ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Περιπατητική παράδοση 'χτίζει' ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού στη Χαλκιδική





Αποτέλεσμα εικόνας για Περιπατητική παράδοση ' στη Χαλκιδική



Το κορυφαίο περιπατητικό πρόγραμμα του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος επαγγελματικά και στοχευμένα προωθεί τις διαδρομές της Ανατολικής και Κεντρικής Χαλκιδικής σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές, παρουσίασαν “Οι Πόλεις του Μεγαλέξανδρου” κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης θεματικού τουρισμού Fiets en Wanderbeurs, η οποία διεξήχθη στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας (1–3 Μαρτίου 2019).

Η πολυετής δραστηριοποίηση του Π.Ο.Τ., αλλά και η εμπλοκή στη συνέργεια πολλών επαγγελματικών φορέων της Ανατολικής Χαλκιδικής δημιούργησε “περιπατητική παράδοση” στην περιοχή, η οποία στηρίζεται σε παγκόσμιου βεληνεκούς “ταυτότητες”, όπως:
  • Αριστοτελικός Περίπατος,
  • Δίκτυο Αριστοτελικών Περιηγήσεων,
  • Προαθωνικός Περίπατος,
  • Διαδρομή του Αλέξη Ζορμπά,
  • Διαδρομή του Ελάτου κ.λπ.

Η ομάδα της Ανατολικής Χαλκιδικής με Ολλανδούς εκπροσώπους Τύπου.


Η ταύτιση της ιστορικής προέλευσης με τη φυσική καταβολή στάθηκε η αφορμή της προσέλκυσης Tour Operators και γραφείων περιπατητικού τουρισμού από τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Αυστρία σε μια περιοχή που συνδέει άμεσα το υφιστάμενο ολοκληρωμένο της δίκτυο με εκείνο της Σιθωνίας, αλλά και με το υπό δημιουργία δίκτυο του Παγγαίου Όρους, συνθέτοντας έτσι τις “Διαδρομές του Μεγαλέξανδρου” και φιλοδοξώντας αυτές να απογειώσουν τη φήμη της μακεδονικής υπόστασης μέσα από την εναλλακτική τουριστική δραστηριότητα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αλλά και με αφορμή την παρουσία του “Very Macedonia” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην εν λόγω έκθεση εκπρόσωποι του φορέα, αλλά και επιχειρηματίες της τοπικής ξενοδοχίας, παρουσίασαν το δημιούργημα των Αριστοτελικών Κοινοτήτων ως κορυφαίο trekking project στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας επαφές με Βέλγους και Ολλανδούς σπεσιαλίστες του είδους.

Το χαρτογραφημένο προϊόν, που συνθέτει ένα περιπατητικό και ποδηλατικό δίκτυο περίπου 80.000, εναλλάσσοντας με σοφία τη θάλασσα και το βουνό, είναι ήδη γνωστό σε Φλαμανδούς σπεσιαλίστες – μέλη του βελγικού συνδέσμου περιπατητών (Walking Federation), οι οποίοι προγραμματίζουν από τώρα τις επαγγελματικές επισκέψεις τους στο μακεδονικό τόξο. Άλλωστε η πεζοπορία αποτελεί την πιο σύγχρονη τάση του ευρωπαϊκού τουρισμού, της οποίας η αυξητική ροπή εξελίσσεται σε κινητήριο τουριστική δύναμη των “νεκρών” μηνών, όπως ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Οκτώβριος.

Η παρέμβαση αποτελεί τον “πρόλογο” του υπό σύσταση υποδικτύου με τίτλο “Αριστοτελικές Διαδρομές”, το οποίο αναμένεται να δικτυώσει το Αριστοτελικό Όρος με αντίστοιχες περιπατητικές δομές στον κόσμο.

Σε συνέχεια της παρέμβασης στην Ολλανδία, τον Απρίλιο του 2019, Ολλανδοί εκπρόσωποι Τύπου προγραμματίζεται να “γνωρίσουν τη μακεδονική ιστορία με ένα ποδήλατο”, ακολουθώντας διαδρομές του ποδηλατικού τόξου των τριων πράσινων βουνών της Ανατολικής / Κεντρικής Χαλκιδικής, αλλά και του Παγγαίου Όρους.

“Το Μάρτιο ξεκινούν οι πρώτες επίσημες δικτυώσεις” αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου κ. Κώστας Μελίτος και συνεχίζει: “Τα ιστορικά όρη μας θα αποκτήσουν ξανά την αίγλη της αρχαιότητας και των ελληνιστικών χρόνων, ξεθάβοντας την ιστορική τους φήμη και δίνοντας οικουμενική διάσταση στο αναπτυξιακό μας έργο. Τα μονοπάτια στα οποία περπάτησαν τεράστιοι Έλληνες άνδρες γίνονται ‘ο λόγος’ και η δική μας προσπάθεια γίνεται ‘η οφειλή’”.