Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πελοποννησιακή γαστρονομίαΑποτέλεσμα εικόνας για Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πελοποννησιακή γαστρονομίαΜε άρωμα Ελλάδας πλημμύρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες σε ειδική εκδήλωση ανάδειξης της ΠΟΠ γαστρονομίας και των προϊόντων της Ελλάδας στην οποία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, με την συνεργασία του Γραφείου Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων – Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο, του Γραφείου ΕΟΤ της περιοχής BENELUX και τοπικών ελλήνων σεφ και εισαγωγέων.

Η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωνσταντίνα Νικολάκου αναφέρθηκε κατά την συνέντευξη Τύπου στην καθοριστική συμβολή των αιρετών Περιφερειών για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος και της γαστρονομίας, επισημαίνοντας ότι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές θα πρέπει να στηρίξουν την εξέλιξη του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, έτσι ώστε και η χώρα μας ισότιμα με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσει σε ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών και στη δημιουργία νέων ευκαιριών.
Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, στον παραγωγικό πλούτο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στα πελοποννησιακά προϊόντα ΠΟΠ και στη συμβολή της αγροτικής οικονομίας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Η κ.Νικολάκου σε συνέντευξη που έδωσε σε Γερμανό δημοσιογράφο, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων της παραγωγής μέσα από συγκεκριμένα project από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κρίσιμη μετά-μνημονιακή περίοδο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στο κεντρικό εστιατόριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στήθηκε ένα μικρό “χωριό” Ελληνικών γεύσεων, όπου οι συμμετέχουσες Περιφέρειες παρουσίασαν τα ΠΟΠ προϊόντα και την ιδιαίτερη γαστρονομία του κάθε τόπου.
Στην εκδήλωση παρουσίασης και γευσιγνωσίας των ΠΟΠ προϊόντων είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν 600 άτομα μεταξύ των οποίων Ευρωβουλευτές, στελέχη και υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαγγελματίες και μέλη της Ελληνικής κοινότητας.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν και να γνωρίσουν τα εξαιρετικής ποιότητας πελοποννησιακά προϊόντα, όπου ο καταξιωμένος Πελοποννήσιος σεφ Σταύρος Κουστένης παρουσίασε μοναδικές, παραδοσιακές συνταγές της Πελοποννήσου όπως καγιανά με φέτα ΠΟΠ Αρκαδίας και άγρια ρίγανη Ταϋγέτου, φάβα Φενεού με σύγκλινο Μάνης, μανιάτικα λαλάγγια με ελιές Kαλαμών, τηγανιά με παστά λουκάνικα με τσακώκινη μελιτζάνα και ποιοτικά Πελοποννησιακά προϊόντα όπως σύκα, σφέλα, σταφίδα Κορινθίας, παξιμάδια, χυμούς και ποικιλίες κρασιού της Πελοποννήσου.
Η κ.Νικολάκου είχε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή κ. Κούλογλου, τους εκπροσώπους της Πρεσβείας και του ΕΟΤ, όπου συζήτησαν τη δυνατότητα διοργάνωσης αντίστοιχης εκδήλωσης αποκλειστικά για τα προϊόντα και τη γαστρονομία της Πελοποννήσου, πρόταση και την οποία αποδέχθηκαν.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις και διεθνή φόρα καθώς και να υλοποιεί σημαντικές δράσεις στο πλαίσιο της προβολής των ποιοτικών ΠΟΠ προϊόντων, της γαστρονομίας και της τοπικής διατροφής, καθώς και ευρύτερα του προορισμού «Πελοπόννησος».
Βασική επιδίωξη αποτελεί η ανάδειξη των ΠΟΠ Πελοποννησιακών Προϊόντων και της Πελοποννησιακής Γαστρονομίας σε βασικούς παράγοντες οι οποίοι προσθέτουν υπεραξία στο σύνολο της Πελοποννησιακής Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου