Θέτουμε σε κάθε ευκαιρία το θέμα των πληρωμών της TUI στους Έλληνες ξενοδόχους, όμως πρόκειται για ιδιωτικές συμφωνίες και ένας υπουργός δεν μπορεί να παρεμβαίνει, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση για την κύρωση τουριστικών συμφωνιών με ξένες χώρες.
Είπε συγκεκριμένα:
"Δεν μπορεί ένας υπουργός να παρεμβαίνει σε συμφωνίες δύο εταιρειών, όμως, «σε κάθε ευκαιρία συζήτησης θέτουμε τα ζητήματα των πληρωμών, της – από τη δική μας άποψη – κατάχρησης (βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε) μιας δεσπόζουσας θέσης, και έχουμε την αίσθηση ότι σε κάποιο βαθμό εισακούγονται και βελτιώνονται οι όποιες διαδικασίες, χάριν της ελληνικής ξενοδοχίας.
Και αυτό είναι το μέγιστο το οποίο θα μπορούσε κάποιος να κάνει. Είμαστε δηλαδή παρόντες και όχι απόντες".
Ο κ. Θεοχάρης κλήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης να επιληφθεί του θέματος των πληρωμών της TUI προς τους Έλληνες ξενοδόχους.
Κυρώθηκαν οι συμφωνίες
Με ευρεία πλειοψηφία κυρώθηκαν από την ολομέλεια της Βουλής τρεις σημαντικές συμφωνίες για τον τουρισμό. Η πρώτη αφορά στον Τουρισμό Κρουαζιέρας με την Αίγυπτο και την Κύπρο και οι άλλες δύο στη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού με την Πορτογαλία και το Καζακστάν.
Τις συμφωνίες υπερψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. Το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ η Ελληνική Λύση υπερψήφισε τις δύο πρώτες.
Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «με αυτές τις συμφωνίες εμπλουτίζουμε το τουριστικό προϊόν.
Μια χώρα σαν την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, πρέπει να δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και να δοκιμάζουμε νέες αγορές και διαφορετικά είδη, θα καινοτομούμε όσο μπορούμε σε κάποιους τομείς, θα ακολουθούμε διεθνείς τάσεις και, έτσι, θα δώσουμε την ευελιξία και τη δυνατότητα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν να ανταπεξέλθει σε όλες τις αναποδιές που αναπόφευκτα θα βλέπουμε μπροστά μας. Κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα».
Κλείνοντας, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «είναι πολλές οι χώρες που ζητούν από την Ελλάδα την παροχή τεχνογνωσίας. Η χώρα μας δημιουργεί μια αίσθηση και μια πραγματικότητα υπερδύναμης. Μια χώρα που ξεφεύγει από τα δικά της, που έχει εξωστρέφεια, που βγαίνει παραέξω, που δίνει τεχνογνωσία, χτίζει μια δυναμική η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη κάποια στιγμή στη γεωστρατηγική και στις διεθνείς σχέσεις».