ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Τριήμερο αθλητικών εμπειριών με δρώμενα στην Τήνο


Αποτέλεσμα εικόνας για Τριήμερο αθλητικών εμπειριών με δρώμενα στην Τήνο

Ένα τριήμερο μοναδικών αθλητικών  εμπειριών και δρώμενων θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι επισκέπτες της Τήνου από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου. Επίκεντρο θα είναι το “Tinos Fun Run” με ημιμαραθώνιο και διαδρομές ενός, πέντε και δέκα χιλιομέτρων και μια διαδρομή εκατό μέτρων για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, που οργανώνει το Σάββατο 10 Ιουνίου ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο του νησιού.

Την Κυριακή 11 Ιουνίου οι αθλητές και οι συνοδοί τους θα περπατήσουν στο σεληνιακό τοπίο με τους στρογγυλούς βράχους στην περιοχή του Φαλατάδου, του Βώλακα και του Καθλικάρου.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διατρέξουν τα χωριά, να συναντήσουν τους κατοίκους τους, αλλά και να γνωρίσουν την τοπική γαστρονομία αφού, την Παρασκευή το βράδυ, θα προηγηθεί το pasta party στο χωριό Φαλατάδος της Τήνου. Εκεί, τα τηνιακά προϊόντα με την καθοδήγηση του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για ιδιαίτερες σάλτσες. Παράλληλα, οι εκπολιτιστικοί και θρησκευτικοί σύλλογοι των χωριών με τη βοήθεια των κατοίκων και ιδιαίτερα των γυναικών θα μαγειρέψουν με τηνιακά προϊόντα παραδοσιακές συνταγές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των αθλητών, θα προσφέρουν άφθονο ντόπιο κρασί και ρακί πλαισιωμένο από ζωντανό νησιώτικο γλέντι, δίνοντας τη δυνατότητα στους αθλητές και στους συνοδούς τους να μοιραστούν με τους κατοίκους το κέφι και τη φιλοξενία της Τήνου.

Το μετάλλιο των αγώνων του Tinos Running Experience που θα διανεμηθεί στους νικητές έφτιαξε ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος και είναι αντίγραφο του μεταλλίου των αγώνων “ΤΗΝΙΑ 1895”.

Τα Τήνια του 1895 είχαν πανελλήνιο χαρακτήρα και λάμβαναν μέρος αθλητές από ελληνικά αθλητικά σωματεία πολλών πόλεων. Πολλοί από τους αθλητές που είχαν λάβει μέρος διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς του 1896, ενώ άλλοι εξελίχθηκαν σε γυμναστές και διαφημιστές του αθλητικού ιδεώδους. Από όσα είναι γνωστά συμμετείχαν 9 αθλητικοί σύλλογοι από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Σμύρνη, την Πάτρα και τη Σύρο. Τελέστηκαν 20 αγωνίσματα από όλα τα δημοφιλή αθλήματα της εποχής (Στίβος (7): δρόμοι, άλματα, ρίψεις, Γυμναστική (5): εφαλτήριο, μονόζυγο, δίζυγο, κρίκοι, ίππος, Πάλη, Άρση βαρών (2): με ένα και με δυο χέρια, Αναρρίχηση (2): επί κάλω, σε ιστό, Κολύμβηση, Σκοποβολή και Κωπηλασία. Στα Τήνια εφαρμόστηκαν, για πρώτη φορά οι νέοι διεθνείς αθλητικοί κανονισμοί, δόθηκαν μετάλλια στους δύο πρώτους σε κάθε αγώνισμα, ασημένιο και χάλκινο, όπως στην Ολυμπιάδα του 1896 και δοκιμάστηκαν διάφορες καινοτομίες, όπως η χρήση πιστολιού από τον αφέτη των αγώνων δρόμου. Η τέλεσή τους υπήρξε πολυσήμαντη για την προετοιμασία της Α’ Σύγχρονης Ολυμπιάδας και για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.