Σύμφωνα με έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε από την κορυφαία ελβετική ερευνητική εταιρεία travel retail m1nd-set, η τιμή γίνεται λιγότερο κυρίαρχος παράγοντας στις αποφάσεις αγοράς, καθώς οι αγοραστές δίνουν προτεραιότητα σε άλλες ωφέλιμες πτυχές της εμπειρίας αγορών στην ταξιδιωτική λιανική.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ενώ η τιμή ήταν παραδοσιακά καθοριστικός παράγοντας στις αγοραστικές αποφάσεις μεταξύ των ταξιδιωτών, δεν είναι πλέον ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις ταξιδιωτικές συμπεριφορές αγοραστών λιανικής. Σύμφωνα με την m1nd-set, οι καταναλωτές στο ταξιδιωτικό λιανεμπόριο εκτιμούν όλο και περισσότερο τη συνολική εμπειρία αγορών σε σχέση με την τιμή. Παράγοντες όπως η ευκολία, η αποκλειστικότητα του προϊόντος και η “γοητεία” των μοναδικών προϊόντων αποκτούν μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις αγοράς.
Σύμφωνα με την έρευνα της m1nd-set, οι καταναλωτές ταξιδιωτικής λιανικής αναζητούν εμπειρίες και προϊόντα που προσφέρουν μοναδική αξία πέρα από την απλή εξοικονόμηση κόστους. Η έρευνα υπογραμμίζει την αυξανόμενη ζήτηση για ξεχωριστές και καθηλωτικές εμπειρίες αγορών. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών αντανακλά μια ευρύτερη τάση, όπου οι συναισθηματικές και βιωματικές πτυχές των αγορών έχουν μεγαλύτερη σημασία από την τιμή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η αυξανόμενη ενσωμάτωση τεχνολογίας και εξατομικευμένων υπηρεσιών στο travel retail έχει μειώσει την έμφαση στην τιμή, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν πλέον τις απρόσκοπτες πολυκαναλικές εμπειρίες και τις εξατομικευμένες επιλογές έναντι της απλής εξοικονόμησης κόστους.\
“Το βιωματικό λιανικό εμπόριο γίνεται μια σημαντική τάση”, σχολίασε η COO της m1nd-set Clara Susset, “με τους καταναλωτές να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις εμπειρίες που σχετίζονται με τις αγορές και όχι μόνο στα ίδια τα προϊόντα. Η ποιότητα και η βιωσιμότητα γίνονται επίσης βασικοί μοχλοί των επιλογών των καταναλωτών. Οι καταναλωτές ταξιδιωτικής λιανικής, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενιών γίνονται πιο απαιτητικοί και πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για προϊόντα που παράγονται ηθικά και κατασκευάζονται από βιώσιμα υλικά, απομακρύνοντας την εστίαση μόνο στην καλή τιμή”.
Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμη ότι η συνάφεια της τιμής τόσο ως οδηγός για επίσκεψη στα καταστήματα Duty Free όσο και ως οδηγός αγοράς σε αυτά, μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Αν και η σχέση τιμής-ποιότητας παραμένει σημαντική, πτυχές όπως η επιθυμία για περιήγηση η ανακάλυψη νέων προϊόντων και η αυτοεξυπηρέτηση παρακινούν όλο και περισσότερο τους ταξιδιώτες να επισκέπτονται και να αγοράζουν σε καταστήματα Duty Free.]
Η σημασία του πλεονεκτήματος της τιμής ως λόγος για να επισκεφθεί κανείς τα καταστήματα Duty Free έχει μειωθεί σημαντικά από 26% το 2019 σε μόλις 17% το 2024. Το “πλεονέκτημα τιμής” από μόνο του δεν είναι πλέον μεταξύ των πέντε κορυφαίων κινήτρων για επίσκεψη, σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον, η αλλαγή στις προτεραιότητες των καταναλωτών καταδεικνύεται περαιτέρω από την αυξανόμενη επιθυμία τους να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν τα καταστήματα και την αυξανόμενη προβολή της ελκυστικότητας του περιβάλλοντος αφορολογήτων ειδών.
Οι εμπειρίες στα καταστήματα είναι ολοένα και πιο σημαντικοί παράγοντες αγορών στο travel retail. Το 45% των αγοραστών κατά μέσο όρο αναφέρουν τώρα την εμπειρία στο κατάστημα ως βασικό λόγο αγοράς, με τους Gen Zs και Millennials να προηγούνται στη βιωματική πτυχή με 49% και 48% αντίστοιχα. Η εμπειρία στο κατάστημα καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ελκυστικές συσκευασίες, δυνατότητα δοκιμής προϊόντων, ελκυστικές οθόνες και ειδικές προωθητικές εκδηλώσεις και θεματικές εμπειρίες.
“Η αντίληψη της αξίας στην ταξιδιωτική λιανική υφίσταται μια μεγάλη μεταμόρφωση” δηλώνει η επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της m1nd-set Anna Marchesini. “Ενώ η ανταγωνιστική τιμολόγηση εξακολουθεί να είναι σημαντική, δεν είναι πλέον ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της επιλογής των καταναλωτών. Αντίθετα, η εστίαση μετατοπίζεται στη δημιουργία αξέχαστων, καθηλωτικών εμπειριών αγορών που προσελκύουν τους πελάτες σε συναισθηματικό επίπεδο. Παρατηρούμε μια ξεχωριστή τάση, όπου η συναισθηματική και βιωματική αξία της εμπειρίας αγορών έχει σαφώς αρχίσει να υπερτερεί της σημασίας τ.ης τιμής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων”.
“Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη προσαρμογής των εμπορικών σημάτων και των λιανοπωλητών σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο”, συνέχισε η Marchesini. “Αυτή η αλλαγή αναπόφευκτα θα αναγκάσει τις μάρκες και τους λιανοπωλητές στο λιανικό εμπόριο ταξιδιών να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να επικεντρωθούν σε πτυχές που δημιουργούν πιο μακροχρόνιες δέσμευση πελατών” κατέληξε.
https://www.traveldailynews.gr/