ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΕΥΝΑ : Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Αθήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική





Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΡΕΥΝΑ : Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Αθήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική




Σε συνέχεια του πρόσφατου ρεπορτάζ για την μεγάλη πανελλαδική έρευνα της NEW TIMES, για τον ξενοδοχειακό τομέα, δημοσιεύουμε σήμερα τα αναλυτικά στοιχεία για τις επενδύσεις, στις οποίες προχώρησαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσες είναι σε εξέλιξη, σε Αθήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

 Η εικόνα των επενδύσεων, έχει ως εξής:

 Επενδύσεις στην Κρήτη

 O Όμιλος Καράτζη δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. 

Το 1985 εγκαινίασε το ιδιόκτητο all-inclusive πεντάστερο ξενοδοχείο Nana Beach, 1.400 κλινών. Το δεύτερο ιδιόκτητο ξενοδοχείο του ομίλου στη Χερσόνησο με την επωνυμία Nana Princess, το οποίο διαθέτει 112 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Ιούνιο. 

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι ο όμιλος – συμπεριλαμβανομένης της ξενοδοχίας – το 2018 επένδυσε συνολικά 50 εκατ. ευρώ στην παραγωγή πολυμερών και συνθετικών ινών καθώς επίσης και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 Στην Ελούντα έχει δοθεί το «πράσινο» φως για την κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, δυναμικότητας περίπου 800 κλινών που συμπεριλαμβάνει και ένα συνεδριακό κέντρο, δυναμικότητας 400 ατόμων. Η επένδυση θα γίνει από την εταιρεία Garden Plaza Α.Ε., η οποία ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Ράνη της Ranger Marine.

 To συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε έκταση 160 στρεμμάτων, περιλαμβάνοντας πέτρινες βίλες και μικρά μπλοκ που θα ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ. 

Τη διαχείριση του ξενοδοχείου προβλέπεται να αναλάβει ο όμιλος AVRA Hotels Collection, ο οποίος με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης έχει τη διαχείριση του Αstir Odysseus Resort and Spa καθώς και των ξενοδοχείων Mirabello Beach & Village, Hermes και Coral.

 Νέα πεντάστερα ξενοδοχεία σχεδιάζονται ή βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της κατασκευής τους στη Βορειοδυτική Κρήτη, ενισχύοντας το δυναμικό του νησιού που γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ανανεώνει συνεχώς τις υποδομές του.

 Πρόσφατα εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη θέση «Μαδαρός» στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για ένα νέο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ομίλου Vantaris Hotels της οικογένειας Σταύρου Bανταράκη. 

Το νέο ξενοδοχείο θα είναι «κλασικού» τύπου 650 κλινών και θα εκτείνεται σε έκταση 126.147 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε πάνω των 40 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος διαθέτει άλλες τρεις μονάδες στη Γεωργιόπουλη και συγκεκριμένα τα ξενοδοχεία Vantaris Palace, Vantaris Beach και Vantaris Garden. 

Εκτός όμως από τα ελληνικά συμφέροντα, στη Δυτική Κρήτη αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα και ξένοι επενδυτές. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόκτηση οικοπέδου εμβαδού 100 στρ. από την Dimera Group του Ομίλου Σαββίδη στη Γεωργιούπολη Χανίων, ένας Ρώσος επενδυτής απέκτησε παραθαλάσσιο οικόπεδο 60 στρ. στο Γεράνι με σκοπό την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου.

 Επίσης ο Όμιλος Μαθιουλάκη, που διαθέτει το ξενοδοχείο πέντε αστέρων «Minoa Palace Resort & Spa» στον Πλατανιά Χανίων, έχει προχωρήσει στην κατασκευή νέας πεντάστερης μονάδας, δυναμικότητας 690 κλινών, στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμβαρίου. 

Η επένδυση υλοποιείται σε μια παραθαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων, ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και έχει υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο. Επίσης πέρυσι το καλοκαίρι ο Όμιλος Ledra Hotels and Villas προχώρησε στην κατασκευή ενός νέου παραθαλάσσιου ξενοδοχείου 5 αστέρων στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, στα Χανιά.

 Το Domes Noruz περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 83 δωμάτια και σουίτες. Η συνολική επένδυση άγγιξε τα 15 εκατ., δημιουργώντας παράλληλα 80 νέες θέσεις εργασίας. 

Έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, διεθνή σήματα/ brands, αλλά και εγχώριους και διεθνείς εξειδικευμένους διαχειριστές διαπιστώνει και η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός στην Κρήτη, καταγράφοντας παράλληλα όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στην τελευταία ανάλυσή της για το νησί.

 Όσον αφορά την Κρήτη, σύμφωνα με τη Δανός, η προσοχή των επενδυτών εδράζεται κυρίως σε μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις, ενώ την τελευταία διετία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για μπουτίκ ξενοδοχεία στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. 

Στον τουριστικό τομέα επενδύει τώρα η οικογένεια Βασιλάκη, που ελέγχει την αεροπορικήAegean, την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Autohellas και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες αντιπροσώπευσης, εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα. 

Μέσω της εταιρείας Evergolf Τουριστικές Επενδύσεις εξαγόρασε μεγάλο ποσοστό της ξενοδοχειακής Golf Residences, που ανήκει στην οικογένεια Σμπώκου και διαχειρίζεται πολλά τουριστικά συγκροτήματα στην Κρήτη. Πρόκειται για μια σύμπραξη μεταξύ δύο μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών της Κρήτης, που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μονάδων και σε μεγάλες επενδύσεις. 

