ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Η Ρώμη θα χρεώνει πλέον τους τουρίστες που επισκέπτονται το Πάνθεον









Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ρώμη το Πάνθεον



Ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Ρώμης, το Πάνθεον, θα ξεκινήσει να χρεώνει για είσοδο το Μάιο του 2018, η οποία είναι προς το παρόν ελεύθερη στο κοινό του.

Στις 11 Δεκεμβρίου, το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την κίνηση αυτή και επιβεβαίωσε ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώνουν πλέον 2 ευρώ για να δουν από κοντά το αρχαίο μνημείο. 

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την “ανάπτυξη και προστασία του μνημείου, τη συντήρηση και την εγγύηση αυξημένης ασφάλειας κατά τις επισκέψεις”, σύμφωνα με το υπουργείο.

Αρχικά, η ιδέα είχει προταθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 όπου τότε συζητήθηκε ότι το τέλος των 2 ευρώ θα βοηθούσε στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του μνημείου. Η αλήθεια είναι ότι το Πάνθεον είναι ένα από τα λίγα αρχαία ρωμαϊκά αξιοθέατα της ιταλικής πρωτεύουσας που εξακολουθεί να είναι επισκέψιμο δωρεάν.

Κάθε χρόνο, πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Πάνθεον - ένας αριθμός που δοκιμάζει ήδη τη στατικότητα της δομής του. Το μνημείο ήταν αρχικά παγανιστικός ναός που χτίστηκε μεταξύ του 118 και του 125 μ.Χ. και μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία το 608 μ.Χ.

Επίσης, είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ρωμαϊκά μνημεία, που διατηρεί ανέπαφο θόλο ύψους 43 μέτρων και το αρχικό μαρμάρινο δάπεδο να παραμένει άθικτο. Περιέχει τους τάφους του Βίκτωρος Εμμανουήλ Β’, του πρώτου βασιλιά της ενοποιημένης σε κράτος Ιταλίας, του διαδόχου του, Ουμβέρτου Α’ και του διάσημου αναγεννησιακού καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Ραφαήλ.

Η Ιταλία είναι και αυτή θύμα του ‘υπερτουρισμού” τα τελευταία δύο χρόνια μαζί με τη Φλωρεντία και τη Βενετία - και οι δύο αυτές πόλεις προσπαθούν σκληρά να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές για τη φροντίδα των περίφημων μνημείων τους. Η χώρα έχει φτάσει σε επιπεδα ρεκόρ στον αριθμό επισκεπτών της, μέχρι και 56 εκατομμύρια ετησίως.