ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

MWC 2019: Απολογισμός





Email Image



Όλα τα ωραία πράγματα ωστόσο τελειώνουν κι έτσι έπεσε και φέτος η αυλαία του MWC, οπότε -ως είθισται- ήρθε η ώρα του απολογισμού των πεπραγμένων, διότι «η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης». Άλλωστε πώς να «χωνέψεις» τόσες πληροφορίες σε ένα περιβάλλον με καταιγιστικές αλλαγές, χωρίς «επανάληψη»!
 
 
Email Image 
 
To MWC ξαναβρίσκει τον εαυτό του!
Το φετινό MWC, εν ολίγοις, ήταν πιο ενδιαφέρον από κάθε άλλη χρονιά, την τελευταία πενταετία. Άρχισε να βρίσκει και πάλι το χαρακτήρα του, πολλές από τις τεχνολογίες που βλέπαμε κάθε χρόνο σε βρεφικό στάδιο, πλέον έδειξαν πιο ώριμες από ποτέ και η έκθεση ήταν απαλλαγμένη από «υπερβολές».
Εξαιρουμένου, βεβαίως, του 5G, που ήταν «σημαία» πολλών περιπτέρων, ακόμα και όσων δεν είχαν να επιδείξουν σχεδόν τίποτα που να έχει σχέση με το 5G. Το να έχεις μια “5G-ready” συσκευή σου σε ένα booth με 100 άλλα προϊόντα, μάλλον δε δικαιολογεί ένα τεράστιο, φωταγωγημένο “5G” logo στην είσοδό του.
Ναι, το 5G θα ανοίξει νέους τεχνολογικούς δρόμους (προφανώς και smart… αυτοκινητόδρομους) και θα επιτρέψει τη δημιουργία συσκευών και υπηρεσιών που θα αλλάξουν άρδην τις ζωές μας, αλλά ακόμα και σήμερα, βρισκόμαστε στο «θα».
Οι υποδομές είναι υπό ανάπτυξη ή ακόμα χειρότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις… υπό διαβούλευση, ενώ σε consumer επίπεδο, ένα 5G modem ή ένα 5G smartphone, τα οποία είδαμε να κατακλύζουν την έκθεση, δε μπορούν να προσφέρουν τίποτα στους χρήστες. Απλώς δείχνουν ένα βαθμό ετοιμότητας όσον αφορά την υποδοχή της νέας τεχνολογίας.
 
 
Email Image
 
Foldables: Ο πόλεμος ξεκίνησε!
Στα devices, την τιμητική τους είχαν σαφώς τα foldables, με πρωταγωνιστές το Huawei MateX και το Galaxy Fold.
Η επιλογή της Samsung να «προλάβει» το μεγάλο της ανταγωνιστή, παρουσιάζοντας τα Galaxy S10 series και το Galaxy Fold μόλις 4 μέρες πριν τη Βαρκελώνη, έκανε μεν αίσθηση, το hype που δημιουργήθηκε ήταν μεγάλο μεν, αλλά η σκόνη «καταλάγιασε» πολύ γρήγορα καθώς όλα τα Μέσα αφοσιώθηκαν στο MWC και τις παρουσιάσεις επί ισπανικού εδάφους. Οι νέες συσκευές των Κορεατών ήταν, βέβαια, εκεί, χιλιάδες κόσμος πέρασαν από το περίπτερό της, αλλά ο ενθουσιασμός της Τετάρτης άρχισε ήδη να σβήνει από το Σάββατο πριν την έκθεση. Ίσως θα ήταν καλύτερα το Unpacked να γίνει στη Βαρκελώνη, εν τέλει.
Για τις συσκευές θα τα πούμε και αναλυτικότερα στο επόμενο, απολογιστικό Telecom Timesπου θα είναι αφιερωμένο σε αυτές.
Για την ώρα κρατάμε το νέο «ρεύμα» που δημιουργείται χάρη στα foldables και την καθολική άνοδο σε ποιότητα και επίπεδο όλων των κατασκευαστών, ακόμα και των 2nd και 3rd tierκινέζικων brands. Οι Κινέζοι μαθαίνουν, προσαρμόζονται και συνεχίζουν να κατακτούν την αγορά, με βασικό όπλο τους τις χαμηλές τιμές, πάντα.
 
 
Email Image 
 
Α.Ι. & 5GTo A και το Ω της τεχνολογίας!
Τεχνολογικά η έκθεση τα είχε όλα... από 5G και A.I., μέχρι αναδιπλούμενες συσκευές, αυτόνομη οδήγηση και συζητήσεις περί θεμάτων ασφαλείας στην εποχή του IoT. Στην ουσία είδαμε από το Α μέχρι το Ω της τεχνολογίας στη λογική πως αν συνδυάσεις όλα αυτά (AI, 5GIoTVRAR κλπ), the sky is the limit!
Η διασύνδεση των πάντων και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, περνά μέσα από το 5G και το οικοσύστημα που δομείται γύρω του. Οι έξυπνες πόλεις, ωριμάζουν, γίνονται ευφυείς και η προσοχή στρέφεται στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών αλλά και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων που παράγουν έσοδα για τους δήμους, με περιορισμένο προϋπολογισμό.
Οι κατασκευαστές «κατέβηκαν» στην αρένα με 5G ready portfolio υπηρεσιών, δηλώνοντας έτοιμοι να υποστηρίξουν την μετάβαση στην νέα γενιά δικτύων, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του IT Security, που δεν είναι πια ένα σημαντικό add-on, αλλά προαπαιτούμενο στοιχείο.
 
