ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Μελέτη Icap: Ο τουρισμός παρά την οικονομική κρίση επιβιώνει


Σε μελέτη της Icap, μετά την επεξεργασία των στοιχείων των 3.341 τουριστικών εταιρειών, φαίνεται ότι ο τουρισμός περνάει σχεδόν ανώδυνα την οικονομική κρίση σε σχέση πάντα με τους άλλους τομείς της Οικονομίας.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, οι πωλήσεις των επιχειρήσεων αυτών αυξήθηκαν κατά 5,45%, ωστόσο υπήρξε σημαντική συγκράτηση στο κόστος πωλήσεων, με συνέπεια να προκύψει πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των μικτών κερδών (21,1%). Παρά τις θετικές αυτές μεταβολές, υπήρξε αύξηση χρηματοοικονομικών δαπανών και διεύρυνση των (ήδη πολύ υψηλών) λειτουργικών εξόδων, με συνέπεια τη διαμόρφωση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος.

Ως καθαρό αποτέλεσμα το 2011, οι ζημίες αυξήθηκαν κατά 5% ανερχόμενες πλέον σε 319,5 εκ.€, ενώ τα κέρδη EBITDA σημείωσαν αύξηση (19,7%) το τελευταίο έτος και διαμορφώθηκαν σε 811 εκ.€ το 2011.

Στη μελέτη επισημαίνεται η βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 18,95% το 2011, από 16,5% το 2010.