H Golf Residences είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία και operator των τουριστικών συγκροτημάτων Blue Palace Resort & Spa, Agapi Beach Resort, Cretan Malian Park, Village Heights και Koutouloufari Village Holiday Club στην Κρήτη. Εχει επίσης συμμετοχή 50% στο Sheraton Rhodes Resort της Ρόδου. 

Η συνολική δυναμικότητα των μονάδων της είναι 020 κλίνες, συμπεριλαμβανομένου του Sheraton Rhodes Resort. Στην εταιρεία Golf Residences παραμένουν οι μέτοχοι Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου, διατηρώντας ακέραιη τη συμμετοχή τους και το management των ξενοδοχειακών μονάδων.

 Σημειώνεται ότι η εταιρεία Evergolf Τουριστικές Επενδύσεις, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βασιλάκη, δεν έχει οποιαδήποτε μετοχική σχέση με τις δύο εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, στις οποίες βασικός μέτοχος είναι επίσης η οικογένεια Βασιλάκη (τις Αutohellas & Aegean Airlines).

 Επενδύσεις στη Χαλκιδική. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Γρηγόρη Τάσιου, επικεφαλής της τοπικής ‘Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), το ύψος των νέων επενδύσεων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στα σκαριά», είτε σε σχετικά πρώιμο είτε σε προχωρημένο στάδιο, θα ανέλθει ως το 2020, εφόσον αυτές τελικά υλοποιηθούν, σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία έχουν επενδυθεί περίπου 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων στη Χαλκιδική. Μεταξύ των νέων πολυτελών μονάδων, που προστέθηκαν στο δυναμικό της περιοχής, περιλαμβάνονται το Miraggio Thermal Spa Resort στη θέση Κάνιστρο στο Παλιούρι με την εντυπωσιακή μαρίνα του, το Ikos Olivia στη Γερακινή, το Pomegranate Wellness Spa Hotel στα Νέα Μουδανιά, το Sani Dunes στη Σάνη της Κασσάνδρας και το Eagles Villas στην Ουρανούπολη. 

Η πιο ώριμη από τις νέες επενδύσεις στη Χαλκιδική είναι το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε., στο πλαίσιο επένδυσης της τάξης των 14 εκατ. ευρώ.

 Στόχος είναι το νέο ξενοδοχείο, με 130 πολυτελη δωμάτια, να ολοκληρωθεί και να αρχίσει να υποδέχεται επισκέπτες από το καλοκαίρι του 2019. Το νέο ξενοδοχείο της Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε. χωροθετείται σε κοντινή απόσταση από το Portes Beach, την τετράστερη μονάδα της ίδιας εταιρείας, δυναμικότητας περίπου 200 δωματίων, στην οποία επενδύθηκαν πρόσφατα περί τα 2 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις.

 Σύνθετα τουριστικά καταλύματα αναμένεται να αναγερθούν στην έκταση του Ξενία στο Παλιούρι (επένδυση στην οποία εμπλέκεται ο Όμιλος Σαββίδη) και στον ‘Αγιο Ιωάννη της Χαλκιδικής. Οι δύο επενδύσεις είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ περίπου έκαστη. Υπάρχει επίσης μια νέα επένδυση – στη φάση της μελέτης και αδειοδότησης –, για τη δημιουργία δύο μονάδων 5 αστέρων και 300 κρεβατιών έκαστη, στην περιοχή Ξηροποτάμι στον Δήμο Αριστοτέλη. Η έκταση έχει αποκτηθεί και η επένδυση, ρωσικών συμφερόντων, με τη συμμετοχή στο σχήμα και του ινδικού επιχειρηματικού κολοσσού ΤΑΤΑ, είναι, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. 

Επενδύσεις στην Αττική 

Από την απομόνωση και τα λουκέτα της περιόδου 2010-2011, η Αθήνα και συνολικά η Αττική επανέρχεται στο τουριστικό γίγνεσθαι, με τους Ελληνες και τους ξένους ξενοδόχους να σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία. 

Ήδη, εκτός από τα γνωστά ονόματα του κλάδου φιλοξενίας από την ημεδαπή, Αμερικανοί, Γάλλοι, Τούρκοι, Σαουδάραβες αλλά και ομογενείς είναι πλέον οι νέοι ξενοδόχοι της Αθήνας, που είτε υπόσχονται να δώσουν ζωή σε εγκατελειμμένα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είτε να επανακαθορίσουν το τουριστικό brand της ελληνικής πρωτεύουσας ενισχύοντας την αξία του. Το 2016 άνω του 80% των συνολικών κεφαλαίων που αφορούσαν συναλλαγές επαγγελματικών ακινήτων στη χώρα μας, το ύψος των οποίων προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ, επενδύθηκαν για την απόκτηση ξενοδοχείων, με την Αττική να παίρνει τη μερίδα του λέοντος. 

Ας σημειωθεί ότι σωρευτικά οι τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων υψηλής ποιότητας έχουν αυξηθεί από 7% ως και 15%, ανάλογα με την τοποθεσία, κατά την προηγούμενη τριετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων NAI Hellas.

 Προορισμός παγκοσμίου επιπέδου αναδεικνύεται το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens (Αστέρας Βουλιαγμένης) και η Αττική καθώς το επενδυτικό πλάνο για την αναγέννηση της εταιρείας ολοκληρώνεται. Η επένδυση, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, συνιστά το μεγαλύτερο τουριστικό έργο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα και περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών υποδομών, την ανάπτυξη ως και 13 πολυτελών κατοικιών, τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας αλλά και της εμβληματικής παραλίας του Αστέρα. 

«Το όραμά μας», αναφέρει ο κ. Στέλιος Κουτσιβίτης, διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε., «είναι να αναδείξουμε την Astir σε έναν διεθνούς βεληνεκούς προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί στρατηγικής σημασίας στόχο μας να παρουσιάσουμε την Astir στις αρχές του 2019, διασφαλίζοντας την υλοποίηση του επιχειρηματικού μας πλάνου με τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο πλάνο μας και είμαστε σίγουροι ότι ένα τόσο σύνθετο έργο, παρά τις πολύπλοκες αδειοδοτικές διαδικασίες, προχωρεί σταθερά προς την ολοκλήρωσή του. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που βλέπουμε το όραμά μας να υλοποιείται και ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τον απόλυτο προορισμό πολυτελείας στους επισκέπτες μας». 

Τα έργα ανακαίνισης του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens ολοκληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο του 2019. Ως το καλοκαίρι του 2019 θα ολοκληρωθεί η πλήρης ανακαίνιση της Astir Beach, με νέες υποδομές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με στόχο την ενίσχυση της εμβληματικής ταυτότητάς της, θέτοντας νέες προδιαγραφές ποιότητας.

 Η αναβάθμιση της Astir Marina αποτελεί πρόσθετο πυλώνα του πλάνου ανάπλασης, με στόχο να καταστεί εφάμιλλη με μαρίνες ορόσημα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών. Επιπλέον το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ως και 13 πολυτελών ιδιωτικών κατοικιών, συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την εξέλιξη του προορισμού. Η αύξηση της κερδοφορίας συνδυάστηκε με έναν επενδυτικό οργασμό εκ μέρους του ομίλου των Electra Hotels. 

Η κεντρική επενδυτική πρωτοβουλία ελήφθη από την Ηλέκτρα Μητρόπολης ΑΞΤΕ, μια εταιρεία του ομίλου που έχει άλλα δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα (το Electra Athens και το Electra Palace Athens), το Electra Palace Thessaloniki και το Electra Palace Rhodes. Το ακίνητο της οδού Μητροπόλεως, που παλιά στέγαζε το υπουργείο Παιδείας, μισθώθηκε για 35 χρόνια (με option για επιπλέον 15) φιλοξενώντας σήμερα το νέο «στολίδι» του κέντρου, το Electra Metropolis. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελεί ένα κόσμημα, η μοναδική λάμψη του οποίου απαίτησε μια επένδυση της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. 

Το Εlectra Μetropolis είναι η μοντέρνα εξέλιξη του καθιερωμένου εδώ και πενήντα χρόνια προϊόντος της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας των Electra Hotels & Resorts. 

Σηματοδοτεί δε για την Αθήνα, τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της μια μοναδική luxury lifestyle εμπειρία. Η ανακατασκευή έγινε με απόλυτο σεβασμό στη βασιλική της Αγίας Δύναμης (ένα από τα Θεοτοκωνύμια, δηλαδή τα ονόματα της Παναγίας, ως προστάτιδας των επιτόκων γυναικών), το μικρό, «χωμένο» στις κολόνες του κτιρίου εκκλησάκι που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, πιθανότατα πάνω στα ερείπια ναού του Ηρακλή. 

Αυτό εξηγεί τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά την εκτέλεση των εργασιών και θα εκτεθούν σε ειδικούς χώρους. Προσφάτως ολοκληρώθηκε η διαβούλευση σχετικά με την επένδυση για την ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, ενός έργου προϋπολογισμού του αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη επένδυση προσήλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτές, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στη διαβούλευση.

 Όσον αφορά τη δημιουργία του Integrated Resort Casino (IRC), έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον. Δύο επιπλέον ενδιαφερόμενοι εμφανίστηκαν για το καζίνο στο Ελληνικό πρόσφατα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο επενδυτικές εταιρείες, η Miura Holdings με έδρα το Λας Βέγκας των ΗΠΑ και η Clairvest από τον Καναδά, συγκαταλέγονται στους ενδιαφερομένους για τη δημιουργία καζίνου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. 

Οι εταιρείες έρχονται να προστεθούν στους τέσσερις ήδη γνωστούς ενδιαφερομένους, τη Caesars Entertainment (ΗΠΑ), Groupe Barrière (Γαλλία), Mohegan Sun (HΠΑ) και Hard Rock (HΠΑ). Το IRC θα αποτελείται από το καζίνο, πολυτελή ξενοδοχεία, χώρους για συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως συνέδρια, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Το έργο θα καλύπτει συνολικά 643.000 τ.μ, σε μια περιοχή από την πάνω πλευρά της Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά, με τον συντελεστή δόμησης να έχει οριστεί στο 0,4, γεγονός που ευνοεί την κατασκευή του κτιρίου για το καζίνο, ύψους 200 μ. πάνω από τη θάλασσα.

 Σε τροχιά εκσυγχρονισμού κινείται και το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών. Άγνωστη ωστόσο είναι η εξέλιξη του management καθώς η αμερικανική Hilton δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα, επιδιώκοντας να διαπραγματευθεί με τους νέους ιδιοκτήτες, την κοινοπραξία Home Holdings Συμμετοχών, την οποία συνέστησαν η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που ελέγχει το Costa Navarino, και η D-Marine Investments Holding BV του τουρκικού ομίλου Dogus. 

Έχοντας κάνει sprint στην ελληνική αγορά, ο αμερικανικός ξενοδοχειακός όμιλος Wyndham μετά τη λειτουργία του πεντάστερου Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη και την ανάληψη της διαχείρισης του Poseidon Resort στο Λουτράκι έκανε μία ακόμη προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό του: είναι το Wyndham Athens Residence, με 89 δωμάτια και σουίτες σε στιλ διαμερισμάτων, στη οδό Αχιλλέως, ακριβώς απέναντι από το Wyndham Grand Athens. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ περίπου, σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο γραφείων. 

Αποτελεί δε το πρώτο μεικτής χρήσης (mixed-use) concept φιλοξενίας της Wyndham Hotels & Resorts στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στελέχη της Wyndham και της Zeus (το φιλόδοξο εγχείρημα της έλευσης του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου στην Ελλάδα «τρέχει» η Zeus του επιχειρηματία Χάρη Σιγανού), αναμένεται το κλείσιμο και νέων συμφωνιών, θα υπάρξουν concepts σε Αθήνα και άλλες πόλεις, ενώ παράλληλα θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις στο κομμάτι των residence, δηλαδή δωματίων σε στυλ διαμερισμάτων που απευθύνονται κυρίως σε οικογένειες. 

Παρόμοια στρατηγική ακολουθήθηκε και στη γειτονική Τουρκία, όπου η αλυσίδα μετρά 70 ξενοδοχεία σε περίπου πέντε χρόνια παρουσίας. Η είσοδος στην Ελλάδα ήρθε όμως καθυστερημένα, όπως διευκρίνισαν. Οι επενδύσεις που έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα το «δίδυμο» ανέρχονται σε αρκετά εκατ. ευρώ, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το συνολικό ύψος των επενδύσεων.

 Εκτός από τις δύο μονάδες στην Αθήνα, διαθέτουν επίσης το Wyndham Loutraki Poseidon Resort και το Ramada Loutraki Poseidon Resort στο Λουτράκι, το Dolce Attica Riviera στη Βραυρώνα και το Ramada Attica Riviera στο Μάτι (στο δίκτυο ανήκει και το Thraki Palace στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς τη συμμετοχή της Zeus). 

Το ευρύτερο σχέδιο αφορά την από κοινού ανάπτυξη και διαχείριση ως και 20 ξενοδοχειακών μονάδων μέσα στη δεκαετία στην περιοχή των Βαλκανίων, με έμφαση στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα σε μεγαλοξενοδόχο εξελίσσεται ο Θεόδωρος Δουζόγλου, ομογενής εκ Βενεζουέλας, ο οποίος διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό του αποκτώντας το ξενοδοχείο Mistral στον Πειραιά (Καστέλα). 

Το τριών αστέρων ξενοδοχείο με 74 δωμάτια είχε κλείσει πριν από λίγους μήνες. Τα κεφάλαια που προβλέπεται να διαθέσει ο ομογενής, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της ανακαίνισης του ξενοδοχείου, κυμαίνονται γύρω στα 12 εκατ. ευρώ.

 Η νέα εξαγορά έρχεται μετά την απόκτηση του Πεντελικόν στην Κηφισιά που παραμένει κλειστό, του Λητώ στη Μύκονο προς 16,9 εκατ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ και του ακινήτου του ΟΤΕ στη Σταδίου, το οποίο προορίζεται για μεικτή εμπορική και ξενοδοχειακή χρήση.

 Το σήμα Marriott πάντως το 2018 επανήλθε στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά μετά τη συμφωνία με την Ξενοδοχεία Χανδρής Α.Ε. και την αντίστοιχη συμφωνία με την Yasbek Hotel (λιβανέζικα κεφάλαια) για τη λειτoυργία του Athens Academia Greece Autograph Collection.

 H πρώτη επένδυση, που αφορά την ανακαίνιση του Athens Marriott Hotel στη λεωφόρο Συγγρού, ανήλθε σε 15 εκατ. δολάρια καθώς μετά από ενάμιση περίπου χρόνο, στη διάρκεια του οποίου έγινε εκτεταμένη ανακαίνιση των 366 δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων, το Athens Marriott Hotel αποτελεί ένα ακόμη ξενοδοχειακό κόσμημα της πρωτεύουσας. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος Marriott αναζητεί «πρόσβαση» και στον Πειραιά, όπου επιδιώκει να θέσει λειτουργία ξενοδοχείο Moxy, ένα ανερχόμενο σήμα του ομίλου το οποίο απευθύνεται σε νεαρούς ταξιδιώτες (γενιά των millennials). Στην Ελλάδα ο όμιλος προχώρησε σε συμφωνία με την Eθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ για τη λειτουργία του πρώτου Moxy στην Πάτρα, στο ξενοδοχείο Moreas Beach που αγόρασε η εισηγμένη.

 Στα σχέδια του ομίλου εξετάζεται η επέκτασή του σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Κω κ.α. Επιπλέον στην αγορά της Αθήνας θα κάνει ντεμπούτο της ηαλυσίδα Choice Hotels με έδρα το Rockville στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ. Η Choice Hotels International υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη πολλών μονάδων στην Ελλάδα με την GVK Enterprises, μια εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχείων με πρόεδρο τον Γιώργο Κοντό. 

