ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τα αεροδρόμια επενδύουν στα συστήματα πληροφορικής




Τα αεροδρόμια δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στις επενδύσεις πληροφορικής (IT) για τους επιβάτες και για την ασφάλεια των αεροδρομίων , με κατάταξη προτεραιότητας στο 50 % φέτος, από 37 % πέρυσι, σύμφωνα με το Airport IT Trends Survey 2016, την εκτεταμένη ετήσια μελέτη των τάσεων της πληροφορικής εντός της παγκόσμιας βιομηχανίας αεροδρομίων που συγχρηματοδοτείται από την SITA και το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI), σε συνεργασία με την Airline Business.

Για πολλά αεροδρόμια, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί προς την ασφάλεια στον απόηχο των αυξημένων τοπικών εντάσεων, πολλές εκ τις οποίες στοχεύουν άμεσα στα αεροπορικά ταξίδια. Ενώ οι επενδύσεις στην τεχνολογία επεξεργασίας των επιβατών εξακολουθεί να είναι η υπ 'αριθμόν ένα προτεραιότητα για τους αερολιμένες, έπεσε από το 73 % το 2015 στο 59% φέτος, καθώς αυξάνεται σε προτεραιότητα η ασφάλεια.


Η έρευνα δείχνει ότι το self-service και τα κινητά κυριαρχούν στα αεροδρόμια. Φέτος για πρώτη φορά η έρευνα της SITA δείχνει πως η πλειοψηφία των αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο παρέχουν self-service check-in για τους επιβάτες και για τις αποσκευές τους. Κοιτάζοντας στο μέλλον, το self-service θα συνεχίσει να κυριαρχεί στα δύο τρίτα των αεροδρομίων που σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις πληροφορικής στον τομέα αυτό. Η αυξανόμενη επιρροή της κινητής τηλεφωνίας είναι επίσης εμφανής σχεδόν σε κάθε αεροδρόμιο σε όλο τον κόσμο (90 %), τα οποία θα επενδύσουν σε μεγάλα προγράμματα τεχνολογίας που σχετίζονται με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στα επόμενα πέντε χρόνια.


Ο Matthys Serfontein, Αντιπρόεδρος της SITA ,Airport Solutions, δήλωσε: « Οι τάσεις της τεχνολογίας στα αεροδρόμια αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη του κόσμου. Οι επενδύσεις για την υποστήριξη των επιβατών και την ασφάλεια των αερολιμένων είναι ψηλά (σε προτεραιότητα) , ενώ οι αυξανόμενες απαιτήσεις του συνδεδεμένου ταξιδιώτη για self-service και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας επίσης πληρούνται. Φέτος βλέπουμε μια στροφή όπου τα αεροδρόμια εξετάζουν επίσης την τεχνολογία για να δημιουργήσουν έσοδα εκτός της αεροναυτικής. Μέχρι το 2019, το 84 % ελπίζουν να βγάλουν λεφτά, διευκολύνοντας τις αγορές μέσω των αερολιμενικών υπηρεσιών χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές των κινητών τους. Και υπάρχει επίσης μια σαφής τάση για την παροχή υβριδικής δημόσιας υπηρεσίας Wi-Fi που συνδυάζει την άνεση του περιορισμένου δωρεάν Wi-Fi με εμπορικές προσφορές. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, το ποσοστό των αερολιμένων που σχεδιάζει να προσφέρει απεριόριστο δωρεάν Wi-Fi θα μειωθεί από το 74 % στο 54 %. Η αλλαγή αυτή κατευθύνεται κατά κύριο λόγο από τα αεροδρόμια στη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή».


Χρησιμοποιώντας περίπτερα για υπηρεσίες πέρα από το check-in επιβατών και αποσκευών θα υπάρξει στα αεροδρόμια του κόσμου με σκοπό να αποφέρουν έσοδα. Σήμερα, ένας πολύ μικρός αριθμός των αεροδρομίων έχουν περίπτερα που επιτρέπουν στους επιβάτες να κατεβάσουν ψηφιακό περιεχόμενο, όπως τις τελευταίες ταινίες, πριν επιβιβαστούν στην πτήση, αλλά από το 2019, το 30% σχεδιάζουν να το πράξουν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το 42%, επίσης, αναμένεται να έχει περίπτερα που θα επιτρέπουν συναλλαγές πωλήσεων.
Η έρευνα της SITA ρίχνει μια ματιά περαιτέρω στην ψηφιακή μετατροπή του αεροδρομίου διερευνώντας τομείς όπως την φορητή τεχνολογία, τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, τη ρομποτική και τις υπηρεσίες τεχνολογίας που ενσωματώνουν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα θέση του χρήστη του κινητού και παρέχουν περισσότερες σχετικές υπηρεσίες για τον χρήστη και το πώς τα αεροδρόμια σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις καινοτόμες τεχνολογίες στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.
Με βάση την αυξημένη έμφαση στην ασφάλεια, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για βιομετρική τεχνολογία, η οποία υποστηρίζει την γρήγορη και ασφαλή επεξεργασία των επιβατών, είναι μεγάλο. Περισσότερο από το ένα τρίτο των αερολιμένων θα επενδύσει σε νέα πιλοτικά βιομετρικά ταξιδιωτικά προγράμματα στα επόμενα πέντε χρόνια και το 52 % μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.


Τα ευρήματα αυτά είναι από το ετήσιο 13ο SITA Airport IT Trends και αντικατοπτρίζουν τις απόψεις σε περισσότερα από 225 αεροδρόμια που διαχειρίζονται από κοινού το 36 % της παγκόσμιας κίνησης ή 2,3 δισεκατομμύρια επιβάτες. Φέτος, το 50 % των ερωτηθέντων ήταν αεροδρόμια που βρίσκονται στο Top 100 από πλευράς εσόδων.

Πηγή:Aerotime/ aviationnews.gr/