ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: Μεγάλη φοροδιαφυγή από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα

Αποτέλεσμα εικόνας για Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: Μεγάλη φοροδιαφυγή από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα

Μεγάλη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κατά την καλοκαιρινή περίοδο εντόπισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) μέσω διασταυρώσεων που διενήργησε μεταξύ των στοιχείων που αποδεικνύουν τις πληρότητές τους και τις δηλώσεις τους στην εφορία.

Τα στοιχεία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής και υπηρεσιακά στελέχη της ΓΓΔΕ. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων από τα εκτιμώμενα πραγματικά έσοδα ύψους 4 εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχε δηλωθεί μηνιαίος τζίρος μηδέν ή κάποιων δεκάδων ευρώ, ενώ ο εκτιμώμενος πραγματικός ανερχόταν σε 180.000 ευρώ.

Σε σχόλιό του στο twitter, o πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, δηλώνει: “Ο ΣΕΤΕ στηρίζει απόλυτα ελέγχους και πάταξη φοροδιαφυγής. Είναι μια νέα προσέγγιση, ας περιμένουμε το τελικό πόρισμα”.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η έρευνα ξεκίνησε από αρχείο 2.123 καταλυμάτων με βάση στοιχεία που ελήφθησαν και από το Υπουργείο Τουρισμού. Από αυτά τα 1.545 ήταν ξενοδοχεία και τα 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα 901 καταλύματα τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία που σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ του Ιουνίου θα έπρεπε να υποβληθούν τον Ιούλιο και τα 1.180 απλογραφικά ενώ 42 είτε δεν τηρούσαν βιβλία ή ήταν ασαφές σε ποια κατηγορία βιβλίων ανήκαν.

Τα στελέχη της ΓΓΔΕ συνέλεξαν πληροφορίες για την πληρότητα των καταλυμάτων αυτών μέσω των ιστοσελίδων τους στο Internet, μέσω του Booking.com, ή δια τηλεφώνου. Μέσω της διαδικασίας αυτής διαπίστωσαν τις πληρότητες τους, αλλά και τις υψηλότερες και χαμηλότερες τιμές με τις οποίες χρέωναν τους πελάτες τους. Στη συνέχεια έγινε διασταύρωση με τις δηλώσεις ΦΠΑ των καταλυμάτων αυτών τον Ιούλιο. Με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ των 901 επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία εντοπίστηκε δείγμα 525 καταλυμάτων με πλήρη στοιχεία, από τα οποία προέκυψε ότι:

53 καταλύματα είτε δε υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ είτε υπέβαλαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ. Σε 10 από αυτούς έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.
64 είχαν απόκλιση πάνω από 100.000 ευρώ στα δηλωθέντα έσοδά τους.
384 είχαν αποκλίσεις χαμηλότερες από 100.000 ευρώ, αλλά πολύ χαμηλά δηλωθέντα έσοδα.
Μεταξύ των περιπτώσεων ήταν και κάποιες με αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και εκτιμώμενων πραγματικών έως 4,5 εκατ. ευρώ μόνο για το μήνα Ιούλιο.

Επίσης, υπήρξαν ενδεικτικές περιπτώσεις όπου ο τζίρος ήταν 18.000 ευρώ το μήνα και τα συγκεκριμένα καταλύματα είχαν δηλώσει έσοδα μηδέν, είτε 174 ευρώ την περίοδο που εμφάνισαν πληρότητα πάνω από 90%.

Ο κ. Πιτσιλής κάλεσε τους επαγγελματίες του χώρου είτε να δηλώσουν τα πραγματικά τους έσοδα εντός της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ που λήγει την προσεχή Δευτέρα 31 Οκτωβρίυο είτε να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb.