ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Συμπόσιο «Κοινωνίας Πολιτών» στα Ιωάννινα







Το τριήμερο 27, 28 & 29 Ιουλίου 2018 οργανώνεται συμπόσιο «Κοινωνίας Πολιτών» στη μαγευτική Ζίτσα, Ζαγορίου, Ιωαννίνων, από την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (ΠΕΣΚΟ), το Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας «ΙΝΜΕΚΟ» και την ΑΜΚΚΕ «Επέκεινα Χώρα».
Το τριήμερο συμπόσιο θα αναπτυχθεί σε τρείς βασικούς κύκλους συζητήσεων με προσανατολισμό  Ο ιστορικός ρόλος της Κοινωνίας Πολιτών, Κοινωνία Πολιτών, εργασία και κοινωνική οικονομία και  Κοινωνία Πολιτών και συμμετοχική Δημοκρατία, όπου τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σοβαρή βάση για σύγχρονους προβληματισμούς.
Το συμπόσιο «Κοινωνίας Πολιτών» είναι εστιασμένο κυρίως στην ώσμωση των εισηγήσεων πάνω στις παραπάνω θεματικές, ώστε να προκύψει η πληρέστερη δυνατόν πολύπλευρη προσέγγιση για την «Κοινωνία Πολιτών».
Εισηγητές μπορούν να είναι όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην Συντονιστική Επιτροπή, την οποία αποτελούν κατ αρχήν οι: Νίκος Γιαννής, Ανδρέας Λύτρας, Βασίλης Τακτικός, Κώστας Οικονομόπουλος και Δημήτρης Μιχαηλίδης.
Οι εισηγητές είναι μέχρι σήμερα διακεκριμένοι επιστήμονες του πεδίου «Κοινωνία Πολιτών», συγγραφείς και κοινωνικοί ακτιβιστές που έχουν να καταθέσουν σημαντική άποψη.
Μόνο προαπαιτούμενο για τους εισηγητές είναι να καταθέσουν τρισέλιδη σχετική προσέγγιση για την «Κοινωνία Πολιτών».
Όλες οι εισηγήσεις θα μοιρασθούν στους συμμετέχοντες και το σύνολο των συζητήσεων θα εκδοθούν, με την μορφή «πρακτικών», για όσους θέλουν να προσεγγίσουν και να προωθήσουν την «Κοινωνία Πολιτών».
Το Συμπόσιο «Κοινωνίας Πολιτών» είναι ανοικτό και σε παρατηρητές, στην Ζίτσα Ζαγορίου Ιωαννίνων, πάντα με την διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο τηλ. 210 8813760 και email: peskonet@gmail.com, της ΠΕΣΚΟ.
Στον χώρο ανάμεσα στο κράτος και την αγορά, αλλά και την οικογένεια, αναπτύσσεται η Κοινωνία των Πολιτών.
Εκεί αναπτύσσονται συλλογικές δράσεις για την προώθηση κοινών σκοπών, αξιών, συμφερόντων, κλπ. Είναι διακριτή από το κράτος.
Η σχέση της Κοινωνίας των Πολιτών με το κράτος αλλάζει από χώρα σε χώρα και από ιστορική περίοδο σε ιστορική περίοδο.
Διακριτή και από την αγορά (δεν περιλαμβάνει επιχειρήσεις). Τα πολιτικά κόμματα περιστασιακά χρησιμοποιούν την Κοινωνία των Πολιτών για δικούς τους σκοπούς στην προσπάθεια κατάκτησης της εξουσίας.
Αν πολιτική είναι ο αγώνας για την κατάκτηση της εξουσίας (κόμματα), ταυτόχρονα είναι και κάθε ενέργεια-πράξη που επηρεάζει τους συμπολίτες μας (Κοινωνία Πολιτών). Η Κοινωνία των Πολιτών δεν ασχολείται με την εξουσία, αλλά με τους πολίτες και την ευημερία τους.
Το Συμπόσιο «Κοινωνίας Πολιτών» θα είναι ένας χώρος ώσμωσης σκέψεων και εμπειριών, ώστε να προκύψουν ενοποιημένα κείμενα για την προώθηση της Κοινωνίας των Πολιτών και ως μια εναλλακτική, ίσως η πιο αυθεντική, πρόταση για την Τοπική Ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών, το τριήμερο 27, 28 & 29 Ιουλίου 2018, στην Βίτσα Ζαγορίου Ιωαννίνων, με οργάνωση της ΠΕΣΚΟ του ΙΝΜΕΚΟ και της Επέκεινα Χώρα.