ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Υπουργείο Πολιτισμού: Δίκαιη κατανομή έργων ΕΣΠΑ, προστασία-ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στα Ιόνια Νησιά




Αποτέλεσμα εικόνας για Υπουργείο Πολιτισμού: Δίκαιη κατανομή έργων ΕΣΠΑ, προστασία-ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στα Ιόνια Νησιά


“Ο πολιτισμός σήμερα είναι ανάγκη κι όχι περιττή πολυτέλεια” τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα. Η δίκαιη κατανομή έργων ΕΣΠΑ σε όλα τα νησιά του Ιονίου, η προστασία, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υλικής και άυλης, η σύνδεσή της με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως και η προβολή της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας των Ιονίων Νήσων, ιδιαίτερα στον σύγχρονο πολιτισμό, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της ομιλίας της Υπουργού Πολιτισμού.

Τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ Πολιτισμού “Ιόνια Νησιά 2014-2020» αφορούν στα: “Αποκατάσταση και ανάδειξη των ενετικών ναυπηγείων Γουβιών Κέρκυρας” με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και δικαιούχο την ΕΦΑ Κέρκυρας (1.2.2018 -  31.8.2020). “Προστασία και Αποκατάσταση Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών Αγίας Μαρίνας και Αγ. Στεφάνου στη θέση Οζιά του Δήμου Παξών” με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και δικαιούχο την ΕΦΑ Κέρκυρας (15.1.2018 - 31.7.2018). “Στερέωση και Αποκατάσταση Αγ.Μαρίνας Σουλλάρων Κεφαλονιάς” με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και δικαιούχο την Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών (ΔΑΒΜΜ) (2.3.2018 - 2.3.2020). “Ανάδειξη Κάστρου Αγ. Μαύρας Λευκάδας” με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ και δικαιούχο την ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας (1.2.2018 - 1.2.2020). “Βελτίωση Μουσειακών Υποδομών και συντήρηση τοιχογραφιών Μεταβυζαντινών Ναών της Νήσου Ιθάκης” με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και δικαιούχο την ΕΦΑ Κεφαλληνίας (1.2.2018 - 1.6.2019). “Επισκευή και δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης και έκθεση ψηφιδωτών δαπέδων” με προϋπολογισμό 992.041 ευρώ (μεταφερόμενο) και δικαιούχο την ΕΦΑ Κεφαλληνίας (Δεκ. 2013 - Φεβ. 2019).

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ και την πρόσληψη του απαραίτητου εποχικού προσωπικού εξασφαλίζεται η επισκεψιμότητα του Αγγελόκαστρου και η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κερκυρας, μετά την πρόσφατη περάτωση των εργασιών. Σε ό,τι αφορά στο Μουσείο Αργοστολίου, αφού ολοκληρωθεί η Οικονομοτεχνική μελέτη που έχει αναλαβει η Περιφέρεια, θα συνεκτιμηθεί η αποκατάσταση ή μη του υπάρχοντος, λαμβάνοντας σοβαρά  υπόψιν την ιστορική του αξία.Το συνολικό έργο που αφορά στο Κωδωνοστάσιο του πρώην Καθολικού Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας (Annunziata) θα δημοπρατηθεί ενιαία, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2018 και να ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών.

Σημαντικός διάλογος εξελίχθηκε, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Βασιλειάδη, της βουλευτού Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κα Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, του δημάρχου Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνου Νικολούζου, του δημάρχου Λευκάδας κ. Κωνσταντίνου Δρακονταειδή, του δημάρχου Ιθάκης Διονύση κ. Γερ. Στανίτσα, του αντιδημάρχου Δήμου Παξών κ. Γιώργου Λύχνου, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας κας Μαρίας Μουζακίτη με εκπροσώπους φορέων και πολιτών από όλα τα νησιά και συντονιστή τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Χρήστου Μωραΐτη. Η υπουργός Πολιτισμού κατέθεσε τις σκέψεις και τις προτάσεις της, απάντησε σε ερωτήσεις κι άκουσε τις παρεμβάσεις των παρευρισκομένων. Μεταξύ άλλων, υπήρξε συγκεκριμένο αποτέλεσμα με την εύρεση λύσης σε μια χρόνια εκκρεμότητα που αφορά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στον Κήπο του Λαού στην Κέρκυρα.

Το ΥΠΠΟΑ και ο Δήμος Κερκυρας θα προχωρήσουν σε συμφωνία, βάσει της οποίας θα εξασφαλισθεί η ενιαία χρήση του χώρου της ανατολικής πτέρυγας των Παλαιών Ανακτόρων για ήπιες δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης, εικαστικού, εκπαιδευτικού, επιστημονικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. Στόχος είναι η ανάδειξη της Πινακοθήκης σε ένα φιλόξενο, ζωντανό κύτταρο της πνευματικής ζωής της πόλης. Ο προσφιλής Κήπος του Λαού θα παραμείνει ανοιχτός με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες της Κέρκυρας και στους επισκέπτες και βάσει της συμφωνίας για ήπιες χρήσεις που συνάδουν με τον χαρακτήρα του μνημείου και την συνύπαρξή του με την Πινακοθήκη και το μοναδικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

Μετά από παραγωγικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις έγινε φανερό ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένα δίκτυο Φρουρίων των Ιονίων Νήσων αξιοποιώντας το ήδη υπάρχων Δίκτυο Μεσογειακών Φρουρίων, στο οποίο έχει ενταχθεί η Κέρκυρα. Ακόμα, έγινε εμφανής η ανάγκη ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας των Ιονίων, μέσα από ένα δίκτυο άυλου πολιτισμού που θα υποστηρίζει και θα προβάλλει την πληθώρα των δράσεων μουσικής, θεάτρου, παραδοσιακών δρώμενων με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας επτανησιακής κληρονομιάς, βάσει της καταγραφής και αξιολόγησης των φορέων που ήδη γίνεται εντατικά από το ΥΠ.ΠΟ.Α. Παράλληλα, το ΥΠ.ΠΟ.Α θα στηρίξει κάθε προσπάθεια επανένταξης του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας, στο θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

Αλλά πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα του παρελθόντος και του παρόντος, πολιτισμός είναι και όλα όσα περιβάλλουν τη ζωή μας, η καθημερινή συνήθεια και η τοπική δημιουργία. Σκοπός του ΥΠ.ΠΟ.Α είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη και προβολή των τοπικών προϊόντων των Ιονίων Νήσων στα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων, όπως και να τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα σε τοπικά προϊόντα και αντικείμενα που παράγονται από εργαστήρια που συνεχίζουν τις παραδοσιακές τέχνες. Στόχος μας είναι  η ενίσχυσή τους με τη δημιουργία δομών μαθητείας σε αυτά. Με τον τρόπο αυτό δεν εξασφαλίζουμε απλώς τη συνέχεια, αλλά δημιουργούμε και έναν επιπλέον οικονομικό πόρο για τους τεχνίτες.

Στο παραπάνω πλαίσιο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας προβλέπεται η σύσταση επτά κέντρων Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων (ΚΑΛΟ) στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.