ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Γιάννης Ρέτσος:Η ζούγκλα δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί ο τουρισμός

giannisretsos
H συνέντευξη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπροέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου που δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής .
Οι λαμπρές τουριστικές σπουδές του δεν αποτελούν τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη στην επιτυχημένη καριέρα του στον ξενοδοχειακό και συνδικαλιστικό χώρο του τουρισμού. Ο επί θύραις νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ έχει δουλέψει από γκρουμ και σερβιτόρος μέχρι ρεσεψιονίστ και διευθυντής ξενοδοχείου, εμπλουτίζοντας έτσι την επαγγελματική του φαρέτρα με βαθιά γνώση για τον κλάδο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Electra Hotels και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος στην Συνέντευξη του στον ΕΤ της Κυριακής, ακτινογραφεί τα επόμενα βήματα του στον συνδικαλισμό που εδράζονται στην υποψηφιότητας του για την ανάληψη της προεδρίας του ΣΕΤΕ, Σύνδεσμο που ήδη υπηρετεί μέσα από τη θέση του αντιπροέδρου. Παράλληλα κατηγορεί την πολιτεία για την υπερφορολόγηση της τουριστικής αγοράς, πράξη που αποτελεί ίσως την κύρια χαίνουσα πληγή του κλάδου.  
του Χάρη Ντιγριντάκη
Ποιες οι προτεραιότητες σας αν εκλεγείτε στη θέση του νέου Προέδρου του ΣΕΤΕ ;
Ο τουρισμός αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας. Αν το αξιοποιήσουμε σωστά, τότε θα καταστεί ο πρωταγωνιστής της μάχης που δίνουμε τόσα χρόνια για έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτός ο μεγάλος και φιλόδοξος στόχος χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια στην οποία ο ΣΕΤΕ έχει τον κεντρικό ρόλο. Φιλοδοξία μου είναι να δυναμώσει ακόμα περισσότερο και να εξελιχθεί στον καταλύτη της ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί όμως χρειάζονται πολλά πράγματα. Μικρά ή μεγάλα, που υπηρετούν μια συγκεκριμένη στρατηγική πολιτική εξωστρέφειας. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά την έναρξη λειτουργίας γραφείου του ΣΕΤΕ στις Βρυξέλλες για την ισχυροποίηση του ρόλου μας στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρώπης. Άλλος ένας άμεσος στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της Marketing Greece. Σημαντική πρωτοβουλία του Ανδρέα Ανδρεάδη, σύγχρονο εργαλείο του τουρισμού το οποίο θα προσφέρει στην αποτελεσματικότερη προώθηση των προορισμών της χώρας στις ξένες αγορές. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο ΣΕΤΕ έχει ισχυρή θεσμική υπόσταση, είναι κοινωνικός εταίρος, είναι η έκφραση του 20% και πλέον του ΑΕΠ της χώρας και θα αναλαμβάνει διαρκείς δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην τουριστική οικονομία. Αυτός είναι ο ρόλος μας.
Θεωρείτε ότι η αντιμετώπιση του τουριστικού κλάδου από την πολιτεία συνάδει με την προσφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία ;
Αν η πολιτεία κατανοήσει στο σύνολό της τη δύναμη που μπορεί να αναλάβει ο ΣΕΤΕ μέσω δράσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θεωρώ ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση και υλοποίηση σημαντικών νέων τουριστικών επενδύσεων.. Πέραν της προφανούς οικονομικής, έχει μια κοινωνική διάσταση ιδιαίτερα σημαντική. Βοηθάει την κοινωνική συνοχή, τονώνει τις τοπικές οικονομίες, δίνει αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, που στα χρόνια της κρίσης αναζητούν διέξοδο και προοπτική. Η ουσιαστική στήριξη του τουρισμού από την πολιτεία μόνο οφέλη έχει να αποδώσει.
Παρά το κλίμα έντονης οικονομικής αβεβαιότητας ο τουρισμός αποδεικνύεται πρωταθλητής στον τομέα των επενδύσεων. Που οφείλεται αυτό ;
Ο τουρισμός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της αγοράς. Ποτέ δεν επαναπαυθήκαμε στις επιτυχίες μας. Παρά την οικονομική αβεβαιότητα της χώρας η δυναμικότητα του τομέα και η σοβαρότητα της επιχειρηματικής κοινότητας που τον απαρτίζουν, αποτελούν εγγύηση για κάθε Έλληνα ή ξένο επενδυτή. Ο τουρισμός μπορεί να είναι μια καλή επένδυση για κάθε έξυπνο και σωστό επενδυτή.
