ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Κ.Αρσένης: “Καταστρέφετε την "κότα με τα χρυσά αυγά" της χώρας - το περιβάλλον, τους αρχαιολογικούς χώρους και τη χωροταξία”

Κ. Χατζηδάκης: Είμαστε περήφανοι γιατί εκσυγχρονίζουμε στην πράξη ...


  • Αποσύρθηκε, μετά την επαναλαμβανόμενη καταγγελία του Κρίτωνα Αρσένη, από το νέο περιβαλλοντοκτόνο, τουριστικό νομοσχέδιο, η διάταξη που αφορούσε την ανεξέλεγκτη δυνατότητα ιδιωτών να δημιουργούν "αξιοθέατα" στο βυθό της θάλασσας. Πλέον με αλλαγή της διάταξης (παρ.1 , άρθρο 8), γίνεται υποχρεωτική η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη διαμόρφωση καταδυτικών αξιοθεάτων
  • Νωρίτερα, ύστερα πάλι από επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του Κρίτωνα Αρσένη, αποσύρθηκε το δικαίωμα των ξενοδοχείων (άρθρο 31) να δηλώνουν γειτονικά δημόσια δάση ως τμήμα του οικοπέδου τους, προκειμένου να αποκτούν ενισχυμένο δικαίωμα οικοδόμησης
  • Παραμένει η ένταξη των εναλίων αρχαιοτήτων σε ιδιωτικά καταδυτικά πάρκα
  • Παραμένει το δικαίωμα δόμησης μέσα στα δάση για υποδομές γκολφ
  • Παραμένουν οι διατάξεις για αποκλειστική διαχείριση παραλιών και αιγιαλών από ξενοδοχεία, αλλά και κάμπινγκ
  • Παραμένει η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Αρχή Σχεδιασμού Τουριστικών Λιμένων, με ιδιωτικοποίηση πλέον της ίδιας της δημόσιας διοίκησης και την εκχώρηση σε ιδιωτικό φορέα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας, χωρις κρατικό έλεγχο

"Είναι σαν να εκχωρείτε τη διαχείριση της Επιδαύρου σε ένα θιασάρχη", δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 κατά τη συζήτηση του επίμαχου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, μιλώντας για την ένταξη εναλίων, αρχαιολογικών χώρων σε ιδιωτικά καταδυτικά πάρκα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Λιβανός ,απάντησε ότι δεν υπάρχει προσωπικό για τη δημόσια διαχείριση των ενάλιων αρχαιοτήτων και ότι θα υπάρχει αντίτιμο για την παραχώρηση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτες, για να του υπενθυμίσει ο Κ. Αρσένης ότι βάσει του νόμου 4611/19 οι αρχαιολογικοί χώροι είναι εκτός συναλλαγής. "Τι θα γίνει αν αύριο δεν θα έχουμε αρκετούς φύλακες αρχαιοτήτων; Θα παραχωρήσετε την Ακρόπολη, τους Δελφούς και την Κνωσσό σε ιδιώτες;"

Σχετικά με τη δόμηση εντός των δασών, ο Κ.Αρσένης αναφέρθηκε στις καταγγελίες των Δασολόγων και της WWF, αλλά και στο γεγονός ότι -αντί να καταργήσει η κυβέρνηση το δασοκτόνο νόμο του 2014, που επιτρέπει να γίνονται χιονοδρομικά κέντρα μέσα σε δάση - με το παρόν νομοσχέδιο δίνει δυνατότητα δόμησης και για υποδομές γκολφ στα δάση. Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), ανέφερε ο Κ.Αρσένης, καταγγέλλει τις διατάξεις για την κατάτμηση των Περιοχών Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Και διερωτήθηκε ο Κ.Αρσένης: "Ποιες είναι οι ΠΟΤΑ στην Ελλάδα; Μήπως πρόκειται για φωτογραφική διάταξη για το Costa Navarino;"

Σε ό,τι αφορά στη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Αρχή Σχεδιασμού Τουριστικών Λιμένων, ο Κ.Αρσένης επανέλαβε ότι αποδίδονται σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης όπως ο σχεδιασμός τουριστικών λιμένων στη χώρα, χωρίς έλεγχο από τη δημόσια διοίκηση.

Επανέλαβε την πρότασή του για προσβασιμότητας σε όλες τις τουριστικές υποδομές και περιοχές για άτομα με αναπηρία.

Τέλος, ζήτησε εκ νέου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, διότι "είναι απροκάλυπτα αντισυνταγματικό, με προχειρογραμμένες διατάξεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, τα άρθρα του Συντάγματος,  τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Γι αυτό και θα πέσει πολύ εύκολα. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι και επιχειρήσεις, δημιουργείται ανασφάλεια επενδύσεων σε όλο τον τουριστικό κλάδο, και δεν απαντώνται τα φλέγοντα αιτήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του Τουρισμού".

Δείτε το απόσπασμα της ομιλίας του Βουλευτή στην Ολομέλεια: