ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Τουρκικός τουρισμός: Ο φιλόδοξος στόχος για 70 εκατ. τουρίστες και 80 δισ.δολ. έσοδα έως το 2023






Αποτέλεσμα εικόνας για Τουρκικός τουρισμός:



Η νέα στρατηγική για τον τουρισμό της Τουρκίας την επόμενη 5ετία είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη. Ο στόχος είναι μέχρι το 2023, η Τουρκία να υποδέχεται 70 εκατ. τουρίστες και τα έσοδα να φτάσουν στα 70 έως 80 δισ.δολάρια, που θα φέρουν την Τουρκία στο top 5 των δημοφιλέστερων προορισμών στον κόσμο.

Για την επίτευξη του στόχου, η νέα στρατηγική επικεντρώνεται στην προσέλκυση καλύτερου οικονομικού επιπέδου τουριστών, που μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα από 1.000 δολάρια ανά άτομο και ανά επίσκεψη. Προς τούτο, ο προγραμματισμός προβλέπει την ανάδειξη και προώθηση θεματικών μορφών τουρισμού.

Παράλληλα, οι ξενοδόχοι της Τουρκίας, αξιοποιώντας την αυξημένη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές για διακοπές στην Τουρκία, προχωρούν σε αυξήσεις των τιμών. Η πολιτική αυτή θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη στρατηγική για αύξηση των εσόδων.Για φέτος, στις ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές των τουρκικών ξενοδοχείων είναι αυξημένες κατά 5-15%.

 Εάν το 2019, όπως όλα δείχνουν, κινηθεί έντονα ανοδικά, ανάλογη αύξηση θα υπάρξει και το 2020.Παρά τις αυξήσεις, φέτος, οι Τούρκοι ξενοδόχοι θεωρούν ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλές και να υπολείπονται κατά 15-20% από τα επίπεδα του 2014. Πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμη για επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2013-2014, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Τουρκίας (TÜROB), Timur Bayındır. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, για το το 2019 και τα αμέσως επόμενα χρόνια βασικός στόχος των ξενοδόχων πρέπει να είναι η αύξηση των εσόδων και η αύξηση της πληρότητας και όχι ο αριθμός των τουριστών. Φέτος, πάντως, η Τουρκία αναμένει από 43 έως 50 εκατ. τουρίστες, έναντι περίπου 40 εκατ. το 2018.

Σχετικά με την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού στην Τουρκία, τη ρωσική, η εκτίμηση είναι ότι φέτος δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη αύξηση, μετά την κατά περίπου 25% αύξηση αφίξεων το 2018.

 Τα εισοδήματα των Ρώσων βρίσκονται υπό πίεση και αυτό επηρεάζει τις ταξιδιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Τουρκίας (TUROFED), Osman Ayryk, η Τουρκία μπορεί να υπολογίζει φέτος σε μια ροή τουριστών από τη Ρωσία από 5-6 εκατ. Ρώσων. Αυτό σημαίνει στασιμότητα ή μικρή αύξηση, σε σχέση με πέρυσι.