ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Συμμετοχή Γενικού Γραμματέα ΥΝΑΝΠ στο International Maritime Forum (Γεωργία 10-14/09-2018) και στην Υπουργική Σύνοδο Oceans Meeting (Πορτογαλία 20-21/09-2018)






Αποτέλεσμα εικόνας για Συμμετοχή Γενικού Γραμματέα ΥΝΑΝΠ στο International Maritime Forum (Γεωργία 10-14/09-2018) και στην Υπουργική Σύνοδο Oceans Meeting (Πορτογαλία 20-21/09-2018)


GEORGIA MARITIME FORUM 2018
            Στο Μπατούμι της Γεωργίας μετέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ Διονύσιος, προκειμένου να συμμετέχει στις εργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Forum “ Georgia International Maritime Forum 2018 ”, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 43 χώρες. Το Συνέδριο, το οποίο διεξάγεται κάθε διετία οργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της χώρας με σκοπό ν΄ αποτελέσει πλαίσιο συνάντησης υψηλόβαθμων εκπροσώπων του ναυτιλιακού κλάδου
            Στην ομιλία του καθώς και στις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε αρχικά στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Γεωργίας, την ελληνική παρουσία στη χώρα και το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, βασικό πυλών της οποίας συνιστά η διμερής σύμβαση για την εμπορική ναυτιλία όπου τίθεται το πλαίσιο για περαιτέρω εμβάθυνση  των σχέσεων στο συγκεκριμένο τομέα.
            Υπογράμμισε το ρόλο και τη σημασία της ναυτιλίας για την οικονομία της Ελλάδας, τη δραστηριότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας και την απασχόληση: Η ελληνική ναυτιλία είναι πρωτοπόρος στην  στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών και κατατάσσεται  πρώτη από πλευράς ιδιοκτησιακού ελέγχου πλοίων, αντιπροσωπεύοντας το 50% του εμπορικού και στόλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε, δε, παγκόσμιο επίπεδο ο ελληνόκτητος στόλος κατέχει την πρώτη θέση υπερβαίνοντας τα 4.000 πλοία και εισφέροντας μια σημαντική πηγή συναλλάγματος στην οικονομία.
            Τέλος, αναφέρθηκε επίσης, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων και ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος και στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα – διμερές, Ε.Ε, και ιδίως στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) – ώστε να προωθηθούν βιώσιμες λύσεις πολιτικής για τον κλάδο της ναυτιλίας. Επιπλέον, στην ομιλία του τόνισε τις πολιτικές προτεραιότητες για τη ναυτιλία στο νέο περιβάλλον θαλασσίων μεταφορών της Ε.Ε, ήτοι ανταγωνιστικότητα, ψηφιοποίηση και μείωση των εκπομπών ρύπων.
OCEANS MEETING 2018
            O γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας, συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου στo Διεθνές Συνέδριο και στη Διυπουργική συνάντηση με θέμα τους Ωκεανούς (Oceans Meeting 2018) που διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Λισσαβώνα στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας,  κ. Marcelo Rebelo de Sousa.
            Σκοπός της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπίες από 67 χώρες, πέντε διεθνείς οργανισμούς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την ενίσχυση των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο για τη διακυβέρνηση των ωκεανών εστιάζοντας στη συμβολή της Γαλάζιας Κυκλικής Οικονομίας (Blue Circular Economy), της Πράσινης Ναυτιλίας (Green Shipping) και των συνεργατικών σχηματισμών λιμενικών τεχνολογιών (Port Tech Clusters). Στο πλαίσιο της Συνάντησης για τους Ωκεανούς πραγματοποιήθηκε Υπουργική Συνάντηση των αρμοδίων για τις θαλάσσιες υποθέσεις Υπουργών, η οποία υιοθέτησε Διακήρυξη για τους Ωκεανούς.  Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν Διεθνές Συνέδριο για τους Ωκεανούς καθώς και Έκθεση επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στους συναφείς τομείς.
            Ο γ.γ. του ΥΝΑΝΠ συμμετείχε στην διυπουργική συνάντηση, παρουσιάζοντας στην παρέμβασή του τις θέσεις της χώρας αποδίδοντας έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης του έργου του ΙΜΟ στις προσεχείς διαπραγματεύσεις στην Επιτροπή MEPC για την υλοποίηση της αρχικής στρατηγικής για την μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, στην απρόσκοπτη, από πλευράς διαθεσιμότητας και ασφάλειας, εφαρμογή του νέου ορίου (0,5%) περιεκτικότητας σε θείο των καυσίμων των πλοίων από 01.01.2020, στην ανάγκη προώθησης σε παγκόσμιο επίπεδο πρωτοβουλιών εναλλακτικών καυσίμων/πηγών ενέργειας για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, στην υποστήριξη των πρωτοβουλιών σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο για την προώθηση ψηφιακών λύσεων (digital solutions) και στην υλοποίηση πρωτοβουλιών ενάντια στη ρύπανση των ωκεανών από απορρίμματα και ιδίως πλαστικά. Υπογράμμισε τέλος την αναγνώριση της σημαντικότητας που διαδραματίζουν οι λιμένες τόσο στην προώθηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και πηγών ενέργειας στις θαλάσσιες μεταφορές και αλυσίδες εφοδιασμού όσο και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των εφοδιαστικών αλυσίδων καθώς και στον ρόλο τους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας  (“Sustainable Blue Economy”).
                                                
Στο περιθώριο της διυπουργικής συνάντησης ο Δ. Τεμπονέρας πραγματοποίησε σύντομες συναντήσεις με την υπουργό Θάλασσας της Πορτογαλίας, Ana Paula Vitorino, η οποία φιλοξένησε τη Συνάντηση για τους Ωκεανούς καθώς και με ομολόγους του της Γαλλίας, Ισπανίας και Σουηδίας όπου συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της