 
Email Image 
 
4YFN – Mobile Focus & Show Stoppers
Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μας στο 4YFN, την παράλληλη έκθεση που πραγματοποιείται κατά το ίδιο διάστημα στην Βαρκελώνη. Ρεκόρ συμμετοχών από startup εταιρείες αλλά και κόσμου και επενδυτών που παρευρέθηκαν στις εργασίες.
Μειωμένο ήτα, κατά γενική ομολογία, το ενδιαφέρον για τα άλλα δύο side events, το Show Stoppers και το Mobile Focus. Η «κοιλιά» που έκαναν αμφότερα τα τρία προηγούμενα χρόνια, δεν φαίνεται να «έπεσε», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Steve από τη μία και της Pepcom από την άλλη... Το μέλλον τους κρίνεται μάλλον αβέβαιο...
Από πλευράς ελληνικής παρουσίας, η φετινή ήταν μακράν η μεγαλύτερη και πιο ώριμη αποστολή που έγινε ποτέ στη Βαρκελώνη. Η διττή παρουσία, σε κυρίως εκθεσιακό και 4YFN που ξεκίνησε από πέρυσι, όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά ενισχύθηκε και με νέο αίμα. Κάθε χρόνο και καλύτερα! Ε, τώρα αν είχαμε και ένα περίπτερο με προϊόντα αντί για λογότυπα, ίσως να είμασταν πιο περήφανοι ως Έλληνες…
 
 
Email Image 
 
Συνέδριο με στροφή στην ποιότητα!
Το φετινό MWC έδειξε ότι η εποχή των υποσχέσεων και των φουτουριστικών οραμάτων έχει περάσει. Η έκθεση και τα θέματα που συζητήθηκαν στους συνεδριακούς χώρους του Gran Fira, αφορούσαν πλέον τις υλοποιήσεις των 5GAIIoΤ, AR. Είδαμε έργα και όχι λόγια!
Οι διοργανωτές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για 109 χιλιάδες επισκέπτες, γεγονός μάλλον υπερβολικό, καθώς στα δικά μας μάτια υπήρχε μια μείωση -στην ποσότητα- κατά περίπου 25% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, ήταν η ποιότητα του κόσμου που επισκέφτηκε φέτος το MWC. Για όσους μας διαβάζατε τις προηγούμενες ημέρες, θα θυμάστε ότι είχαμε αναφέρει χαρακτηριστικά πως η συγκεκριμένη έκθεση έπαψε να είναι «πανηγύρι».
Αν λοιπόν το MWC του 2018 ήταν «σταθμός» για τα δίκτυο 5ης γενιάς, αυτό του 2019 μπορούμε να πούμε ότι άφησε μεγάλη παρακαταθήκη για τις τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται με ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης.
Άλλωστε, στην αντίστοιχη έκθεση του 2020 συμπληρώνονται τα 15 χρόνια διεξαγωγής της στην Βαρκελώνη και πιθανολογούμε πως οι διοργανωτές, μετά το hype του 5G, θα βρουν κάτι νέο, φρέσκο και καινοτόμο να «χτίσουν» γύρω του την επετειακή 15η διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 ως τις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Email Image 
 
Το κουτί της Πανδώρας
Λίγο πιο μακριά από τα λαμπερά φώτα της έκθεσης, το συνεδριακό κομμάτι του MWCκινήθηκε γύρω από τις πραγματικές επιχειρηματικές ευκαιρίες και τις προτάσεις υλοποίησης νέων διασυνδεμένων οικοσυστημάτων.
Είχαμε γράψει πριν από τρία χρόνια, ότι η επανάσταση δεν θα έρθει όσο τα συστήματα είναι μεταξύ τους απομονωμένα.
Με ασύμβατα πρωτόκολλα επικοινωνίας, απουσία ενιαίας ρύθμισης, ή τεχνολογικές ιδιαιτερότητες, δεν είχαμε παρά νησίδες καινοτομίας, απομονωμένες στην έρημο της στασιμότητας.
Μόλις όμως όλα αυτά συνδέθηκαν μεταξύ τους, ένας νέος κόσμος αναδύεται. Δεδομένα που κινούνται αστραπιαία, επεξεργάζονται ακαριαία και επιστρέφουν για να γίνουν νέα δεδομένα, μας οδηγούν προς μία πραγματική Τεχνητή Νοημοσύνη και όχι απλά μία σειρά προγραμματισμένων αυτοματισμών. Η μεγάλη αλλαγή που κρύβεται εδώ είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα πρόγραμμα που γράφει τον εαυτό του και άρα η τεχνολογία πλησιάζει τα όρια της φιλοσοφίας, μπαίνοντας δυναμικά στο χώρο των αποφάσεων, που ως τώρα ήταν αποκλειστικό προνόμια των ανθρώπων.
Η αναζήτηση αρχίζει να μετατοπίζεται στο ποιος θα ορίζει τους κανόνες που θα διαμορφώνουν αυτό το περιβάλλον; Ο προγραμματιστής; O αναλυτής; Ο φορέας συγκέντρωσης δεδομένων; Φέτος στη Βαρκελώνη έγινε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με συμμέτοχους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ, σχετικά με τη λειτουργία και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, των αποτελεσμάτων και των πιθανών παρενεργειών που θα προκύψουν. Αυτό δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί την πορεία των πραγμάτων και βλέπει ότι οδεύουμε σε θεμελιώδεις αλλαγές.

Smart Press