Η συμφωνία προβλέπει ότι εκτός του πρώτου ξενοδοχείου υπό τη «σημαία» του brand Comfort που θα λειτουργήσει στην Αθήνα, θα αναπτυχθούν ακόμη μονάδες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά με τα σήματα Comfort, Quality και Clarion. Η Choice Hotels επιλέγει την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναπτυξιακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Δυτικής Ευρώπης. 

Η αλυσίδα έχει περισσότερα από 6.400 ξενοδοχεία με το σύστημα franchise σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο. Στο ακίνητο της Τριαντείου Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Σχολής Πατρών επί των οδών Μάρνη 2 και Πατησίων 55, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το ιστορικό θέατρο Αθήναιον, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί το εμπορικό σήμα Ibis του μεγάλου γαλλικού ομίλου Accor Hotels (Sofitel, Novotel κ.ά.), ο οποίος διαθέτει 4.000 ξενοδοχεία (570.000 δωμάτια) και 20 ξενοδοχειακά brands σε 95 χώρες. 

Το οικόπεδο της Τριαντείου Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Σχολής Πατρών, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., έχει μισθώσει για 50 έτη η μεγάλη γαλλική εταιρεία Boissée Finances, με δραστηριότητα στους τομείς της ανάπτυξης, χρηματοδότησης, επενδύσεων και διαχείρισης στον ξενοδοχειακό τομέα. 

Παρουσία στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στην Αθήνα θέλει να αποκτήσει και η Ritz Carlton με πηγές της αγοράς να αναφέρουν ότι ο στόχος του διεθνούς διαχειριστή είναι η απόκτηση δύο ξενοδοχειακών μονάδων, μιας στην Αθήνα και μιας στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο. 

Εν τω μεταξύ την επίσημη είσοδό του στην ελληνική αγορά εγκαινίασε και ο σαουδαραβικών συμφερόντων ξενοδοχειακός όμιλος Somewhere Hotels με το Somewhere Vouliagmeni στη Βουλιαγμένη και το Somewhere in Eden στην Ανάβυσσο. Μετά τη διευθέτηση των νομικών κωλυμάτων το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Τομέας Ασφάλισης νομικών) επιχειρεί να βρει νέο ενοικιαστή για το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια της οδού Σταδίου 22. 

Ήδη έχει κινηθεί μια σειρά προκαταρκτικών διαδικασιών προκειμένου να προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του. Το σύνολο των εργασιών και των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη και δαπάνη του μισθωτή. Το ιστορικό Εσπέρι, που λειτουργούσε από το 196, έβαλε λουκέτο στα τέλη του 2010, καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία αδυνατούσε να πληρώσει το υψηλό ενοίκιο (1,5 εκατ. ευρώ ετησίως) στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. 

Στις ισχυρές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ειδικά την τελευταία διετία, ποντάρει και το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης – Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) που έχει στην ιδιοκτησία το πρώην ξενοδοχείο Κάνιγγος 21, στην πλατεία Κάνιγγος και Χαλκοκονδύλη, που είναι κλειστό από το 2010. Το ταμείο είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ακινήτου το 2015 αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

 Ο ξενοδοχειακός επιχειρηματίας κ. Στέλιος Ιωαννίδης «τρέχει» το πρώην ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια, μετά την τελευταία διαγωνιστική διαδικασία.Ο κ. Ιωαννίδης διαχειρίζεται ακόμη τα ξενοδοχεία Acropolis Museum Hotel, Athens Diamond Hotel, Athens Status Suites, La Strada Hotel και Riviera Hotel στην Αθήνα και ευρύτερα στην Αττική.

 Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης έχει ορισθεί στα σαράντα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο ήταν κλειστό από το 2008. Ο μισθωτής έχει αναλάβει την υποχρέωση να επενδύσει τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου. Επιπλέον τη δεύτερη δεκαετία της μίσθωσης και κάθε δέκα χρόνια πρέπει να γίνεται επιπλέον επένδυση ύψους ενός εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και συντήρηση του μισθίου.

 Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 9.392 τ.μ., είναι αντικειμενικής αξίας 6,24 εκατ. ευρώ και αποτελείται από το πρώην οκταώροφο ξενοδοχείο La Mirage, το κατάστημα του ισογείου ορόφου με πρόσοψη επί της οδού Κοτοπούλη 3 και το κατάστημα του ισογείου ορόφου συνεχόμενο του ανωτέρω και στο βάθος αυτού, με είσοδο/έξοδο επί της στοάς του κτιρίου.

 Ένα νέο πεντάστερο ξενοδοχείο θα δημιουργήσει ο όμιλος Yazbeck στο κλειστό – εδώ και αρκετά χρόνια – κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Yazbeck νοίκιασε για 30 χρόνια το κτίριο από τον ΕΦΚΑ, με σκοπό τη μετατροπή του σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα.

 Η συνολική επένδυση για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του σε πολυτελή μονάδα υπολογίζεται στα 7,2 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Marriott βάζει την «υπογραφή» του στη νέα μονάδα μέσω της αλυσίδας Autograph Collection Hotels, η οποία έχει παρουσία και στην Κρήτη. Επίσης ξενοδοχειακή χρήση θα έχει το πολυώροφο κτίριο ιδιοκτησίας του ΝΑΤ επί της οδού Ερμού 15 στο Σύνταγμα, το οποίο έχει μισθωθεί.

 Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται δύο ξενοδοχεία, το τριώροφο Athens Inn στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ (ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ) και το επταώροφο Ambassandeur (Παλαιό Εφετείο) στην οδό Σωκράτους (ιδιοκτησίας ΕΤΕΑΕΠ), που επίσης δεν αναμένεται να περάσουν «απαρατήρητα» από επενδυτικά σχήματα. 

Ξεκινούν οι εργασίες για τη μετατροπή του ακινήτου στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτουστο Σύνταγμα, όπου παλιότερα λειτουργούσε το King’s Palace, σε νέο πολυτελές ξενοδοχείο. 
Η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων προχώρησε στην έκδοση άδειας δόμησης για τη νέα τουριστική επένδυση της Λάμψα, συμφερόντων του Ομίλου Λασκαρίδη, η οποία έχει υπογράψει σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης για το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων Α.Τ.Ε. 

Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς μονάδας στην κατηγορία των boutique hotels, τεσσάρων αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 383 κλινών. Η επένδυση σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να φθάσει τα 18 εκατ. ευρώ, καθώς λόγω παλαιότητας του κτιρίου θα απαιτηθούν εκτεταμένες εργασίες ενίσχυσης. 

Όπως αναφέρεται στην άδεια δόμησης, στο ισόγειο θα υπάρχει η υποδοχή, καθιστικό, μπαρ και γραφεία, από τον πρώτο ως τον έβδομο όροφο θα υπάρχουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου, ενώ στον όγδοο όροφο έχει προβλεφθεί η λειτουργία εστιατορίου. Στο πρώτο υπόγειο θα υπάρχει επίσης γυμναστήριο και σάουνα. 

Όσον αφορά τη διαχείριση της νέας μονάδας, έχουν γίνει συζητήσεις με τον γαλλικό όμιλο Accor, που ήδη δραστηριοποιείται στην αθηναϊκή αγορά (Novotel, Sofitel). Κατά το ρεπορτάζ, το brand που θα επιλεγεί θα είναι τα Μgallery της Sofitel, που έχουν δώσει το σήμα τους στα πολυτελή boutique ξενοδοχεία της Accor. Σήμερα τα Μgallery αριθμούν 91 ξενοδοχεία σε 25 χώρες σε όλον τον κόσμο, καθένα από τα οποία είναι ξεχωριστό σε σχεδιασμό. 

Σύμφωνα με τους όρους της μίσθωσης του King’s Palace, το νέο ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019. Η διάρκεια της μίσθωσης έχει οριστεί σε τριάντα έτη και το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, προσαυξανόμενο κατά ποσοστό ίσο με 25% επί της διαφοράς κύκλου εργασιών. Πρόκειται για το τρίτο ξενοδοχείο της Λάμψα στην πλατεία Συντάγματος, μετά τη «Μεγάλη Βρεταννία» και το «Κing George», και στόχος είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις μονάδες αυτές.


 Θεσσαλονίκη

. Με τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σε σταθερή άνοδο και την πόλη να αποτελεί κύρια επιλογή των τουριστών από τα Βαλκάνια και την Τουρκία, δεν είναι παράξενο που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια κινητικότητα στον ξενοδοχειακό τομέα της.

 Ένα μεγάλο project είναι η μετατροπή του Όλυμπος – Νάουσα σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο από τον Όμιλο Τορνιβούκα στο γνωστό κοινό σχήμα της Grivalia Hospitality S.A. με τη Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε. που αναμένεται να τελειώσει το 2019. 

Το ακίνητο, που βρίσκεται στην Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης, στη λεωφόρο Νίκης 5, αναμένεται να έχει μετασκευαστεί σε ξενοδοχείο δυναμικότητας 50 δωματίων, ύστερα από ένα επενδυτικό σχέδιο 7 εκατ. ευρώ. Το εμβληματικό διατηρητέο κτίριο Όλυμπος – Νάουσα, που χτίστηκε το 1926 από τον Ζακ Μοσέ για λογαριασμό του βιομηχάνου Ιορδάνη Γεωργιάδη, σε οικόπεδο 620 τ.μ., διαθέτει οικοδομική άδεια για νέο κτίριο 3.000 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, έξι ορόφους και πατάρι για εστίαση. Στο ισόγειο του ακινήτου υπήρχαν οι αίθουσες Όλυμπος και Νάουσα που λειτουργούσαν ως το ζυθοπωλείο-δοκιμαστήριο της βιομηχανίας Ηνωμέναι Ζυθοποιίαι, η οποία στεγαζόταν στους δύο ορόφους του κτιρίου. 

Το 1926 ενώθηκαν οι δύο αίθουσες και εγκαινιάστηκε το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», που λειτούργησε ως το καλοκαίρι του 1994. Bahar Boutique Hotel: Ένα ξενοδοχείο άρρηκτα δεμένο μετην Πλατεία Εμπορίου, το πανέμορφο μπλε διατηρητέο κτίριο που βρίσκουμε στην Εδέσσης, πλάι στο Μπενσουσάν Χαν, και το πρόσφατα αναστηλωμένο πια Κύρτση Χαν ή Ύψιλον, άνοιξε την 1η Ιουνίου 2018 τις πύλες του για να λειτουργήσει ως ένα νέο Boutique Hotel της πόλης με πληρότητα 100% με πελάτες από Ισραήλ, Ρουμανία, Τουρκία και Ρωσία. 

Η ιστορία του κτιρίου πάει κοντά στον ένα αιώνα πίσω, καθώς χτίστηκε μετά την πυρκαγιά του 1917, μεταξύ 1926-1931. Βρίσκεται σε μία από τις τέσσερις γωνίες που ορίζουν την πλατεία Εμπορίου, στη γωνία Κατούνη και Εδέσσης. Χτίστηκε για λογαριασμό του Αδάμ Λαδένη, πατριάρχη της επιτυχημένης εμπορικής οικογένειας Λαδένη. Ο γιος του Αδάμ, Ιωάννης, δημιούργησε την γνωστή εταιρεία εσωρούχων ΜΙΝΕΡΒΑ, που εξελίσσεται σταθερά μέχρι και σήμερα.

 Στέγασε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις. Το διατηρητέο αυτό κτίριο, στο οποίο θα στηθεί το Bahar Boutique Hotel, είναι ιδιόκτητο και ανήκει στην οικογένεια Χρηστάκη, καθώς αγοράστηκε το 2008. Το κτίριο είχε φτάσει σε τραγικό σημείο εγκατάλειψης, ωστόσο διασώθηκε, καθώς από το 2010 έγιναν εργασίες αναστήλωσης και εσωτερικής ανακαίνισης σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων καθώς το κτίριο είναι διατηρητέο. 

Αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο, δύο ορόφους και δώμα. Οι όψεις του οργανώνονται με ορθογωνικά ανοίγματα που βρίσκονται σε κατακόρυφους άξονες. Το κτίριο είναι λιτά διακοσμημένο, με οδοντωτούς γεισόποδες και μαρμάρινα φουρούσια. Το ξενοδοχείο, όπως έχει διαμορφωθεί εντός του, έχει 16 δωμάτια σε τέσσερις ορόφους, χώρο πρωινού και reception. Μια νέα προσθήκη ετοιμάζεται αυτή την περίοδο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, καθώς ένα καινούργιο πεντάστερο city hotel κατασκευάζεται ακριβώς πάνω στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη.

 Το οκταώροφο ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει επισήμως στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 2019, με το όνομα Olympion City Hotel. Πρόκειται για επιχειρηματικό εγχείρημα της Ολύμπιον Α.Ε. Οικοδομικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις, εταιρείας που ανήκει στην οικογένεια Αντωνίου Δούδου, επιτίμου προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η οποία έχει μακρά παρουσία στην επιχειρηματική ζωή της πόλης. Το νέο ξενοδοχείο κατασκευάζεται από την ΕΚΑΤΕΡ πάνω στην αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου Νίκος Σγουρός & Συνεργάτες.

 Ιδιαιτερότητα του ξενοδοχείου είναι το γεγονός ότι στην αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπεται η αξιοποίηση της αρχαιολογικής ανασκαφής στη στάθμη του υπογείου του οικοπέδου. Τα ευρήματα ως επί το πλείστον θα παραμείνουν ανέπαφα με σκοπό να είναι προστατευμένα κάτω από το κτίριο, ορατά και επισκέψιμα από ειδική καταπακτή στο ισόγειο. Η βάση του κτιρίου δίνει την αίσθηση ότι η οικοδομή αιωρείται πάνω από την υπάρχουσα αρχαιολογική ανασκαφή, δημιουργώντας μια πυλωτή με σκοπό την προστασία και το σεβασμό του χώρου. 

Το κτίριο στηρίζεται σε μια σειρά υποστυλωμάτων προσεκτικά τοποθετημένων, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται το ευαίσθητο αρχαιολογικό έργο. Τα μεγάλα ορθογωνικά ανοίγματα του ισογείου που καλύπτονται με άθραυστο γυαλί, προσφέρουν απεριόριστη θεά στα αρχαιολογικά ευρήματα. Η δυναμικότητα του ξενοδοχείου ορίζεται σε 27 δωμάτια, με 57 κλίνες. Στο ισόγειο θα δημιουργηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι (μικρό Lobby με reception, εστιατόριο, μπαρ) και στους ορόφους (1ος-7ος) θα διαμορφωθούν τα δωμάτια.

 Στον 8ο όροφο θα διαμορφωθούν δωμάτια, χώρος μικρού γυμναστηρίου και γραφείου. Στο δώμα υπάρχει η απόληξη κλιμακοστασίου και δημιουργείται μια μπετονένια πέργκολα για χρήση του χώρου ως μικρού roof garden και χώρου πρωινού για το καλοκαίρι. 

Στην οδό Ιωάννου Δέλλιου, στο γωνιακό διατηρητέο κτίριο του αριθμού 5, ετοιμάζεται ένα νέο διαφορετικό ξενοδοχείο με το όνομα Dorm Urban Suites Thessaloniki. Το Dorm δεν θα είναι όμως ένα τυπικό ξενοδοχείο με την έννοια την οποία γνωρίζουμε. 

Πρόκειται να λειτουργήσει σαν ένας αυτοεξυπηρετούμενος χώρος διαμονής με πλήρως επιπλωμένα δωμάτια και εξοπλισμένες κουζίνες, τα οποία θα διατίθενται για βραχυπρόθεσμες (AirBnB) αλλά και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις. Πίσω από τo Dorm είναι μια ομάδα μηχανικών (Γενική Κατασκευαστική Ε.Ε.) και αρχιτεκτόνων διακοσμητών (SE Design) που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή, ανακαίνιση και αναπαλαίωση κτιρίων αλλά και στη διαχείριση ακινήτων. 

