Να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, η τροποποίηση από την ΕΕ του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, που αυξάνει τα όρια χρηματοδότησης από τα 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Με επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «είναι απαραίτητο η χώρα μας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχονται από την τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Τόσο ως προς την αύξηση του ορίου σε 3 εκατ. Ευρώ ανά επιχείρηση, αρχής γενομένης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που ήδη έχει εξαγγελθεί».
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράτεινε έως τις 30 Ιουνίου 2021 το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού - COVID-19.
Παράλληλα με την ανωτέρω παράταση, εισήχθη και ένα νέο μέτρο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30 %.
Η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά την κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και μπορεί να έχει τη μορφή της άμεσης επιχορήγησης, της εγγύησης και του δανείου.
Στόχος της ανωτέρω πρωτοβουλίας είναι η πρόληψη της επιδείνωσης του κεφαλαίου των επιχειρήσεων, η διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και η παροχή σε αυτές ενός ισχυρού εφαλτηρίου για την ανάκαμψή τους.
Ο τουριστικός τομέας έχει πληγεί σφοδρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού - COVID-19. Οι τουριστικές επιχειρήσεις από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να αυξάνουν τις ήδη τεράστιες ζημιές τους. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες, λόγω των διαφαινόμενων εξαιρετικών προοπτικών του τουρισμού τα τέλη του 2019, σχεδίασαν και ξεκίνησαν υλοποίηση επενδύσεων μέσα στο 2020, που ολοκληρώθηκαν εν μέσω πανδημίας, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας για τον τομέα μας οι επιχειρήσεις μας να στηριχθούν οικονομικά και να μπορέσει να εξασφαλισθεί η όλως απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας τους ρευστότητα.
Με βάση τα παραπάνω είναι απαραίτητο η χώρα μας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχονται από την τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Τόσο ως προς την αύξηση του ορίου σε 3 εκατ. Ευρώ ανά επιχείρηση, αρχής γενομένης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που ήδη έχει εξαγγελθεί, όσο και τον σχεδιασμό νέων εργαλείων, τα οποία, με τη μορφή ακόμα και της άμεσης επιχορήγησης, θα δώσουν τις αναγκαίες ανάσες στις επιχειρήσεις μας για να παραμείνουν ζωντανές την επόμενη ημέρα και να είναι σε θέση να συνεχίσουν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών»