ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μαρίνα Αλίμου


Αποτέλεσμα εικόνας για Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μαρίνα Αλίμου


Μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρείται με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την μακροχρόνια μίσθωση της μαρίνας Αλίμου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο, λόγω του μεγέθους, της πολυετούς διάρκειας παραχώρησης, του άνω των 1.100 θέσεων ελλιμενισμού, αλλά και των τεράστιων δυνατοτήτων αξιοποίησης της χερσαίας έκτασης του τουριστικού λιμένα.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 35 ετών, προχωρώντας προ ημερών στη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2018 να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους. Από εκεί και πέρα το Ταμείο θα εξετάσει τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει όσους επενδυτέςκριθούν ως «επιλεγέντες» να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.​ Η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης θα καθοριστεί στην πρόσκληση υποβολής προσφορών, που πρόκειται να εκδοθεί στη β΄ φάση του διαγωνισμού.

Πηγές από παράγοντες της αγοράς και ειδικούς από το χώρο του yachting, τονίζουν πως η Μαρίνα Αλίμου συγκεντρώνει πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά που θα λειτουργήσουν ελκυστικά για τους επενδυτές που θα αναλάβουν τη διαχείρισή της.

Η Μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση της είναι μοναδική καθώς βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, 15 χλμ. από το λιμάνι του Πειραιά , 40 χιλ. από το Ελευθέριος Βενιζέλος και σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από τον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Σημειώνεται ότι τα σκάφη που ελλιμενίζονται στην μαρίνα του Αλίμου απέχουν λίγα μόλις ναυτικά μίλια από τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού. Η χερσαία ζώνη έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη περίπου 428.000 τ.μ. Θα μπορεί να προσφέρει μέχρι 1.200 θέσεις ελλιμενισμού, με την πλειονότητα των θέσεων να προσφέρονται για σκάφη μεγέθους 20-25 που είναι η κυρίαρχη κατηγορία σκαφών στην ελληνική αγορά.

Το κυριότερο πλεονέκτημα, πάντως, είναι η τεράστια χερσαία ζώνη που διαθέτει η μαρίνα. Σε μια πρώτη ανάγνωση, η ζώνη αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αξιοποιηθεί σχεδόν από την πρώτη ημέρα – και με τα ανάλογα έσοδα – από τον επενδυτή ως ζώνη απόθεσης, συντήρησης αλλά και επισκευής σκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο, άγονο, διαγωνισμό για τη μαρίνα, σημαντικό ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από 11 υποψηφίους. Εκτός των Dogus και J&P Αβαξ, ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από την κοινοπραξία των των Azimut – Benetti, η Global Liman Isltemeleri A.S., η ΑΤΕΣΕ ΑΕ, η Majestic Marine Engineering, η Envitec, η κοινοπραξία Archirodon Group – Α1 Yacht Trading Consortium – Στήριξις Τεχνική, η κοινοπραξία Ακτωρ Παραχωρήσεις – Cosmos Yachting, η Πόρτο Καρράς και η Κάσος ΑΕ.

Οι κοντινές μαρίνες σε Φλοίσβο και Φάληρο, ήδη τελούν υπό τον έλεγχο γνωστών ομίλων. Την Μαρίνα Φλοίσβου διαχειρίζεται η D-Marine Investments του ομίλου Dogus και η Lamda Development και τη Μαρίνα Αθηνών (πρώην Μαρίνα Φαλήρου) δίπλα στο ΣΕΦ η κοινοπραξία των εταιρειών J&P Άβαξ, ΒΙΟΤΕΡ και Βερνίκος Κότερα.

Πηγή: ependitislive.gr