Το κτίριο ανήκει στην εταιρεία και χρειάστηκε να ανακατασκευαστεί πλήρως σε επίπεδο υποδομών αλλά και εσωτερικά, όπως δάπεδα, κουφώματα και μπάνια, κρατώντας πάντα τον χαρακτήρα του διατηρητέου κτιρίου. Το κτίριο είναι κατασκευής του 1936, της εποχής δηλαδή που η αρχιτεκτονική στην πόλη πέρασε από την Art Deco στον μοντερνισμό, κάτι που χαρακτηρίζει πλήρως το κτίριο εσωτερικά και εξωτερικά, με απλές γραμμές, χωρίς έντονα διακοσμημένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Αποτελείται από 6 ορόφους και θα διαθέτει 23 δωμάτια τριών κατηγοριών, μονόχωρα, δίχωρα και τρίχωρα, από 25 ως 55 τ.μ., τα οποία θα διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες του επισκέπτη και τον χρόνο τον οποίο επιθυμεί να μείνει.

 Όσον αφορά τις παροχές, θα παρέχει ψύξη – θέρμανση, ζεστό νερό χρήσης 24 ωρών, γρήγορο internet, καλωδιακή τηλεόραση, κοινόχρηστα πλυντήρια και στεγνωτήρια, υπηρεσία καθαριότητας, είσοδο στο κτίριο και στο δωμάτιο με κάρτα RFID και θα μπορεί να απολαύσει φαγητό, ποτό ή τον καφέ του στο ισόγειο του κτιρίου, όπου θα αναπτυχθεί χώρος εστίασης. Το ξενοδοχείο θα απευθύνεται σε ξένους αλλά και σε Έλληνες επισκέπτες. Κυρίως σε νέους ανθρώπους που επισκέπτονται την πόλη ή φοιτούν εδώ. Ένα νέο boutique hotel άνοιξε τις πύλες του στα Άνω Λαδάδικα. 

Ο λόγος για το The Mood Luxury Rooms, ένα φρέσκο εγχείρημα του επιχειρηματία Μάριου Ίννου, σε συνεργασία με τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή Γιάννη Αμανατίδη. Και οι δύο συνεργάτες μετρούν δεκαετίες επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο Μ. Ίννος διαθέτει 25 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης, καθώς του ανήκουν δύο επιχειρήσεις στην πόλη, το Moi Lounge Bar στα Πεύκα και το Chilai Wine Restaurant Bar στα Λαδάδικα, ενώ ο Γ. Αμανατίδης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων στη Γερμανία. 

Το τελευταίο τους άνοιγμα στον χώρο της φιλοξενίας λοιπόν ήρθε σαν φυσική επιχειρηματική συνέχεια. Το νέο ξενοδοχείο λειτουργεί στο διατηρητέο κτίριο της οδού Κατούνη 31 στα Άνω Λαδάδικα. Έχει μισθωθεί από τον Αύγουστο του 2017 για μία 20ετία και οι δύο συνεργάτες της εταιρείας, που φέρει την επωνυμία «Κατούνη ΙΚΕ», επένδυσαν σε αυτό περίπου 350.000 ευρώ. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο, με κάθε όροφο στα 170 τ.μ., με 15 δίκλινα δωμάτια και τρεις σουίτες, ενώ στο υπόγειο υπάρχουν χώροι spa και γυμναστηρίου. Με την τουριστική κινητικότητα να αυξάνεται πια στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως το ενδιαφέρον για το ιστορικό, και εδώ και χρόνια στάσιμο, Καραβάν Σαράι αναπτερώνεται, με βλέψεις αυτό να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο από ξένους επενδυτές.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι ισραηλινού fund επισκέφθηκαν το διατηρητέο κτίριο, που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο της γωνίας Βενιζέλου και Βαμβακά, με σκοπό να δημιουργήσουν σε αυτό πολυτελές ξενοδοχείο. Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο όπου για πέντε δεκαετίες στεγάστηκε του Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (1958-2011) και το οποίο είναι κτισμένο στο μεγαλύτερο αστικό ακίνητο της πόλης (3.200 τ.μ., με δομημένη επιφάνεια που φθάνει τα 19.800 τμ). 

Το Καραβάν Σαράι βρίσκεται δίπλα στο επίσης διατηρητέο μνημείο Χαμζά Μπέη Τζαμί, καθώς και στον υπό κατασκευή σταθμό μετρό της Βενιζέλου. Το συγκεκριμένο fund έχει επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο, σε Αμερική, Βρετανία, Ρουμανία και Ιταλία και είναι η πρώτη φορά που στρέφει την προσοχή του στην Ελλάδα, επιλέγοντας τη Θεσσαλονίκη.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ισραηλινό fund έδειξε γενικότερο ενδιαφέρον για τουριστικές αναπτύξεις στην πόλη, καθώς αναμένεται μετά την πώληση του ΟΛΘ να περάσει σε μια φάση οικονομικής ανάκαμψης. Το fund ενδιαφέρεται και για κτίρια όπου μπορούν να δημιουργηθούν boutique hotels, όμως στο Καραβάν Σαράι οι προοπτικές είναι μεγαλύτερης εμβέλειας, λόγω του μεγέθους του κτιρίου, και η επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

 Πηγή: https://money-tourism.gr/ereyna