ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Απάντηση του Συντονιστικού Οργάνου, υπεύθυνο για τις εργασίες Απορρύπανσης στο Σαρωνικό, στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: «Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα»




Αποτέλεσμα εικόνας για Απάντηση του Συντονιστικού Οργάνου, υπεύθυνο για τις εργασίες Απορρύπανσης στον Σαρωνικό, στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: «Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα»

Έκπληξη και ερωτηματικά προκαλεί το σημερινό (30/10/17) άρθρο της Εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «Αργός Θάνατος για τον Σαρωνικό».

Αποσπασματική και παραπλανητική χρήση στοιχείων της Έκθεσης του ΕΛΚΕΘΕ, διάχυτη ειρωνεία για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και σαφής προσπάθεια παραπληροφόρησης του κοινού, συνθέτουν το περιεχόμενο της σχετικής δημοσίευσης.

Δυστυχώς όμως η αλήθεια απέχει παρασάγγας από τα γραφόμενα και είναι εύκολο να αποδειχθεί:

1. Ο χάρτης που συνοδεύει το άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ΔΕΝ περιέχει όλες τις μετρήσεις των περιοχών και επιπλέον αποκρύπτει τις πρόσφατες, ημερολογιακά, θετικές μετρήσεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται ελλιπής και αποσπασματικός. Ενώ, παράλληλα, αποσιωπά εντελώς την παρατήρηση του ΕΛΚΕΘΕ, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι μετρήσεις με πιο αυξημένα ποσοστά οφείλονται στο ότι οι εργασίες καθαρισμού των ακτών συνέχιζαν να πραγματοποιούνται, κατά το χρόνο δειγματοληψίας, και τα υπολείμματα αυτών περισυνελλέγονταν εκ νέου από το νερό.

  • Που είναι η μέτρηση της 23ης Οκτώβρη για την περιοχή του Φλοίσβου που δείχνει τιμές 14,1 μg/L, ενώ σκόπιμα υπογραμμίζει αυτή της 10ηςΟκτώβρη 2017;
  • Γιατί για την περιοχή των εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ επιλέγει να αναφέρει την μέτρηση της 3ης Οκτώβρη 2017 (110 μg/L) και όχι της 23ης Οκτώβρη 2017 (2,5 μg/L), την ώρα δε που οι εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου υδροδοτούνται κανονικά;
  • Γιατί για την περιοχή Μεγάλο Καβούρι επιλέγει μόνο να αναφέρει την μέτρηση της 18/9/2017 (89 μg/L) και όχι αυτή της 3/10/17 (2,0 μg/L) και γιατί το ίδιο κάνει για το Ασκληπιείο Βούλας, ενώ από της 3/10/17 στην περιοχή δεν έχει ανιχνευθεί ρύπανση;
  • Γιατί δεν αναφέρει ότι η περίφημη περιοχή του Τύμβου του Θεμιστοκλέους, είναι επί της ουσίας μία σχεδόν κλειστή δεξαμενή περίπου 8 τ.μ. και ότι στη γύρω περιοχή οι μετρήσεις είναι σε φυσιολογικά επίπεδα;
  • Γιατί λείπουν από το χάρτη οι περιοχές Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου- Βραχώδης Περιοχή, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Πειραιά, Φρεαττύδα, Όρμος Αφροδίτης, Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας, Εδέμ, Ακτή του Ήλιου, Ναυτικός Όμιλος Αλίμου, Φάρος Ακρωτήρι (ανοιχτή θάλασσα και επιφάνεια), Παραλία Γλυφάδας 1, 2, 3, Αστέρας Γλυφάδας, Δημαρχείο Βούλας, Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, Πλάζ Βουλιαγμένης, Λιμανάκια, Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας, Αγία Μαρίνα, Γαλάζια Ακτή, Grand Resort, Σαρωνίδα, Μαύρο Λιθάρι, Άγιος Νικόλαος, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια, Θυμάρι- περιοχές του Δήμου Σαρωνικού- στις οποίες έχει κάνει ελέγχους το ΕΛΚΕΘΕ και οι συγκεντρώσεις πετρελαιοειδών κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα;

2. Απάντηση στο περί φιέστες: Αν η για πρώτη φορά, μετά από ένα ναυάγιο, τόσο επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αντιρρυπαντικών Εταιρειών και ΥΝΑΝΠ, η οποία οδήγησε στο άνευ προηγουμένου και σε χρόνο ρεκόρ αποτέλεσμα της σταδιακής παράδοσης παραλιών στους Δήμους, φαντάζει σε κάποιους ως «φιέστα», τότε μπορεί ο καθένας καθαρά να καταλάβει τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τις προθέσεις του αρθρογράφου. Σκοπιμότητα που δεν μπορεί να είναι άλλη από το να επιτεθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και των εμπλεκόμενων ΟΤΑ. Τον αφήνουμε λοιπόν στην κρίση των Δημοτών, οι οποίοι, ένα περίπου μήνα μετά το ναυάγιο, απέκτησαν πρόσβαση και πάλι σε καθαρές ακτές.

3. Γεγονός ο καθαρισμός του βυθού: Σεβόμενοι τον ρόλο και τη δράση της Greenpeace, οφείλουμε να απαντήσουμε πως αυτή τη στιγμή οι προσπάθειές μας έχουν επικεντρωθεί, κατά κύριο λόγο, στον καθαρισμό του βυθού. Η παρουσία των πετρελαιοειδών στο βυθό είναι περιορισμένη σε ορισμένες αμμώδεις περιοχές και σε μικρό βάθος. Έχουν καταγραφεί τα υπολείμματα και η περισυλλογή τους βρίσκεται σε εξέλιξη με απολύτως ικανοποιητικά αποτελέσματα.

4. Ερωτηματικά για το χρόνο και τις προθέσεις: Γιατί ενώ η πρόοδος των αποτελεσμάτων, στα περισσότερα σημεία είναι, κατά γενική ομολογία και βάσει στοιχείων, θεαματική, με περιοχές στις οποίες η συγκέντρωση πετρελαιοειδών είναι όχι μόνο σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά σχεδόν εκμηδενίζεται, στο «αντικειμενικό και εμπεριστατωμένο» αυτό ρεπορτάζ, αποκρύπτεται;

Τέλος, είναι πρόδηλη η απορία μας για το πού αποσκοπεί η τόση παραπλάνηση, χρησιμοποιώντας στρεβλά, μάλιστα, και κατ’ επίφαση τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ. Η γκρίζα προπαγάνδα και η προσπάθεια μηδενισμού της δουλειάς που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλές μέρες από εθελοντές, δημότες, συνεργεία των εταιρειών απορρύπανσης και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, θα πέσει ηχηρά στο κενό, αφήνοντας έκθετους τόσο τους συντάκτες, όσο και όσους, χαιρέκακα, θα χρησιμοποιήσουν το άρθρο-διαστρέβλωση ως αναφορά.