ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Έρευνα ΒΑΤ: Απώλεια μεριδίου από τη γερμανική αγορά διαχρονικά



Για τα όσα αναφέρονται στην ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου BAT στη Γερμανία, ως προς τα χαρακτηριστικά, τις τάσεις και τις προτιμήσεις των Γερμανών στα ταξίδια διακοπών τους, είχαμε τοποθετηθεί προ ολίγου καιρού, όταν είχε σχολιασθεί ποικιλοτρόπως το εύρημα για το περιορισμένο ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.


Όλα τα μηνύματα που υπάρχουν σήμερα από τη γερμανική αγορά, δείχνουν αυξητική τάση των κρατήσεων, που ποικίλει ανά τουριστικό οργανισμό και ανά προορισμό. Από υψηλά διψήφια ποσοστά έως χαμηλά μονοψήφια, αλλά σε κάθε περίπτωση, αύξηση


Η έρευνα αυτή, που πραγματικά είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ανάλυσης των εξελίξεων στη γερμανική αγορά, ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2012 και επομένως, ως προς τις προθέσεις για το 2013, κινείται στο κλίμα εκείνης της περιόδου. Αυτό ως προς τις τάσεις, γιατί θα παίξεις δημοσιογραφικά πάλι, αυτή η έρευνα, εν όψει ITB. Αυτά που κρατάμε εμείς από την έρευνα είναι, βασικώς, δύο:

Το ένα είναι η διαπίστωση ότι συνεχίζεται η απώλεια μεριδίου αγοράς της Ελλάδας στη Γερμανία, μείωση που ξεκίνησε περίπου προ τριετίας. Σύμφωνα με την έρευνα, μέσα σε τρία χρόνια το ποσοστό των Γερμανών τουριστών, τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα, μειώθηκε κατά το ήμισυ (2009: 3,3% - 2012: 1,7%).


Τι γίνεται με τους άλλους προορισμούς: Η Ισπανία ηγέτης μπροστά από την Ιταλία, η Τουρκία με αυξανόμενα κέρδη. Στους ξένους προορισμούς η δημοτικότητα της Ισπανίας συνεχίζεται αμείωτη. Ειδικά οι Βαλεαρίδες Νήσοι – όπου υποδέχθηκαν τον ίδιο αριθμό όπως το σύνολο της Ιταλίας – απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των Γερμανών. Ωστόσο το ποσοστό των Γερμανών τουριστών μειώθηκε σε όλα τα ισπανικά τουριστικά θέρετρα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.


Από αυτό επωφελήθηκαν τόσο η Ιταλία στην 2η θέση όσο και η Τουρκία στην 3η θέση, οι οποίοι και οι δύο σημείωσαν αύξηση. Η Γαλλία και η Σκανδιναβία σημείωσαν επίσης αύξηση του αριθμού των επισκεπτών το 2012, δύο προορισμοί οι οποίοι υποδέχονται ταξιδιώτες με αυτοκίνητο, όπως η Αυστρία και η Κροατία, οι οποίες και οι δύο παρουσίασαν σταθερό αριθμό επισκεπτών.


Η Τουρκία προσέλκυσε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα και η περιοχή προέλευσης έπαιξαν ένα μικρό ρόλο στην απόφαση υπέρ ή κατά των διακοπών στην Τουρκία. Διαφοροποίηση παρατηρήθηκε μόνο στις ηλικίες: ο αριθμός των επισκεπτών ηλικίας κάτω των 35 ετών ήταν διπλάσιος απ΄ότι ο αριθμός των επισκεπτών ηλικίας άνω των 55 ετών.
tourismlobby