ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ολοκλήρωση του έργου παροχής προτάσεων στην Kenya Maritime Authority: Ενίσχυση της εμπορικής προοπτικής των εσωτερικών υδάτων της Κένυας (λίμνες Victoria και Τουρκάνα)

Αποτέλεσμα εικόνας για HELLENIC REGISTER OF SHIPPING SA
Ο Ελληνικός Νηογνώμων (Ε.Ν) ολοκλήρωσε με επιτυχία την διεξαγωγή έργου για την παροχή συμβουλευτικών προτάσεων στην Kenya Maritime Authority (KMA), με στόχο τον εντοπισμό πιθανών παρεμβάσεων για την εμπορική αξιοποίηση των εσωτερικών υδάτων της Κένυας. Το έργο ανατέθηκε, έπειτα από προκήρυξη, στη θυγατρική του Ε.Ν., Ε.Ν. East Africa, με γραφεία στο Ναϊρόμπι και την Μομπάσα, τον Ιούλιο του 2016, και διεξήχθη σε διάστημα 3.5 μηνών, από το Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2016, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών / Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ι.Μ.Ε.Τ. / Ε.Κ.ΕΤ.Α.). 

Αποτέλεσμα της συνεργασίας Ε.Ν. – ΙΜΕΤ ήταν ένα ολοκληρωμένο σύνολο προτάσεων και πιθανών παρεμβάσεων με έμφαση σε πρακτικά και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα. Βασικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν η επιτόπια έρευνα καθώς και η εκτεταμένη βιβλιογραφική έρευνα, εμπλουτιζόμενη από την εφαρμογή προσχεδιασμένων ερωτηματολογίων που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια πληθώρας συναντήσεων κατά τον Οκτώβριο του 2016. Περισσότεροι από τριάντα ενδιαφερόμενοι φορείς (stakeholders) ενεπλάκησαν στην ανωτέρω διαδικασία, μεταξύ των οποίων ναυτιλιακές εταιρείες, εταιρείες μεταφορών, δημόσιοι φορείς και τοπικές ενώσεις-συνεταιρισμοί.

 Η πλειοψηφία των συναντήσεων πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Mombasa, Kisumu, Homa Bay, Lodwar και Marsabit, ενώ παράλληλα οι μελετητές πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα στις λίμνες Βικτώρια και Τουρκάνα. Τα αποτελέσματα της υποβληθείσας μελέτης περιλαμβάνουν προτάσεις προώθησης των επενδύσεων και ανάδειξης της ελκυστικότητας των Κενυάτικων εσωτερικών υδάτων ως επενδυτικών προορισμών, μέσω της ανάπτυξης συστήματος συνδυασμένων (multimodal) εγχώριων και διασυνοριακών μεταφορών και ενίσχυσης των υποδομών. Έμφαση δόθηκε στις προτάσεις ταχείας υλοποίησης για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και ειδικότερα των θαλάσσιων μεταφορών, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση της προοπτικής διασυνοριακών θαλάσσιων μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων.

 Με βάση την εμπειρία του Ελληνικού Νηογνώμονα στην κατανόηση και εφαρμογή των κανονισμών ασφάλειας και προστασίας των θαλάσσιων μεταφορών, πραγματοποιήθηκε σε βάθος εξέταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου της Κένυας, η οποία προσδιόρισε πιθανές βελτιώσεις για την καλυψη των υπαρχόντων νομοθετικών κενών. Το προτεινόμενο πλαίσιο νομοθετικών τροποποιήσεων εξασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας κατά τη διάρκεια των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στα εσωτερικά ύδατα της Κένυας. 

Τα κυριότερα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν και επικυρώθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας/εργαστηρίου, το οποίο διεξήχθη στην πόλη του Κισούμου στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Η παρουσίαση περιελάμβανε αναλυτική περιγραφή των κυριότερων προτάσεων στο KMA, καθώς και ανοιχτό διάλογο μεταξύ των 35 αντιπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων που παρευρέθησαν στην ημερίδα. Πειραιάς, Απρίλιος 2017