ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 19 Απριλίου 2025

Ο κινηματογράφος ως εργαλείο για βιώσιμη ανάπτυξη, πολιτιστική προβολή και ενίσχυση του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία

 

Το συνέδριο με τίτλο «Κινηματογράφος, Περιβάλλον και Πολιτισμός: Η Πράσινη Προοπτική για Μια Βιώσιμη Τοπική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση, που υποστηρίχθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη», είχε ως στόχο την ανάδειξη της σύνδεσης του κινηματογράφου με την αειφόρο ανάπτυξη, τον βιώσιμο τουρισμό και τις στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμούς απηύθυναν σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θάνος Μπέγκας, και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φειδάς. Στις τοποθετήσεις τους, υπογράμμισαν τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μέσω του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της και εξέφρασαν τη στήριξή τους για την ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία της κας Διονυσίας Αρβανίτου, υπεύθυνης του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία παρουσίασε βιώσιμες πρακτικές στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών. Η κα Αρβανίτου αναφέρθηκε στις στρατηγικές για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την παραγωγή ταινιών, όπως η χρήση οικολογικών υλικών, η εξοικονόμηση ενέργειας και η εφαρμογή «πράσινων» τεχνικών. Η ομιλία της ανέδειξε τη δέσμευση του Film Office να προωθήσει πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και προάγουν την αειφορία.

Από την πλευρά του ΑΠΘ, η κα Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη», παρουσίασε τον «πράσινο ρόλο» της εκπαίδευσης στον τουρισμό, επισημαίνοντας τη σημασία της ενσωμάτωσης βιώσιμων πρακτικών στη σύγχρονη τουριστική εκπαίδευση. Σύμφωνα με την κα Ανδρεοπούλου, η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση τουριστικών προορισμών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αειφορίας και της βιωσιμότητας, συμβάλλοντας έτσι στην τοπική ανάπτυξη.

Το συνέδριο χωρίστηκε σε δύο κύριες ενότητες. Στην πρώτη, με τίτλο «Πολιτισμός, Τουρισμός και Δημιουργική Οικονομία», συζητήθηκαν θέματα όπως οι πολιτιστικές διαδρομές, ο συμμετοχικός σχεδιασμός στην ύπαιθρο, ο αθλητικός τουρισμός και η γαστρονομία ως πολιτιστικό αφήγημα. Αναδείχθηκε ο ρόλος του κινηματογράφου στην προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Κεντρικής Μακεδονίας και η σύνδεσή του με τη δημιουργική οικονομία, καθώς ο κινηματογράφος μπορεί να αποτελέσει μέσο για την προβολή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Περιβάλλον, Θρησκεία και Βιώσιμος Τουρισμός», οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις φυσικές και θρησκευτικές διαδρομές της Κεντρικής Μακεδονίας, στις προστατευόμενες περιοχές και στον δασικό τουρισμό, καθώς και στη σημασία των βιοκλιματικών παρεμβάσεων στις πόλεις. Εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο ο κινηματογράφος και τα οπτικοακουστικά μέσα μπορούν να συμβάλουν στην προβολή της περιβαλλοντικής σημασίας των περιοχών αυτών και να ενισχύσουν τη συνείδηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η συνδυασμένη αξιοποίηση του πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και κινηματογραφικού πλούτου της Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε ως ένα από τα «κλειδιά» για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή. Ο κινηματογράφος, μέσω της προβολής φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας και να ενισχύσει την αειφορία. Με την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στις κινηματογραφικές παραγωγές και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, το συνέδριο ανέδειξε νέες προοπτικές για την τοπική ανάπτυξη και τον βιώσιμο τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία.