ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ο τουρισμός το πρώτο πεντάμηνο του έτους

SETE1
Συνολική αύξηση διεθνών αφίξεων 10,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 καταγράφηκε το πρώτο πεντάμηνο του έτους με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία Ιανουαρίου – Μαΐου 2015 των κυριότερων αεροδρομίων της χώρας. Η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη συνεχιζόμενη σημαντική αύξηση της κίνησης των αεροδρομίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με ποσοστά 26% και 10% αντίστοιχα. Μικτή παραμένει η εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα με ανησυχητικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρείται, στο πεντάμηνο, μικρή πτώση αφίξεων στους προορισμούς του Ηρακλείου Κρήτης και της Ρόδου με ποσοστά -3,6% και -2,8% αντίστοιχα, η οποία αντανακλάται και στο σύνολο της Κρήτης (-1,9%) και των Δωδεκανήσων (-1,5%). Παράλληλα, οι προορισμοί των Κυκλάδων και της Πελοποννήσου συνεχίζουν την θεαματική τους πορεία, ενώ το Ιόνιο παραμένει σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

Διεθνείς Αφίξεις από Ιταλία
Οι διεθνείς αφίξεις από την Ιταλία από τα λιμάνια: Ανκόνα, Μπρίντεζι, Μπάρι, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα. Οι αφίξεις από Ιταλία παρουσιάζουν το πρώτο τετράμηνο του 2015 μείωση κατά -14%. Σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ, 52-55% των αφίξεων είναι αλλοδαποί και οι υπόλοιποι Έλληνες.
Το μήνα Απρίλιο διακινήθηκαν 549.687 επιβάτες ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν μετακινηθεί 1.339.947 επιβάτες. Οι περισσότεροι επιβάτες μετακινήθηκαν στη γραμμή Πάρος-Νάξος- Θήρα τον Απρίλιο. Από την αρχή του χρόνου οι περισσότεροι επιβάτες έχουν μετακινηθεί στη γραμμή Ηρακλείου. Το πρώτο τετράμηνο του 2015 οι επιβάτες με προορισμό τη Κρήτη παρουσιάζουν μείωση κατά -11,8% ενώ μικρή πτώση εμφανίζουν και οι Κυκλάδες κατά -1,5%. Αύξηση κατά 12,2% παρατηρείται στους επιβάτες με προορισμό το Βόρειο Αιγαίο και 2,8% στα Δωδεκάνησα.
Ακόμη, όσον αφορά τον  Γενικός Δείκτη  Ικανοποίησης  πελατών ξενοδοχείων για τον μήνα Απρίλιο 2015. Τα στοιχεία βασίζονται σε αξιολογήσεις από 25.649 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 103.451 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών. Για τον Μάιο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα κατά κατηγορία και κατά περιφέρεια βρίσκεται πάνω από το 80%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 89,0% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 88,6%. Στο σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, και σημειώνει μια αύξηση κατά 0,24% σε σχέση με το 2014, ενώ για την ίδια περίοδο ο δείκτης των ανταγωνιστών παρουσιάζει αύξηση 1,11%. Σημαντική αύξηση κατά 1,19% παρουσίασε ο δείκτης Φαγητού-Ποτού στην Ελλάδα, ενώ μείωση παρουσίασαν οι δείκτες Σχέσης Ποιότητας Τιμής, Τοποθεσίας και Εξυπηρέτησης. Στους ανταγωνιστές, σημαντική αύξηση κατά 0,99% παρουσίασε ο δείκτης Σχέσης Ποιότητας Τιμής. Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Χαλκιδική υπερτερούν σημαντικά των ανταγωνιστικών τους προορισμών ενώ, σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει και για τους παραθεριστικούς προορισμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης. Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περιοχή με δείκτη ποιότητας κάτω από το 80% και υστερεί έναντι της Μπολόνια και της Σμύρνης. Η Κύπρος πρώτη φορά υπερτερεί κάποιων ανταγωνιστικών προορισμών ενώ σταθερή βαθμολογία διατηρούν οι Κυκλάδες και η Ήπειρος.
Στοιχεία μισθωτής απασχόλησης τουρισμού από το ΙΚΑ 2013 – 2014
Τα στοιχεία  πάρθηκαν από το ΙΚΑ για το 2013 και το 2014 και καλύπτουν τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό:
  •  Ξενοδοχεία
  • Κάμπινγκ
  •  Εστιατόρια, Μπαρ, Καφενεία
  •  Πρακτορεία
  •  Αερομεταφορές
  • Άλλες Μεταφορές (Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές, Σιδηροδρομικές, Χερσαίες)
  • Εστιατόρια, Μπαρ, Καφενεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά και μετά από επεξεργασία τους από το SETE Intelligence: – το 2014 αυξήθηκε κατά 23% ο όγκος απασχόλησης (ημέρες εργασίας) στον κλάδο του τουρισμού, – ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2014 κατεγράφησαν 137 χιλιάδες θέσεις (+36%) μισθωτής εργασίας επιπλέον σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013, ξεπερνώντας τις 500 χιλιάδες, αριθμός που αποτελεί το 1/3 της συνολικής απασχόλησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, – κατά τη διάρκεια του 2014, οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα ανήλθαν στα 3, 8 δισ. Ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 500 εκατ. σε σχέση με το 2013. Ο μέσος μισθός στη διαμονή υπερέβη τα 1.000 Ευρώ. – Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. Ευρώ, φτάνοντας το 1,6 δισ. Ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.
Σχετικά με τη διάρθρωση του Κλάδου, παρατηρείται ότι αν και ο κλάδος Εστίασης έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων, τα ξενοδοχεία είναι αυτά που προσφέρουν την περισσότερη απασχόληση σε ημέρες και καταβάλουν περισσότερες από τις μισές αποδοχές. Επίσης, σε σχέση με τον αριθμό ασφαλισμένων, σημαντικά υψηλότερο μερίδιο σε απασχόληση σε ημέρες και σε καταβληθείσες αμοιβές έχουν οι κλάδοι των μεταφορών.
Η εικόνα για τα ξενοδοχεία είναι αντίστοιχη με το σύνολο του κλάδου, δηλαδή παρατηρείται σημαντική αύξηση και στον όγκο απασχόλησης (ημέρες εργασίας) και τον αριθμό ασφαλισμένων (=απασχολούμενων) και των αποδοχών που καταβλήθηκαν σε αυτούς.
Για το σύνολο του τουρισμού (δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι πλην εστίασης) η εικόνα είναι θετική με αύξηση των απασχολούμενων, του όγκου εργασίας και των αποδοχών τους.
Η έντονα ανοδική τάση του κλάδου της εστίασης αποτυπώνεται στα γραφήματα του αριθμού των ασφαλισμένων, του όγκου απασχόλησης (ημέρες) και των αποδοχών που τους κατεβλήθησαν.