ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ρωσία : Άνοδος στον εισερχόμενο τουρισμό, πτώση στον εξερχόμενο


Αποτέλεσμα εικόνας για Ρωσία '
Με αρκετά σκαμπανεβάσματα χαρακτηρίζεται ο εξερχόμενος και εισερχόμενος τουρισμός της Ρωσίας, καθώς η τουριστική βιομηχανία της χώρας έχει επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, το 2016 υπήρξε μια καλή χρονιά για τον εισερχόμενο τουρισμό της Ρωσίας, αν και δεν αποτέλεσε ακριβώς μια αξιοσημείωτη χρονιά για τις χώρες που στοχεύουν στους Ρώσους τουρίστες, όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος.
Πάντως, τα στοιχεία του τρέχοντος έτους υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο. Ειδικότερα, το 2016, οι Ρώσοι τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό 31.6 εκατ. φορές. Πέρυσι ο ακριβής αριθμός ήταν 34,3 εκατ. ταξίδια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat. Η πτώση της εξερχόμενου τουρισμού της χώρας έχει επιβραδυνθεί, καθώς η μείωση αγγίζει το 7,94%, ενώ το 2015 η πτώση ήταν σχεδόν 20%.
Σε γενικές γραμμές, τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ταξιδίων των Ρώσων στο εξωτερικό μειώθηκε κατά περισσότερο από 11.2 εκατ.
Η Αίγυπτος ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο από την απώλεια των Ρώσων τουριστών. Αν το 2014, 2.88 εκατ. Ρώσοι επισκέφθηκαν την Αίγυπτο, το 2016 η Αίγυπτος εξαφανίστηκε εντελώς από τη λίστα Rosstat των μεγάλων τουριστικών προορισμών.
Επίσης και Τουρκία είναι μια άλλη χώρα που υπέφερε πολύ λόγω των γεωπολιτικών διαφορών. Το καλοκαίρι του 2016, η Ρωσία επέβαλε απαγόρευση στις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία. Το 2016, επισκέφθηκαν τη χώρα 797.000 Ρώσοι, πέντε φορές λιγότερο από ό, τι το 2014 (4,2 εκατομμύρια).
Ένας άλλος λόγος για την πτώση του εξερχόμενου τουρισμού είναι το γεγονός ότι το πραγματικό εισόδημα των Ρώσων μειώνεται συνεχώς.
Ορισμένες χώρες κατάφεραν να επωφεληθούν από τα ζητήματα της Ρωσίας με την Τουρκία και την Αίγυπτο. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ταξιδιών σε Κύπρο αυξήθηκε κατά 260.000, στην Ταϊλάνδη κατά σχεδόν 200.000 και στην Ισπανία κατά περίπου 100 χιλιάδες. Ελλάδα, Ιταλία και Κίνα επίσης κατέγραψαν αύξηση στους εισερχόμενους τουρίστες από τη Ρωσία.
Λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς μεταξύ των Ρώσων το 2016 ήταν το Μεξικό (4000 ταξίδια), τη Σλοβενία ​​(16 χιλιάδες, και τις Μαλδίβες (23.000).
Εν τω μεταξύ, ο εισερχόμενος τουρισμός στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 7% το 2016. Οι εγχώριες αφίξεις παρουσίασαν επίσης αύξηση, κατά 10%, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον Ρώσο Υπουργό Πολιτισμού κ. Medinsky. Ο εισερχόμενος τουρισμός στη Ρωσία αυξήθηκε το 2016 κατά 7%.
Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό, το μερίδιο του τουρισμού στο σύνολο του ρωσικού ΑΕΠ είναι 3,4%, ενώ στο μέλλον, θα πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό 10%. «Από πέρυσι υλοποιήσαμε το δυτικό σύστημα καταμέτρησης στο μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας και πήραμε εκπληκτικά αποτελέσματα ακόμα και στις σημερινές συνθήκες της οικονομίας μας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Medinsky.