ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Τουρισμός: Οι 20 τάσεις του 2017 που καθορίζουν το 2018



Αποτέλεσμα εικόνας για Τουρισμός: Οι 20 τάσεις του 2017 που καθορίζουν το 2018


Το 2017 δημιουργήθηκαν πολλές soft brand συλλογές (αλυσίδες ή franchiseσυνεργασίες διατηρώντας ταυτόχρονα την ξεχωριστή ταυτότητα της μονάδας). Η Hilton ξεκίνησε τη συλλογή Tapestry Collection, ενώ ακολουθεί άλλη μια τέτοια συλλογή. Η Wyndham έκανε το ντεμπούτο της Trademark Collection. Και χωρίς αμφιβολία, θα δούμε περισσότερες soft brands το 2018, καθώς οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες προσπαθούν να φέρουν περισσότερα ανεξάρτητα ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό τους.
 10. …ή μια μεσαίου μεγέθους μάρκα
Εάν μια εταιρεία ξενοδοχείων δεν ξεκίνησε μια soft brand το 2017, οι πιθανότητες να σχεδιάζουν μια μεσαίας κλίμακας μάρκα είναι υψηλές. Αλλά ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό είναι ότι τα ξενοδοχεία γίνονται πιο έξυπνα για να μην γίνουν βαρετά. Ακόμη και όσοι διαθέτουν ήδη μεσαίας κλίμακας μάρκες πλασάρουν  τα εμπορικά σήματά τους ως πιο καινοτόμα και σύγχρονα, είτε για τους καταναλωτές είτε για τους ιδιοκτήτες τους ξενοδοχείων.
 11. Τα loyalty προγράμματα αναβαθμίζονται
Η Marriott, η AccorHotels, η Hilton, η Hyatt βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης των loyalty προγραμμάτων τους και φέτος αναμένεται όλο και περισσότερα ξενοδοχεία να ξεδιπλώσουν το όραμά τους προκειμένου τα προγράμματα αυτά να λειτουργήσουν ως πλατφόρμες για καλύτερες προσωποποιημένες υπηρεσίες στους πελάτες.
 12. Οι πολιτικές ακύρωσης έγιναν σκληρότερες
Η Marriott, η InterContinental Hotel Group, η Hilton και η Hyatt ανακοίνωσαν αυστηρότερη πολιτική ακύρωσης το 2017, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο τιμολόγησης και πώλησης των ξενοδοχειακών δωματίων.
 13. Σταθερή πορεία των επαγγελματικών ταξιδιών
Τα στελέχη ξενοδοχείων ξεκίνησαν το 2017 αισιόδοξοι για τα επαγγελματικά ταξίδια, πιστεύοντας ότι αυτή μπορεί να είναι η χρονιά που τα εταιρικά ταξίδια αναβιώνουν. Αλλά αυτή η αισιοδοξία μετριάστηκε από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ, και πώς αυτή θα επηρεάσει τα επαγγελματικά ταξίδια το 2018. Πάντως η Airbnb ξεκίνησε ένα νέο εργαλείο αναζήτησης επιχειρηματικών ταξιδιών.
 14. Τα smart rooms πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα
Η ημέρα που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας ή το smartphone σας για να αλλάξετε τη θερμοκρασία ή να δείτε το αγαπημένο σας show στο Netflix στο δωμάτιό σας είναι πολύ πιο κοντά χάρη στα πειράματα που κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες με το Internet of Things. Tα Best Western, η Marriott, η AccorHotels και η Hilton θα αναπτύξουν την ιδέα του "Connected Room" το 2018 σε όλη την Αμερική.
Παραμένουν ωστόσο τα ερωτήματα εάν οι καταναλωτές το θέλουν αυτό, αν θα γίνει κανόνας, αν η τεχνολογία μπορεί να συμβαδίσει με όσα ήδη υπάρχουν στην αγορά ιδιωτικών κατοικιών, -και το πιο σημαντικό- αν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων θέλουν να επενδύσουν σε αυτό στα ακίνητά τους;
 15. Όλοι θέλουν να είστε καλά
Και ενώ τα δωμάτια των ξενοδοχείων γίνονται εξυπνότερα και πιο διασυνδεδεμένα, ταυτόχρονα γίνονται όλο και πιο προσαρμοσμένα στις ανάγκες ευεξίας των ανθρώπων. Πολλές ξενοδοχειακές μάρκες, ειδικά στο χώρο πολυτελείας, έχουν ξεκινήσει δωμάτια προσανατολισμένα στην ευεξία, με τη Hilton να λανσάρει τα δωμάτια με ενσωματωμένα γυμναστήρια και τη Hyatt να εξαγοράζει τη Miraval και την Exhale.
 16. Η σημασία της εστίασης στην ανάπτυξη της φιλοξενίας
Τα ξενοδοχεία αρχίζουν να πειραματίζονται περισσότερο με την εστίαση, ειδικά με το λογισμικό κρατήσεων εστιατορίων και την κατά παραγγελία διανομή γευμάτων. Το 2017, η IHG αποφάσισε να επιτρέψει στα loyalty μέλη της να κερδίσουν πόντους όταν χρησιμοποιούν το OpenTable και το Grubhub ενώ η Airbnbενσωμάτωσε Resy στην πλατφόρμα της.
 17. Αλλαγές στις ηγεσίες
Σημαντικές αλλαγές στελεχών κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς σε IHG, Carlson and Rezidor, Hilton και αλλού, με χαρακτηριστικότερη την αποχώρηση του θρυλικού ξενοδόχου Chip Conley από τη θέση του Global Head of Hospitality and Strategy της Airbnb.
 18. Παραβιάσεις δεδομένων
Το 2017, υπήρξαν πολλαπλές παραβιάσεις δεδομένων σε πολλά ξενοδοχεία, γεγονός που οδηγεί στο ερώτημα: Πότε θα σταματήσει αυτό και αν τα ξενοδοχεία κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τα δεδομένα των πελατών τους.
 19. Ασφάλεια
Η μαζική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας, με 58 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες, έδωσε έμφαση στην ασφάλεια των ξενοδοχείων ενώ εγείρει ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας.
 20. Ο… «Πρώτος Ξενοδόχος» των ΗΠΑ βλάπτει τον τουρισμό
Πέρσι ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ξενοδόχος, κάτι που ωστόσο δεν οδήγησε στη θέσπιση πολιτικών που θα προωθούν και θα ενθαρρύνουν τα ταξίδια. Αντίθετα οι πολιτικές του οδήγησαν στο λεγόμενο Trump Slump, τη δραματική μείωση των διεθνών τουριστικών αφίξεων στις ΗΠΑ. Τα Skiftεπισημαίνει ότι με αυτή τη διακυβέρνηση, η ξενοδοχειακή βιομηχανία –και ο κόσμος- πρέπει να προετοιμαστεί για το απροσδόκητο.