρώπη και Μεσόγειο παρουσιάζουν αύξηση 10,6% σε ετήσια βάση, όμως μικρότερη σε επίπεδο διεθνών πακέτων διακοπών, κάτι που οφείλεται στον μεγαλύτερο ανταγωνιμό που αναπτύσσεται μεταξύ των παρόχων των πακέτων αυτών σε παραθαλάσσιους προορισμούς όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Η μεγαλύτερη κυριαρχία της συμπεριφοράς αναζήτησης value στα ταξίδια ενδέχεται να διευρύνει τον ανταγωνισμό και να συνεχίσει να περιορίζει την ετήσια αύξηση τιμών, επισημαίνεται στην έρευνα.
+13% οι τουριστικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ταυτόχρονα, οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης (όπως Ισπανία, Κύπρος και Μάλτα) είχαν σημαντικές αυξήσεις τουριστικών εσόδων κατά τους πρώτους μήνες του 2025. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ταξιδιώτες ξοδεύουν περισσότερα κατά τους μήνες εκτός αιχμής. Συνολικά, οι τουριστικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 13% σε σύγκριση με το 2024, με την ανάπτυξη να ξεπερνά την αντίστοιχη των αφίξεων και να υποδηλώνει υψηλότερη μέση δαπάνη ανά ταξίδι.
Ανθεκτικές οι μακρινές αγορές
Τα ταξίδια από τις ΗΠΑ είναι αυξημένα από πέρυσι στους περισσότερους Ευρωπαϊκούς προορισμούς, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την υπερατλαντική ζήτηση. Η ετήσια αύξηση των διανυκτερεύσεων είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στις Σκανδιναβικές χώρες, με τις διανυκτερεύσεις να αυξάνονται κατά 35% στη Νορβηγία και κατά 24% στη Δανία. Οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης, όπως η Κροατία (+18%), το Μαυροβούνιο (+17%) και η Ελλάδα (+16%), σημειώνουν επίσης αυξημένες αφίξεις από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η οικονομική αβεβαιότητα πιθανότατα συνέβαλε στη μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων σε διάφορες διαδρομές - συμπεριλαμβανομένων εκείνων μεταξύ ΗΠΑ και Ισπανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου - γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει τη συνεχή αύξηση των αμερικανικών ταξιδιών προς την Ευρώπη κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Η επιστροφή των Κινέζων
Τα ταξίδια από την Κίνα εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης για το 2025, με όλους τους προορισμούς να καταγράφουν αυξήσεις διανυκτερεύσεων ή αφίξεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2024. Η ζήτηση για μικρότερους προορισμούς όπως η Κροατία (+7%), η Εσθονία (+15%) και η Ρουμανία (+20%) παρουσιάζει ισχυρή αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ συνεχίζεται και η ανάκαμψη σε μεγαλύτερους προορισμούς και αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω με την βελτιωμένη αεροπορική συνδεσιμότητα από κινεζικές πόλεις προς το Παρίσι και τη Μαδρίτη.
Η επιστροφή των Κινέζων επισκεπτών στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί, χάρη στην αύξηση των εισοδημάτων, την καλύτερη αεροπορική συνδεσιμότητα και τις ευνοϊκές ταξιδιωτικές πολιτικές. Αυτή η τάση μπορεί επίσης να ενισχυθεί από την απροθυμία των Κινέζων ταξιδιωτών να επισκεφθούν τις ΗΠΑ το 2025, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, αυξημένου ελέγχου θεωρήσεων και ευρύτερων ανησυχιών περί ζητημάτων ασφάλειας.