Όντας πρόεδρος της ΠΟΞ δώσατε μάχη ούτως ώστε να δοθούν αυξήσεις στους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε δύσκολους οικονομικά καιρούς. Παρ’ όλα ταύτα παρατηρούνται φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα σε ορισμένα ξενοδοχεία, εξέλιξη που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο. Πως θα το αντιμετωπίσετε;
Δώσαμε μάχη για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας, σύγχρονης αντίληψης και υγιούς ανάπτυξης. Η εργασιακή ειρήνη, η συναίνεση και ο διάλογος ήταν επιλογή μας. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις η εξέλιξη των πραγμάτων μας δικαιώνει. Η ζούγκλα δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Οι νόμοι και οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται από όλους. Αυστηρά και απόλυτα.
Οι επικριτές του ΣΕΤΕ κάνουν λόγο για ένα κλειστό lobby που επιλύει συμφέροντα για λίγους. Τι τους απαντάτε ;
Ο ΣΕΤΕ αποτελεί τη συλλογική έκφραση του κλάδου, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και δεν είναι μια κλειστή κοινότητα η οποία εκφράζει τους λίγους. Τους εκφράζει όλους. Το ζητούμενο δεν είναι να εμμένουμε σε χαιρέκακα σχόλια, αλλά να ενώνουμε και να δυναμώνουμε τις φωνές μας ώστε να υπάρχει ολιστική έκφραση του κλάδου. Σκοπός του ΣΕΤΕ είναι να εκπροσωπήσει επάξια τον τομέα αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του αύριο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δυναμώσουμε ακόμα πιο πολύ την ενότητά μας. Να γίνουμε ακόμα πιο εξωστρεφείς και να αποκτήσουμε περαιτέρω δυνατότητες παρέμβασης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Δεν μας ταιριάζει ούτε η μιζέρια, ούτε ο εσωστρεφής ναρκισσισμός.
Φέτος έγινε πολύς λόγος για τα έσοδα στον τουρισμό, τα οποία δεν ακολούθησαν την ανοδική οδό των τουριστικών αφίξεων. Ποια η άποψη σας ;
Δεν είναι παράδοξο το γεγονός το ότι ενώ υπήρξε άνοδος των τουριστικών αφίξεων δεν παρατηρήθηκε ανάλογη αύξηση και των εσόδων. Πολλές φορές έχουμε κάνει λόγο και έχουμε τονίσει τον κίνδυνο για μια τέτοια εξέλιξη. Αυτή η συνθήκη οφείλεται σε πολλούς συνδυαστικού λόγους. Υπερφορολόγηση, μεγάλες προσφορές και πτώση τιμών, οικονομική κρίση και μικρότερη κατά κεφαλή κατανάλωση. Γνωρίζουμε τις αιτίες, αναζητούμε τις λύσεις. Κάποιες είναι στο χέρι μας, κάποιες όμως, όπως η υπερφορολόγηση, αφορούν την κυβέρνηση.
 H Αθήνα ως τουριστικός προορισμός ανεβαίνει συνεχώς. Όμως ταυτόχρονα βαίνουν διογκούμενα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας ( επαιτεία, κλοπές τουριστών κ.α.) στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσαρέσκεια στους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Ο δήμος νίπτει τα χείρας του. Ποια η λύση ;
Η Αθήνα αποτελεί και θα αποτελέσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια σημαντικό τουριστικό προορισμό. Αν παρατηρήσουμε την τελευταία τριετία, η πρωτεύουσα βιώνει μία σημαντική ανάκαμψη από πλευράς τουριστικών ροών και τουριστικού ενδιαφέροντος, γεγονός που αναθερμαίνει και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον προορισμό. Αυτό όμως δεν κρύβει τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθεί να έχει η πόλη. Γίνονται προσπάθειες από πολλές πλευρές για να βελτιωθεί η κατάσταση σε σοβαρά ζητήματα που αναφέρατε και εσείς. Υπάρχει όμως πολλή δουλειά να γίνει. Και κεντρικά από την κυβέρνηση και φυσικά από τον Δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής. Τουρισμός πόλης με παραβατικότητα και εικόνες τριτοκοσμικές δεν μπορεί να αναπτυχθεί.