ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Πως και ποιοι προορισμοί απειλούνται από τον υπερβολικό τουρισμό






Αποτέλεσμα εικόνας για βενετια



ΒΕΝΕΤΙΑ
Η πόλη – νούφαρο της Ιταλίας βουλιάζει κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά από τουρίστες. Οι ντόπιοι δεν αντέχουν την καθημερινότητά τους και κάνουν τα πάντα ώστε να μειωθεί ο τουρισμός.
Βάζουν υψηλό πρόστιμα σε όποιον πετάξει κάτω σκουπίδια, απαγορεύουν τις κλειδαριές αγάπης, ακόμη και τις τιμές ξενοδοχείων και εστιατορίων έχουν ανεβάσει σε αστρονομικά ύψη. Προχθές, φοιτητές κατήγειλαν στην αστυνομία ότι χρεώθηκαν για ένα τραπέζι απλό γεύμα 1.100 ευρώ.
ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ
Με λιγότερους από 44.000 κατοίκους και ραγδαία αύξηση τουρισμού λόγω Game of Thrones, το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας δεν κατέστη δυνατό να φιλοξενήσει τους τουρίστες που συνέρρεαν από το 2015 και μετά.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την προβολή του τελευταίου Star Wars. Έτσι, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι στην πόλη του θα δέχεται μόνο 4.000 επισκέπτες την ημέρα, δηλαδή 50% λιγότερους από αυτούς που συνέρρεαν.
ΡΕΚΙΑΒΙΚ
Οι μειωμένες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων έκαναν το Ρέκιαβικ της Ισλανδίας ένας από τους πρώτους σε προτιμήσεις προορισμούς στην Ευρώπη.
Το 2015 1,16 εκατομμύρια επισκέπτες περιηγήθηκαν στην πόλη των 330.000 κατοίκων. Ο τουρισμός αποτέλεσε μοχλό εκκίνησης της οικονομίας και σημαντικό εργαλείο εξόδου από την οικονομική κρίση.
Ωστόσο, οι δομές ήταν ελλιπείς και πλέον η πόλη είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο και οι τιμές των ξενοδοχείων εξωφρενικές.
ΚΟΖΟΥΜΕΛ
Το Κοζουμέλ είναι ένα μικρό νησί στο Μεξικό που περιβάλλεται από την Καραϊβική Θάλασσα. Σύμφωνα με το BBC είναι ο δεύτερος πιο συχνός προορισμός κρουαζιερόπλοιων.
Τα οποία βέβαια έχουν καταστρέψει σημαντικό μέρος των κοραλλιογενών υφάλων που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πλούτους της περιοχής.
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
Η Καταλανοί είναι οι μοναδικοί που μιλούν ανοιχτά κατά του τουρισμού στην πόλη τους. Μάλιστα, φέτος πορεία διαμαρτυρίας κατά των τουριστών είχε άσχημο τέλος, όταν τραυματίστηκαν τουρίστες που επέβαιναν σε λεωφορείο.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Η Νέα Υόρκη είναι ένας από τους τρεις διασημότερους προορισμούς στον κόσμο. Ωστόσο, κάθε χρόνο η τουριστική βιομηχανία μεγαλώνει.
Η πόλη διαθέτει σήμερα 113.000 δωμάτια ξενοδοχείων και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί άμεσα στα 137.000.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Η κατάσταση στην Οία είναι απελπιστική. Με πληθυσμό μόλις 15.000 που μπορεί να ζήσει στα όρια του άνετου, μόνο το 2015 οι επισκέπτες από τα 363 κρουαζιερόπλοια έφτασαν τις 790.000.
Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το τρίωρο που συγκεντρώνονται για να δουν το ηλιοβασίλεμα στην Οία οι επισκέπτες.
ΡΩΜΗ
Η Ρώμη μπορεί να είναι μία αρκετά μεγάλη πόλη, αλλά είναι και εκατομμύρια οι τουρίστες που συρρέουν κάθε χρόνο και όλες τις εποχές.
Ωστόσο, παρατηρούνται ολοένα και πιο συχνά καταστροφές αρχαίων μνημείων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα ενός τουρίστα ο οποίος χάραξε το όνομά του στο Κολοσσαίο. Το πρόστιμο που πλήρωσε ανήλθε στις 23.000 ευρώ.
ΆΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Το Άμστερνταμ είναι η πόλη των πάρτι άνιμαλς εδώ και χρόνια. Πρόσφατα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της πόλης δήλωσε ότι οι καταστροφές στην πόλη από τους μεθυσμένους τουρίστες είναι ανυπολόγιστες.
Σε μία προσπάθεια μείωσης του τουρισμού της η πόλη, δεν δίνει άδεια στα bed and breakfast να νοικιάζουν τα δωμάτιά τους για περισσότερες από 60 μέρες το χρόνο.