Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της CAPA (Centre for Aviation) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο κ. Jonathan Wober, Chief Financial Analyst της CAPA, ανέδειξε ένα κρίσιμο θέμα για τη διεθνή τουριστική και αεροπορική βιομηχανία: την άμεση συσχέτιση των τιμών των καυσίμων με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα καύσιμα απορροφούν το 25% των εσόδων των αεροπορικών εταιριών στις μέρες μας, ενώ το 2007 έφτασε μέχρι και το 35%, αποτελώντας τον κυριότερο παράγοντα τιμολόγησης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι ναύλοι έχουν την τάση να κινούνται ανοδικά ή καθοδικά ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου». Η δήλωση αυτή ήρθε σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, με τις αυξομειώσεις στις τιμές του πετρελαίου να δημιουργούν νέα δεδομένα για τις αεροπορικές εταιρείες, τους tour operators και τους προμηθευτές τουριστικών υπηρεσιών.
Ο κ. Wober υπογράμμισε ότι, αν και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη διαμόρφωση των αεροπορικών ναύλων – όπως η προσφορά και ζήτηση, η εποχικότητα και η γεωπολιτική σταθερότητα – ο καθοριστικός ρόλος των τιμών των καυσίμων παραμένει σταθερός και άμεσος. Ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης τιμής πετρελαίου, οι αερομεταφορείς συχνά μετακυλούν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, με αποτέλεσμα ακριβότερα εισιτήρια, μειωμένες κρατήσεις και, εν τέλει, πίεση στα τουριστικά έσοδα.
Αναλύοντας τις τάσεις των τελευταίων ετών, ο Chief Financial Analyst της CAPA επεσήμανε ότι το ρίσκο απότομων διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου αυξάνει τη δυσκολία στρατηγικού προγραμματισμού για τις αεροπορικές εταιρείες, ειδικά σε περιφέρειες όπως η Ευρώπη, όπου οι οικονομοτεχνικές ισορροπίες είναι ευαίσθητες.
Το συνέδριο της CAPA στην Αθήνα συγκέντρωσε υψηλόβαθμα στελέχη από την παγκόσμια αεροπορική και τουριστική αγορά, θέτοντας στο επίκεντρο τις επιπτώσεις του κόστους ενέργειας, τις προκλήσεις βιωσιμότητας, αλλά και τον ρόλο της τεχνολογίας στη βελτιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων.
Η παρέμβαση του κ. Wober ανέδειξε την ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση των αγορών ενέργειας από όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού – αερομεταφορείς, τουρ οπερέιτορς, ξενοδόχους – καθώς οι μεταβολές στις τιμές πετρελαίου αποτελούν βασικό παράγοντα ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας στον τουριστικό κλάδο.